Суд забрав у Фірташа Запорізький титано-магнієвий комбінат

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
05.08.2021 · 09:07 · переглядів - 2196

Запорізький титано-магнієвий комбінат повернули у власність держави. Завод було приватизовано компанією Дмитра Фірташа в 2013 році. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури


Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Запорізької області.

 - Суд задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" і ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат". Йшлося про розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі комбінату, – йдеться у повідомленні.

У САП зазначили, що аналогічне рішення суд вже виносив у липні 2018 року. Законність того рішення підтвердила і апеляція. Проте Верховний суд скерував справу на новий розгляд, задовольнивши таким чином скаргу компанії Фірташа.

Тепер суд першої інстанції повністю задовольнив позов САП та повернув ЗТМК у власність держави.

ТОВ "ЗТМК" створено на базі ДП "Запорізький ТМК" – єдиного в Україні і Європі виробника губчастого титану. ЗТМК на 51% належить Фонду державного майна України та на 49% – компанії Толексіс трейдінг лімітед, де бенефіціаром вказується Дмитро Фірташ. Управління корпоративними правами держави здійснює Фонд держмайна.

За даними держреєстру, з 2013 року ЗТМК очолює близький до Дмитра Фірташа топменеджер Володимир Сивак. САП і НАБУ звинувачували Сивака в розтраті грошей підприємства. Його затримали за підозрою в розтраті 492 млн грн комбінату в вересні 2018 року. Солом'янський суд Києва взяв його під варту терміном на 56 днів із можливістю внесення застави розміром 5,76 млн грн. Наступного дня Сивак вийшов під заставу. У травні 2019 року Заводський суд Запорізької області його виправдав. У лютому Кабмін погодив призначення Сергія Лубеннікова виконуючим обов'язки директора ТОВ "ЗТМК".

Тэги: фирташсуд


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок