В Україні оновили податкові правила користування генераторами

Бердянськ 24
20.01.2023 · 18:42 · переглядів - 455

Сплачувати екологічний податок на викиди генератора під час війни не треба. Отримувати дозвіл на ці викиди - у більшості випадків теж.

В Україні оновили податкові правила користування генераторами

Терористичні дії російської федерації та масовані ракетні обстріли завдали значного удару по енергетичній інфраструктурі України, що змушує підприємства та домогосподарства використовувати резервне обладнання енергоживлення, наприклад, генератори. За законом, вони є видом надходження забруднюючих речовин в атмосферу і відносяться до стаціонарних джерел викидів. Як наслідок, виникають питання стосовно оформлення дозвільних документів при використанні дизельних (бензинових) генераторів та сплату екологічного податку.

Щоб врегулювати це питання, внесли зміни до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, підрозділ 5 доповнено пунктом 46: «Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, для цілей застосування розділу VIII цього Кодексу не вважаються стаціонарними джерелами забруднення у значенні, наведеному у підпункті 14.1.230 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу, електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД (Електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі)».

На час воєнного стану, сплата екологічного податку за викиди забрудююючих речовин від електрогенераторних установок, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД (Електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі) не здійснюється.

Також внесли зміни до Закону України «Про охорону атмосферного повітря», «Прикінцеві положення» який доповнено пунктом 12: «Тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №2102-IX, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів, систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, крім випадків, якщо вони є невід'ємною частиною об'єкта нерухомого майна, введеного в експлуатацію до 24 лютого 2022 року».

Важливо: генератор також є джерелом шуму. Тому його необхідно розміщувати таким чином, щоб гучні звуки та викиди від нього не здійснювали надмірного впливу на житлову забудову та об'єкти прирівняні до неї (медичні, навчальні, дошкільні, спортивні, рекреаційні, заклади тощо).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок