"Три человека с "Азова" какими-то путями вылезли с Мариуполя". Рік з затримання судді Богомолової

Бердянськ 24
27.04.2024 · 16:35 · переглядів - 2737

Як справи наразі у колишньої представниці Бердянського міськрайонного суду, якій світить довічне ув`язнення?

"Три человека с "Азова" какими-то путями вылезли с Мариуполя". Рік з затримання судді Богомолової
Слідство вважає, що надана Богомоловою інформація, допомогла окупантам відшукати та вбити трьох захисників України. Фото: Громадське

27 квітня 2023 року слідство оголосило Ларисі Богомоловій підозру за частиною 2 статті 111 ККУ (держзрада в умовах воєнного стану). Провадження відносно неї внесли до ЄРДР 16 березня 2022 року. Тобто коли Богомолова була ще у Бердянську.

Вища рада правосуддя 5 травня дозволила затримати Богомолову й взяти її під варту. Слідство проводило управління СБУ в Запорізькій області, тож справа потрапила на розгляд у Запоріжжя. Богомолову взяли під варту без права внесення застави.

Згідно з матеріалами справиЛариса Богомолова на момент окупації частини Запорізької області працювала суддею Бердянського міськрайсуду. Слідчі вважають, що вона з власної ініціативи почала співпрацювати з ФСБ. 25 березня 2022 року нібито зателефонувала та повідомила про ймовірне переміщення трьох військових ЗСУ з Маріуполя до Мангуша. Росіяни розшукали їх між Мангушем та Ялтою Донецької області і вбили.

Ще один епізод обвинувачення стосується ймовірної передачі Богомоловою інформації про настрої серед суддів Бердянська. У записі телефонної розмови, яку оприлюднила СБУ, йдеться, що на прохання представника ФСБ нібито Богомолова зголосилася зробити список колег, які негативно ставляться до вторгнення РФ. Також на записі ця людина повідомляє, що з власної ініціативи схиляє колег до співпраці з окупантами: “Я намагаюся комусь щось пояснити потихеньку. Кажу народу: “Треба реально оцінювати ситуацію, що склалася”.

Також слідство каже, що Богомолова спілкувалася з медиками Бердянська й передала ефесбешнику дані про тих, хто готовий працювати на окупантів.

Під час телефонних розмов людина, голос якої схожий на голос судді, погодилася допомогти росіянам з підбором працівників до окупаційного відділення так званого “міністерства” надзвичайних ситуацій та схвально висловлювалася про відключення офіційних засобів зв’язку законних органів влади Бердянська.

Проте в окупації Богомолова не лишилась, виїхала до Полтави, де влаштувалася до Полтавського районного суду. У листопаді 2022 року її обрали головою. Як писали ЗМІ, в той період голова суду пішов у відставку, а решта не ризикнула поборотися за посаду. Бекграунд Богомолової полтавські судді не знали і проголосували за її призначення.

За рік підозрювана і її захист неодноразово зверталися до суду щодо зміни запобіжного заходу на домашній арешт.

Богомолова зазначає, що ризики, на які посилається прокурор, не доведені належними доказами. Пояснила, що вона ніколи не переховувалась від органів досудового розслідування, хоча мала таку можливість. Її батьки виїхали з м. Бердянська, тому ніяких близьких осіб на окупованій території у неї немає. Вона не має права перетнути кордон. Вона не тиснула на жодного із свідків кримінального провадження. Повідомила, що має захворювання легень та ряд інших тяжких захворювань. Просила суд визначити їй заставу.

Проте судді раз за разом відхиляли ці прохання. Одіозна суддя продовжує лишатися за гратами в очікування вироку.

 




Останні новини Бердянська
сьогодні, 10 травень, п'ятниця 2024
вчора, 9 травень, четвер 2024
8 травень, середа 2024
7 травень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок