Вивезла з окупації жовто-блакитний стяг: історія вчительки української мови з Бердянська, яка зараз мешкає в Чернівцях

По матеріалам Літописець
19.04.2023 · 07:37 · переглядів - 2152

Ольга Ніколаєва – учителька української мови з Бердянська. Вона три місяці прожила в окупації, та попри тиск російських військових розмовляла із ними українською мовою. А під час евакуації вивезла з окупації жовто-блакитний стяг, який росіяни викинули.

Вивезла з окупації жовто-блакитний стяг: історія вчительки української мови з Бердянська, яка зараз мешкає в Чернівцях
Ольга Ніколаєва, вчителька з Бердянська

Ольга Володимирівна вже майже рік мешкає в Чернівцях у гуртожитку Чернівецького національного університету. Вона захоплюється красою цього міста, щедрістю буковинців, красою гір, але щодня сумує за рідним Азовським морем.

«Піщані пляжі, мілке море, найчудовіші світанки і найчарівніші заходи сонця… Море для мене – це жива істота, яка має свій настрій. Я йшла на узбережжя, коли була щаслива, щоби поділитися з морем своєю радістю. А також шукала порятунок і прихисток у моря у важкі моменти життя. Зокрема й після 24 лютого 2022 року. Коли серце розривалося від того, як заходенці (так їх називаю) топчуть нашу землю, я торкалася солоної морської води, відчувала її енергетику і це давало мені сили», – розповідає Ольга Ніколаєва.

 

Перед війною наснився віщий сон

За три дні до повномасштабного вторгнення жінці наснився віщий сон. Вона бачила залізничний вокзал Бердянська, а з гучномовців лунало: «Увага! Увага! Оголошується евакуація!». А вже 24-го лютого Ольга Володимирівна прокинулася рано вранці від гучних пострілів: росія розпочала повномасштабний наступ.

«Війна ж почалася не у 2022 році, а в 2014-му… Ми весь цей час жили неподалік зони бойових дій. Хотіли того чи ні, а мусили бути готовими до всього. Мали відпрацьований план евакуації в школі, зібрані тривожні валізки. Моя валізка теж була зібрана, проте залишати домівку я не збиралася. Знаєте, як кажуть: «Де народився – там і згодився». Я на своїй, Богом даній землі, у місті, де народилася і провела все життя, де 35 років учителюю. Куди мені тікати?…» – вважала вчителька.

24 лютого учні продовжували онлайн-навчання. Усі сподівалися: незабаром цей жах закінчиться… Та 27 лютого стало чорною датою в історії їхнього міста: Бердянськ був окупований.

 

«Окупанти були налякані й брудні»

Щодня Ольга Ніколаєва разом з іншими мешканцями Бердянська виходила на мирні мітинги. З жовто-блакитними стягами люди збиралися біля міської ради й звідти йшли центром міста до Приморської площі. Вони повторювали: «Бердянськ — це Україна!», а також: «Домой — пока живой!».

«Перше враження – орки нас страшенно боялися. Вони ховали свої обличчя під масками, прикривалися зброєю і мовчали. Вони не чекали такого супротиву. Я не раз зупинялася говорити з ними. Бачила перед собою молодесеньких хлопців – переляканих, брудних. Казала: «Хлопці, ідіть додому, вас чекають матері. Ідіть наводити лад у своїй країні, нащо ви прийшли в чужу?! Кого ви хочете завоювати? Край, де були амазонки?! Край козацької слави?! Ніколи цього не буде!». У відповідь вони мовчали… Там заражене, токсичне суспільство. Рак духовності – інакше не скажеш», – пригадує Ольга Володимирівна.

вчителька з Бердянська

Попри окупацію, Бердянськ намагався жити й триматися. У магазинах були продукти, в аптеках – ліки. Щоправда, уже за кілька тижнів на ринках стало значно менше селян зі своєю продукцією.

 

«Жах, який бачили в очах маріупольців, не передати словами»

З 15 березня Бердянськ почав приймати перших маріупольців, яким вдалося вирватися з охопленого вогнем міста. Попри окупацію, тут приймали, годували, зігрівали та лікували всіх, хто зміг врятуватися з міста, яке росіяни рівняли з землею. Щодня до Бердянська прибували колони автівок, по 800-1000 людей. Більшість машин були прошиті кулями, з розбитим склом. Бердянці допомагали ремонтувати автівки, віддаючи автозапчастини, бо люди мали їхати далі.

«Жах, який ми бачили в очах маріупольців, не передати словами… Тоді наша школа стала прихистком для них. У спортзалі створили спальні місця, у коридорах та класах – сортували одяг, білизну, взуття, засоби гігієни, продукти, у столовій – годували. Бердянці намагалися забирати маріупольців до себе додому, гуртувалися та допомагали, хто чим міг.

У місті бракувало пального. Його давали тільки маріупольцям – 10 літрів на машину. Водночас, на «чорному» ринку були ті, хто торгували бензином – по 300 грн за 1 літр. На жаль, завжди є ті, хто наживаються на горі…», – говорить Ольга Володимирівна.

Жінка пригадує, що до школи якось прийшли російські солдати й спробували запропонувати допомогу евакуйованим з Маріуполя. Та люди навіть дивитися на ворогів не схотіли.

 

«Люди не витримували виснажливу дорогу і помирали в автівках»

Важке рішення – залишити рідний Бердянськ – Ольга Ніколаєва прийняла у травні, коли в місті посилилися репресії проти патріотично налаштованих мешканців. Людей, які виходили на мітинги, почали затримувати й викрадати. Прийшли додому й до Ольги Володимирівни.

«Знаєте, я не вмію тихо любити Україну. Я – дитина козацького роду. Усе життя розмовляю українською мовою і понад усе люблю свою країну. Тож уже з порогу росіяни побачили у мене в будинку жовто-блакитний прапор і патріотичні прикраси, створені руками моїх учнів. Забрали в комендатуру, перевірили телефон, опитали й відпустили. Тоді вони ще не знали, що я – вчителька української мови і входжу до складу міської групи  з розвитку української мови. Після цього мої рідні, друзі та батьки учнів наполягли, щоби я виїжджала», – каже вчителька.    

До валізи поклала найнеобхідніші речі, а ще – весільне фото з чоловіком та книжку Ліни Костенко «Річка Геракліта», подаровану випускниками 2017 року.

вчителька з Бердянська

200 кілометрів з Бердянська до Запоріжжя Ольга Ніколаєва долала автівкою з найкращими друзями… 4 доби! Дорогою був 21 блокпост. На деяких ділянках колону автомобілів окупанти тримали на сонці багато годин поспіль, не дозволяючи людям вийти навіть в туалет.

«Я бачила, як дорогою люди просто помирали, не витримуючи спеки та всього жаху, який бачили навколо. Обабіч доріг стояли таблички з написом «Міни». Однієї ночі росіяни виставили за нами певну кількість своєї військової техніки. По суті, багаточисельна колона з цивільних автівок з людьми стала для них живим щитом. І в той час почалася гроза. Страшний гуркіт грому, блискавки – здавалося, небо падає. Єдине, що нам залишалося – молитися без упину. І ми молилися…» – пригадує жінка.

На виїзді з Василівки людям дозволили зупинитися на одній із заправок. Саме там Ольга Володимирівна в одній із шаф знайшла зірваний росіянами український прапор. Не роздумуючи, жінка обв’язалася ним під кофтою і… вивезла з окупації.

«Цей прапор нині в надійних руках. Із ним я повернуся до Бердянська», – говорить учителька.

 

Навчає української мови вимушених переселенців

Нині з Чернівців Ольга Ніколаєва продовжує проводити онлайн-уроки для своїх учнів. Каже, зараз вони роз’їхалися дев’ятьма країнами світу. Хтось, як і вона, виїхав на захід України. Та попри це, до 10-го класу філологічного профілю Бердянської школи пішов 31 учень. Вони вчаться дистанційно і вірять, що здаватимуть ЗНО та святкуватимуть випускний у рідному місті на березі моря.

школярі
Фото Ольги Ніколаєвої з Бердянська

Ольга Володимирівна тим часом відповідально готується до уроків, купує нові книги, проводить багато часу в Чернівецькій обласній бібліотеці та разом з Оленою Клок і Тетяною Захаровою опікується бібліотекою, створеною на пожертви німецької громади Пфаффенвайлер для переселенців в гуртожитку №6 ЧНУ.

А ще раз на тиждень Ольга Ніколаєва навчає української мови дорослих – вимушених переселенців. Переважно це люди з Харкова, Маріуполя, Донецька, Запоріжжя.

«Моєму найстаршому учневі років 50. Душа радіє, що люди хочуть говорити українською, прагнуть вчитися, старанно виконують усі завдання. Це справжнє переродження нації. А значить, Україна вистоїть, постане з попелу й житиме вічно!» – упевнена вчителька української мови з Бердянська.

Фото Ігоря Константинюка




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок