Валерий Баранов записал видеообращение к бердянцам

По матеріалам страница Валерия Баранова в ФБ
25.03.2021 · 16:21 · переглядів - 12669

Поводом для записи послужила сегодняшняя сессия горсовета


Влаерий Баранов не мог присутствовать на сессии, так как находится на самоизоляции всвязи с COVID19

Также Валерий Баранов опубликовал текст своего обращения по поводу газа

Голові Запорізької обласної

державної адміністрації

Олександру СТАРУХУ

Про вжиття заходів

11.01.2021, 15.03.2021, 16.03.2021 на адресу виконкому Бердянської міської ради надійшли листи від АТ «Запоріжгаз» щодо повного відключення абонентів природного газу м. Бердянськ, с. Азовське, с. Нововасилівка, с. Шовкове у квітні 2021 у зв’язку з проведенням ремонтних робіт на газопроводі, що розташований на території міста Бердянська.

Так, оператор газорозподільних мереж повідомив про проведення, згідно Плану розвитку 2020 року, затвердженого НКРЕКП, робіт на аварійних ділянках розподільчих газопроводів та вимикаючих пристроях, а саме

  • Заміна засувки Ду 500 мм високого тиску в газовому колодязі (ГК) № 7 на вході в газорегуляторний пункт (ГРП № 16) м. Бердянськ, проспект Східний
  • Заміна засувки Ду 500 мм середнього тиску в ГК № 8 на виході з ГРП № 16 м. Бердянськ, проспект Східний
  • Заміна засувки Ду 500 мм високого тиску в ГК № 2 м. Бердянськ, пр. Східний-вул. Північна
  • Демонтаж ГК № 3 та засувки Ду 600 мм на газопроводі високого тиску м. Бердянськ пр. Східний-вул. Північна
  • Демонтаж ГК № 18, № 19 та встановлення вварного підземного крану Ду 300 мм, заміну засувки Ду 500 мм на засувку Ду 200 мм на газопроводі високого тиску м. Бердянськ, Мелітопольське шосе.

При цьому, оператор ГРМ не зазначає строків закінчення проведення вказаних ремонтних робіт. Після завершення таких робіт оператор ГРМ має забезпечити побудинковий обхід території, на якій проводилися ремонтні роботи. На теперішній час тільки на території міста Бердянська (з чисельністю близько 113 тис мешканців) налічується 580 багатоквартирних багатоповерхових будинків та 15039 приватних домоволодінь.

За наявною інформацією, в 2020 році подібні роботи проводилися у місті Оріхів Запорізької області який налічує близько 14 200 мешканців міста; відновлення газопостачання у вказаному місті оператором ГРМ проводилося протягом чотирьох місяців.

При цьому, відновлення газопостачання, як вважає оператор ГРМ можливе «…виключно за наявності діючого акту перевірки димових та вентиляційних каналів, договору на технічне обслуговування імпортного обладнання, акту розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, договору на технічне обслуговування системи газопостачання».

Однак, в місті Бердянську за інформацією оператора ГРМ оформлено 416 актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін; залишилися неоформленими 135 таких актів;

- укладено лише 32 договори на технічне обслуговування системи газопостачання у багатоповерхових житлових будинках.

Виходячи з вимог Законів України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків», «Про житлово-комунальні послуги», «Про реалізацію прав співвласників багатоквартирних будинків» голови та управителі ОСББ не мають наміру оформлювати вказані документи, що в свою чергу, як зазначає оператор ГРМ унеможливить відновлення газопостачання на території міста Бердянськ.

Крім того, взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб’єктами ринку природного газу, а також правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем визначає Кодекс газорозподільних систем.

Так, безпосередньо вказаним нормативно-правовим актом передбачено порядок обмеження та припинення розподілу природного газу споживачам, у відповідності до якого відновлення газопостачання (розподілу природного газу) здійснюється Оператором ГРМ протягом двох робочих днів у містах та п’яти календарних днів у сільській місцевості за письмовим зверненням споживача (його постачальника) про відновлення газопостачання (розподілу природного газу) та після усунення порушень (за їх наявності) і відшкодування Оператору ГРМ витрат на припинення та відновлення газопостачання (розподілу природного газу). При цьому, у разі виникнення аварії або надзвичайної ситуації, яка загрожує безпеці функціонування ГРМ, Оператор ГРМ негайно вживає заходів, які мають на меті усунення аварійної ситуації, а також відновлення належної роботи ГРМ згідно з планом локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій, розробленим відповідно до вимог чинного законодавства.

В свою чергу, Законом України «Про ринок природного газу» визначено категорію захищених споживачів до якої відносяться, в тому числі, побутові споживачі, приєднані до газорозподільної системи, підприємства, установи, організації, що здійснюють надання важливих суспільних послуг та приєднані до газотранспортної або газорозподільної системи.

Отже, обмеження/припинення розподілу природного газу оператором ГРМ на значний термін може порушити законні права захищених споживачів, в тому числі шляхом припинення надання комунальної послуги з постачання природного газу мешканцям (населенню) Бердянської міської територіальної громади.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» передбачено недопущення припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України навіть у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Отже, вказані дії щодо проведення ремонтних робіт на газопроводі, розташованому на території Бердянської міської територіальної громади, матимуть наслідком порушення вимог чинного законодавства у сфері санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм та можуть спричинити додатковий спалах коронавірусної хвороби (COVID-19). В свою чергу, на теперішній час території міста Бердянська спостерігається ріст захворюваності коронавірусною хворобою (COVID-19).

Отже, вказані дії щодо проведення ремонтних робіт на газопроводі, розташованому на території Бердянської міської територіальної громади, матимуть наслідком порушення вимог чинного законодавства у сфері санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм та можуть спричинити додатковий спалах коронавірусної хвороби (COVID-19).

Враховуючи вищевказані факти, 15.03.2021 на засіданні постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийнято рішення щодо неприпустимості монопольного шантажу мешканців багатоповерхових будинків міста в частині примусу до негайного приймання внутрішньодомових газових мереж на баланс ОСББ та керуючих компаній та щодо ненадання згоди на відключення мешканців міста без врегулювання вказаного питання.

Зазначена ситуація ускладнюється тим фактом, що таке відключення від природного газу матиме наслідком значне навантаження на електричні мережі розташовані на території Бердянської міської територіальної громади. За попередні роки на території міста спостерігаються часті відключення електропостачання у зв’язку зі значною зношеністю електричних мереж. Тобто, повне відключення газопостачання та, відповідно, перехід виключно на електричне постачання може створити на території Бердянської міської територіальної громади енергетичний колапс та неможливість забезпечення соціально значущих об’єктів (лікарень, шкільних та дошкільних установ) належним електропостачанням.

Окремо звертаю увагу, що на території міста Маріуполя такі ремонтні роботи були проведені без відключення міста від газопостачання з використанням системи для блокування трубопроводів Ravetti.

З огляду на вищевикладене та зважаючи на соціальну значущість проблеми, що може виникнути на території Бердянської міської територіальної громади, з метою недопущення порушення прав мешканців громади на своєчасне отримання комунальних послуг, порушення вимог чинного законодавства у сфері санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм та для упередження нового спалаху коронавірусної хвороби (COVID-19) виконавчий комітет Бердянської міської ради звертається до Вас із проханням терміново скликати регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області на якому розглянути питання щодо недопущення повного відключення абонентів природного газу м. Бердянськ, с. Азовське, с. Нововасилівка, с. Шовкове.

Додаток за текстом на трьох аркушах

Міський головаВалерій БАРАНОВ




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок