В Бердянську не сприймали мову? Тоді історія про кінотеатр "Космос" і український дубляж фільмів для вас

Бердянськ 24
05.04.2024 · 16:08 · переглядів - 3135

Чому проблема "языка" і мови – то просто російська технологія? Приклад з кінопрокатом в Бердянську – максимально показовий

В Бердянську не сприймали мову? Тоді історія про кінотеатр "Космос" і український дубляж фільмів для вас
Анонс відкриття "Космосу" з 01.07.2013. Архів: "Бердянськ 24"

Фільми з українським дубляжем і субтитрами. Та хто в Бердянську на таке ходитиме?

Черговий рестарт кінотеатру "Космос" стався в 2013-му році. Це однозначно була подія. І точно пам`ятаю, що перед відкриттям в бердянських чатиках, соцмережах та і в медіаполі почала розганятися історія, що в "русскоговорящем" Бердянську український дубляж похоронить кінотеатр.

Тобто, ця історія ненадовго. Ну хто туди ходитиме, українську ніхто не розуміє, то мова низькосортних кінокомедій і все таке…
Фільми, як і вимагало законодавство, йшли українською.

Невдовзі після цих розмов я був на мультику "Гадкий Я" і на фільмі "Два стволи" вже з українським дубляжем. І це були майже аншлаги!

І діти, і дорослі – всі все добре розуміли. Жодних питань по українській мові в російськомовному Бердянську.

І знаєте, як невдовзі відреагувала адміністрація "Космоса"? Там підняли ціни на квитки.

А згодом в "русскоговорящем" Бердянську з`явився ще один кінотеатр

Майже все місто продовжує спілкуватися російською. І при цьому ціни на квитки і, припускаємо, прибутки "Космоса" (згодом Filmax) стабільно зростали.

Так, еволюційна українізація більш складне явище, яке некоректно аналізувати не через суспільно-історичні процеси, а через кіноіндустрію. Особливо, починаючи з 2014 року.

Але просто як факт: жодного мовного скандалу, в тому числі розмов про повернення російського дубляжу в Бердянську не було.

Джаст бізнес. Кінопрокатників все влаштовувало. В місті все більше людей переймало культуру походів в кіно з українським дубляжем. І в 2020-му в "Амсторі" відкрився другий кінотеатр на три зали "Блокбастер Сінема".

Афіша з бердянського кінотеатру "Блокбастер Сінема". Фото: архів "Бердянськ 24"

На єдиний період, коли ця індустрія просіла і в Бердянську, і в усьому світі, була глобальна причина у вигляді пандемії коронавірусу.

А що з кінотеатрами в Бердянську при "освободітєлях"?

За наявною інформацією, зараз при окупантах в місті працює тільки "Космос". Там транслюють ліцензійне російське кіно і крадене голівудське. Останнє, звісно, з російським дубляжем, тому на "патріотичні скрєпи" пропаганді це ніяк не давить.

Звісно, підтвердженої інформації по відвідуваності в нас немає. Але по відео з кінозалу навіть з розпіарених пропагандистських проектів тіпа "Онєгіна" – там не все добре з глядачами. Скоріше навпаки.

Тобто не в мові справа, а в тому, що російське кіно – то загальноприйнятий шлак, і дивитися його в будь-якому виконанні особливого бажання не виникає.

Пропозиції росіян в кінопрокаті викликають невимовну тоску. Сторінка в інстаграм це підтверджує. Скріншот профілю "Космосу"

Та й взагалі, "мовне питання", як і будь-які інші наративи для виправдання військової агресії, що видають росіяни і проросійські політики з України, то взагалі не привід вбивати. Вбивати багато, жорстоко, жінок, дітей…

І тільки безкінечно обмежена людина може пишатися тим, що не знає української, англійської, німецької чи, навіть, російської мови. Повноцінна особистість, навпаки, може тільки жалкувати, що чимось не володіє.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 квітень, понеділок 2024
27 квітень, субота 2024
26 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок