Процедура та нюанси відключення від централізованого теплопостачання

По матеріалам пресс-службы исполкома
25.10.2021 · 14:28 · переглядів - 9880

На сьогодні для багатьох мешканців громади актуальним є питання про можливості відключення від централізованого теплопостачання, яке часто задають міському голові. Це пов’язано зі стрімким зростанням ціни на газ і відповідно подорожчанням послуг, які надає ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж».

Процедура та нюанси відключення від централізованого теплопостачання

Питання опалення квартир і будинків гостро постає при отриманні перших платіжок за тепло, коли жителі шукають інші варіанти обігріву приміщень.

Євгенія Пікарь, начальник управління житлово-комунального господарства виконкому міської ради, надала інформацію щодо ряду важливих питань, які стосуються від’єднання від централізованої мережі.

- Які є альтернативні варіанти у мешканців нашої громади на противагу централізованому теплопостачанню?

На теперішній час існують такі альтернативні варіанти теплопостачання, як автономне та індивідуальне опалення. Обидва варіанти забезпечують економію грошових коштів і відносну незалежність від традиційної опалювальної системи. Тож чим відрізняється автономне опалення від індивідуального в квартирах?

Автономне опалення передбачає наявність котельні, потужність якої гарантує безперебійне забезпечення теплом і гарячою водою одного або декількох (якщо йдеться про житловий комплекс) будинків. Це – незалежність від стандартних термінів опалювального сезону. Іншими словами, у разі раннього похолодання чи холодної весни подача тепла може початися раніше, а закінчитися пізніше традиційного опалювального сезону.

Індивідуальне опалення (поквартирне) передбачає встановлення котлу безпосередньо у квартирі. У цьому випадку переважно використовують двоконтурні моделі, що виконують одразу дві функції: обігрів приміщень і нагрівання води. Основною перевагою системи індивідуального опалення є те, що мешканці самостійно регулюють рівень подачі тепла й температуру, тим самим контролюючи витрати тепла.

- Як урегульовано це питання на законодавчому рівні?

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право у встановленому законодавством порядку відключитися від систем централізованого теплопостачання.

Відключення від мереж централізованого опалення та можливість встановлення індивідуального в багатоквартирних житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630, і Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26 липня 2019 року № 169.

- Процедура відключення та які документи потрібні?

Власник(-и) можуть звертатися особисто або через уповноважену особу за довіреністю до виконавчого комітету Бердянської міської ради (каб. № 3) із заявою, до якої долучається:

  • копія документа, що засвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна;
  • копія паспорта власника / власників квартири / нежитлового приміщення;
  • копія документа, що підтверджує зміну прізвища (імені).

Заява про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку від централізованого опалення передається на розгляд Комісії.

Комісія на найближчому засіданні розглядає заяву та надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні, а також щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проєктної документації. Витяг із протоколу Комісії з результатами розгляду звернення надається заявникові.

Відповідно до Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води (наказ Мінрегіонбуду від 26.07.2019 № 169), споживачеві після отримання дозволу необхідно звернутись до ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж» для отримання відповідних технічних умов, які обов’язково повинні враховуватися при розробці проєкту реконструкції системи опалення та фактичному виконанні робіт. Слід звернути увагу, що виконання технічних умов і всіх заходів (у т.ч. надання документального підтвердження) необхідно виконати до 01 жовтня при відключення окремих приміщень та до 01 вересня – при відключенні будівель у цілому.

У загальному вигляді етапи відключення від централізованого теплопостачання квартири або нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку будуть наступними.

  • Власник квартири подає заяву до органів місцевого самоврядування.
  • Заява розглядається Комісією з відключення. Комісія видає власникові квартири рекомендації із встановлення автономного опалення в квартирі, отримання технічних умов на розробку проектів відключення від мереж і Витяг з протоколу засідання Комісії з відключення.
  • Розробка проекту на відключення квартири.
  • Безпосередньо від’єднання від опалення.
  • Складання Акту про відключення від опалення.
  • Внесення змін до договору з виконавцями комунальних послуг.

- Де отримати інформацію про те, у яких будинках міста існує можливість  відключити окреме приміщення (квартиру)?

Таку можливість мають лише власники квартир багатоповерхового будинку, у якому не менше як половина квартир і  нежитлових приміщень уже відокремлена (відключена) від централізованого опалення. Така умова відключення передбачена Порядком.

Перелік таких будинків розміщено на офіційному веб-сайті теплопостачальної організації ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж».

В інших будинках, які не зазначені в переліку, власники окремих квартир, на жаль, не мають можливості на законних підставах відключитися від системи централізованого опалення.

- Що може стати причиною відмови в отримані дозволу на відключення від системи централізованого теплопостачання?

У багатоквартирних будинках, у яких на день набуття чинності Закону України «Про житлово-комунальні послуги» менше, ніж половина квартир і нежитлових приміщень відокремлена від мережі, власники квартир і приміщень, приєднаних до таких мереж, не мають право відключитися від централізованої та облаштовувати систему індивідуального теплопостачання.

Недотримання порядку отримання дозволу на відключення, невиконання відповідних вимог щодо порядку та терміну робіт (розробка проєкту, отримання та виконання технічних вимог), а також наявність заборгованості за комунальні послуги будуть причинами незняття квартири з абонентського обліку ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж», а отже, здійснюватимуться нарахування за послуги.

- Який термін отримання дозволу щодо відключення?

Заява надається на розгляд до консультативно-дорадчого органу – Міжвідомчої комісії, яка розглядає заяви та надає рекомендації щодо відключення та облаштування системи індивідуального опалення. Протокол Комісії з усіма висновками надається до виконавчого комітету Бердянської міської ради, який і приймає остаточне рішення щодо видачі дозволу. Загальний термін складатиме не менше 1-го місяця.

- Чи можливо розпочати процедуру відключення в умовах карантинних обмежень?

Так, з урахуванням дотримання протиепідемічних заходів і обмежень, встановлених місцевою комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

- Хто здійснює відключення від централізованого теплопостачання?

Виконують роботи з відключення комунальне підприємство, підприємство, що обслуговує зовнішні комунальні мережі багатоквартирного будинку, але можна звернутися і до приватної компанії, яка має ліцензію / дозвіл на даний вид робіт. Якщо роботи виконує приватний виконавець, про початок робіт він зобов'язаний попередити обслуговуючу компанію за 15 календарних днів до початку робіт. При цьому якщо відповідь прийшла мешканцеві після 01 жовтня, то дата відключення переноситься до закінчення опалювального періоду на наступний рік. Таким чином, звертатися із заявою на відключення слід заздалегідь.

Відключитися від централізованого теплопостачання можливо в період між опалювальними сезонами: будинку до 1 вересня, а квартирі – до 01 жовтня (строк на один місяць більше, ніж для будинку).

При цьому не допускається відключення інших квартир у зв’язку з відключенням квартири мешканця, який бажає від’єднатися від опалення.

- Які джерела фінансування витрат на відключення доступні для мешканців?

Усі витрати, пов’язані з відокремленням квартири чи нежитлового приміщення від централізованого опалення, здійснюються за рахунок власника / співвласників або інших коштів, не заборонених законом.  

- Що повинні додатково враховувати власники житлових будинків та власники квартир, плануючи відключення свого житла від централізованого теплопостачання?

При розробці проєкту слід враховувати, що даний проєкт повинен відповідати вимогам існуючих державних стандартів (ДЕСТ і ДБН), і, за потреби, передбачати опалення місць загального користування, нежитлових приміщень, ізоляцію або перенесення інженерних мереж, заміну внутрішніх мереж газопостачання / електропостачання.

Потрібно також розуміти, що відключення від централізованих мереж теплопостачання окремих квартир може створити проблеми з опаленням тих житлових приміщень, які не обладнані індивідуальним опаленням. Тому відокремлення квартири чи нежитлового приміщення здійснюється у спосіб, що не перешкоджає постачанню теплової енергії до інших квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаних до централізованого опалення.

Пам’ятайте! Відповідно до пунктів 24 і 25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, споживач має право відмовитися від надання послуг центрального опалення, постачання гарячої води і водовідведення, що здійснюється у визначеному законодавством порядку .Самовільне відключення від мереж забороняється.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок