“Паспортизація” сезонної торгівлі. Мерія опинилась в колізії організації роботи ТС

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
16.04.2021 · 11:42 · переглядів - 4131

Минуле засідання виконавчого комітету продемонструвало тотальну неготовність профільних управлінь до організації сезонної торгівлі в місті. Паспорти прив'язки чи аукціони на ярмарку? Чи, можливо, одночасно два підходи? В мерії точної відповіді дати не можуть.

“Паспортизація” сезонної торгівлі. Мерія опинилась в колізії організації роботи ТС

7 точок на вул. Горького спровокували кризу в організації сезонної торгівлі

Як повідомляла редакція “Бердянськ 24” раніше, на вул. Горького мерія видала 7 паспортів прив'язок на тимчасові споруди для продажу сувенірів — так звані “ромашки”. Підприємці, які отримали ці дозволи, вже розпочали ремонтні роботи, маючи впевненість, що саме вони провадитимуть підприємницьку діяльність на цій території влітку. Однак, як виявилось, мерія, окрім виданих паспортів прив'язок, на ці ж об'єкти оголосила ярмарок. Секретар міської ради Олександр Свідло зауважив, що подібний підхід суперечить принципам доброчесної конкуренції. І за такої політики міська рада взагалі може оголосити мораторій на встановлення тимчасових споруд на сезон 2021-го року.

Позиція профільного заступника міського голови Юрія Мухи продемонстрували повну відсутність стратегічного бачення в організації сезонної торгівлі. Заступник з економіки порадив іншим суб'єктам господарювання, які прагнуть займатись підприємницькою діяльністю, через єдиний офіс оформити й інші паспорти прив'язки. Така заява докорінним чином суперечить офіційній позиції міського голови Валерія Баранова, який послідовно виступає проти встановлення тимчасових споруд на Азовському проспекті та вул. Горького.

Вже видані 7 паспортів прив'язок не єдині?

За попередньою інформацією редакції, видані 7 паспортів прив'язок на торгівлю сувенірною продукцією по вул. Горького не єдині дозвільні документи, які були підписані вже нинішньою владою. Начебто, раніше видані паспорти прив'язки продовжили до 2025-го року. Дозвільні документи регламентують роботу тимчасових споруд в районі оглядової альтанки на Приморській площі та в районі колишнього кафе “Ассоль”. Редакція встановить, коли саме були продовжені дані дозвільні документи, про що додатково проінформуємо.

Станом на зараз, як буде організована сезонна торгівля в 2021-му році незрозуміло

Виконавчий комітет оголосив ярмарку для прилеглих територій літніх майданчиків для стаціонарних кафе на вул. Горького та проспекті Азовському, а також в районі “ромашок”. В той же час на руках у підприємців є паспорти прив'язки на тимчасові споруди “ромашок”. Чи проводитимуться аукціони на дані об'єкти, чи будуть анульовані видані паспорти прив'язки, чи взагалі міська рада оголосить мораторій на ТС в центрі — залишається невідомим.

В будь-якому випадку, виходячи з наявної інформації можна констатувати, що підготовку до сезонної торгівлі в 2021-му році міська влада провалила. Більше того, профільні спеціалісти навіть не мають бачення, якою має бути сезонна торгівля в Бердянську.

Враховуючи відсутність стратегічного бачення у міської влади, не визначену позицію з приводу визначення суб'єктів господарювання для ведення підприємницької діяльності з продажу сувенірної продукції, ми звернулись до екс-заступника міського голови Ірини Плющій, під керівництвом якої, свого часу, в Бердянську запровадили аукціони, поділитись своїм баченням, якою має бути сезонна торгівля і в який спосіб мають визначати підприємців для роботи в інвестиційно привабливих мікрорайонах — через аукціони чи видачею паспортів прив'язок?

Коментар Ірини Плющій

Відповідаючи на запитання: аукціони чи паспорта прив’язки в інвестпривабливих курортних районах міста, моя думка, однозначно, - через проведення відритих аукціонів, які організовані на офіційних майданчиках та з трансляцією в режимі онлайн. Чому аукціони? Бо вони чітко визначають, хоча б один критерій - ціну, який стане вирішальним при виборі переможця.

Що стосується паспортів прив’язки, то критерії визначення переможця, якому буде видано паспорт на одне й теж привабливе для багатьох місце, об'єктивно окреслити неможливо. Можна ці критерії придумати: першість подачі документів, укладення договорів пайової участі (інвестиційних договорів), але всі вони створюють умови для підвищення корупційних ризиків і не можуть бути достовірно оцінені.

У тому вигляді, в якому на сьогодні існують аукціони на розміщення ярмаркових місць в інвестпривабливих курортних районах міста, звичайно ж потребують удосконалення. Перші аукціони були направлені на максимальне виведення з тіні цього виду сезонного бізнесу та відшкодування громаді міста тих коштів, які витрачаються з бюджету на утримання прибережного центру міста. На тепер, коли проведено значну роботу (у тому числі через судові тяжби) та Приморська площа вільна від паспортів прив’язки, сервітутів та інвестиційних договорів можна визначатися з наступними амбітними цілями.

Необхідно дати відповідь на ключове запитання: що ми хочемо отримати,- у тяжких умовах підтримати малий бізнес та дати можливість здійснювати діяльність, оформити центр, як перлину та максимально привабити туристів чи залишити вільним для прогулянок відпочиваючих та гостей?

У будь-якому разі потрібно пам'ятати, що лише якісно організовані заходи, які будуть цікавими для бердянців та гостей міста сприятимуть підвищенню курортної привабливості нашого міста та створять сприятливі умови для розвитку місцевого бізнесу. Саме задоволені  бердянці, які мають змогу самореалізуватись, можуть створити відповідний настрій і для відпочивальників.

Моя думка: можна організовувати аукціони не лише для підприємців, які ведуть торгівлю, а й для визначення організатора ярмарки, - хто запропонує найбільш креативну та цікаву ідею та готовий найбільше коштів сплатити в бюджет або вкласти в розвиток міста, буде визначений переможцем і отримає право організувати ярмарок.

Або створити комунальне підприємство, яке буде опікуватися ярмарками та іншими розважально-відпочинковими заходами: виготовлятиме локації та ярмаркові об’єкти буде організовувати концерти та фестивалі, а отримані кошти вкладати в розвиток міста. Тим паче, що на культурні (туристично привабливі) події - локальні ярмарки та фестивалі, які проводяться містом можна залучити кошти міжнародних фондів, державного та обласного бюджетів.

Варіантів розвитку сезонної торгівлі, організації її на високому європейському рівні — більш ніж достатньо, головне визначитись з пріоритетами та окреслити шляхи їх реалізації.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 23 квітень, вівторок 2024
вчора, 22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок