Що робити якщо у ваше житло в Бердянську заїхали окупанти чи колаборанти?

По матеріалам Бердянськ Сьогодні
27.10.2023 · 14:52 · переглядів - 2859

Відразу слід зазначити, що ці дії розцінюються міжнародним правом як мародерство. Відповідь на хвилююче містян запитання від адвоката Олександра Розума

Що робити якщо у ваше житло в Бердянську заїхали окупанти чи колаборанти?
Колаж - Радіо Свобода

Для отримання компенсації у майбутньому необхідно зафіксувати факти мародерства з боку військових/фсб/інших осіб.

Для початку, необхідно подати відповідну заяву до поліції (зателефонувати). Це дозволить встановити юридично факт мародерства.

Далі необхідно почати збирати доказову базу - будь-які відео/фото-фіксації. Звичайно, якщо це буде безпечно. Свідчення свідків так само підійдуть.

Також адвокат рекомендує подати аналогічну заяву до офісу Генерального прокура. Створено спеціальний сайт для фіксації воєнних злочинів https://warcrimes.gov.ua/

Також Урядом прийнято Порядок за яким можна буде визначити майнові збитки.

Потрібно також відзначити, що вищезазначені рекомендації відносяться і до ситуацій, коли сусіди, користуючись вашою відсутністю, мародерствують у вашому майні. За це також передбачено відповідальність – від 5 до 10 років в'язниці з компенсацією втраченого/зіпсованого майна.

Зверніть увагу, що замовчування фактів мародерства надалі не дозволять вам отримати компенсацію.

Міжнародними нормами права, зокрема Женевською Конвенцією, захищено права мирного населення від протиправних дій військових.

Що це означає? А те, що якщо вирішите подати заяву до Європейського суду, то просто вашими словами справу не виграти. Тож починайте збирати папку з доказами.

Тэги: ВПО



Останні новини Бердянська
вчора, 26 липень, п'ятниця 2024
25 липень, четвер 2024
24 липень, середа 2024
23 липень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок