Які наративи використовує російська пропаганда на Запоріжжі

По матеріалам Internews
02.06.2023 · 17:23 · переглядів - 1222

За час російської окупації медіаринок Запорізької області дуже змінився. Чимало популярних друкованих редакцій припинили роботу, кількість онлайн-медіа теж зменшилася.

Які наративи використовує російська пропаганда на Запоріжжі

Російські окупанти скористалися медійним вакуумом на загарбаних територіях і послабленням редакцій в обласному центрі, щоби поширити свої наративи. Вони витіснили всі проукраїнські редакції та заблокували мовлення українських медіа. Натомість російські пропагандистські видання та воєнні кореспонденти отримали безперешкодний і повний доступ до регіонального медіаринку.

Розглянемо ключові наративи російської пропаганди в Запорізькій області у 2022–2023 роках.

 

Велика кількість іноземних найманців у Запоріжжі

Так росіяни намагаються применшити професіоналізм ЗСУ, адже вести війну з «колективним Заходом» значно складніше. Щоб виправдати ракетні обстріли міста, росіяни вигадують історії про величезну кількість найманців у Запоріжжі, які разом із ЗСУ використовують цивільні обʼєкти для військових потреб. Тому ресторани, лікарні та житлові будинки є «законними цілями» для їхніх ударів. Утім, жодних фото чи відеодоказів для підтвердження цих заяв рф не надає.

 

Ракетні удари по будинках — результат невдалої роботи української ППО

Ще один поширений російський наратив, за яким руйнування та жертви серед мирного населення — це результат невдалої роботи української ППО, а не ракетних ударів рф. Знову ж таки, ніяких доказів росія надати не може.

 

Неймовірні успіхи армії рф на запорізькому напрямку

«Ракетним ударом по місту Запоріжжя рф знищила 15 тонн боєприпасів і два українських Мі-24», «зс рф одним ударом ліквідували понад 160 іноземних найманців у Запоріжжі» — такі «успіхи» комунікують офіційні медіа росії, не надаючи жодних доказів. Натомість офіційні канали української влади та ЗСУ повідомляють про стабільну ситуацію на Запорізькому напрямку, починаючи з березня 2022-го.

 

Українські диверсанти серед місцевого населення заважають будувати «руський мір»

Будь-кого з проукраїнською позицією росіяни автоматично зараховують до зрадників-диверсантів і звинувачують у тероризмі. А щоби показати, що ці люди несуть небезпеку для цивільних, їм приписують організацію сховів зброї та боєприпасів на обʼєктах цивільної інфраструктури. Росія також вдається до публічної депортації. За даними мера Мелітополя Івана Федорова, приблизно 100 мелітопольців або депортували до Запоріжжя, або вже понад рік переховують «на підвалах». Їхня доля нині невідома.

 

Запорізька АЕС — власність рф, а Україна своїми провокаціями створює ядерну загрозу

Нібито росія законно панує на ЗАЕС, а Україна обстрілює станцію та блокує мирні перемовини щодо демілітаризованої зони. За версією рф, весь колектив ЗАЕС радо підтримує російське панування, а дрібка незгодних — українські диверсанти та терористи. Російські медіа також неодноразово повідомляли про провокації, які українська армія буцімто готує в зоні ЗАЕС. Енергоатом спростовує ці заяви. А також наголошує, що справжню загрозу атомній електростанції несе лише росія, і єдині провокації на станції влаштовує саме вона.

 

ЗСУ готуються до наступу на Запорізькому напрямку, активно стягуючи авіацію, бронетехніку та артилерію. У парадигмі роспропаганди, наступ ЗСУ означає не звільнення окупованої території, а, навпаки, криваве її захоплення. Це яскравий приклад методу інверсії, який часто використовує роспропаганда, щоб залякати населення. Росіяни навіть поширюють листівки в Мелітополі, Енергодарі та прилеглих населених пунктах із попередженням про можливі ракетні обстріли з боку України та оголошенням евакуації з небезпечних зон.

 

Країни НАТО постачають ЗСУ снаряди з небезпечним збідненим ураном

А танки Leopard озброєні брудними ядерними бомбами. Буцімто нове озброєння від західних партнерів може призвести до ядерного конфлікту. Росіяни наводять приклад застосування таких снарядів військами НАТО в Югославії. У результаті чого нібито 60 тис. людей тяжко захворіли на онкологію, а більшість із них померла. Насправді ж збіднений уран збільшує швидкість снаряда та силу ураження, але радіаційної небезпеки не несе. До того ж росіяни самі виробляють такі боєприпаси.

 

Західні партнери постачають Україні техніку та боєприпаси поганої якості з метою їхньої утилізації

У російському дискурсі цілком уживаються суперечливі наративи про іноземних найманців, мілітаризацію Запоріжжя та ядерні снаряди з розмовами про металобрухт, який Захід передає Україні. Росія покликається на «польський» сайт як першоджерело цієї інформації. Втім, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки виявив, що це — сайт-одноденка, перекладений із російської за допомогою онлайн-перекладача.

 

Покращення та процвітання на «звільнених» територіях

«Запорізька влада запустила асфальтобудівні заводи, розпочала масштабний ремонт доріг» — насправді ж окупаційна влада просто розграбовує виробничі бази дорожників на Запоріжжі. Також на території Запорізької області «процвітають» так звані «націоналізовані» підприємства, яких росіяни налічують понад 400. Але в росії «націоналізація» — це не що інше, як захоплення чужих підприємств, звичайний рекет. Законні власники бізнесів неодноразово публічно повідомляли про рейдерство.

 

Польща має наміри колонізувати західні області України

На польському ТБ нібито вийшов сюжет, у якому Україну розділили між іншими країнами. Схожий наратив поширювався й щодо Румунії. Одіозна депутатка румунського парламенту дійсно виступила з такими заявами, але одна людина — не показник політики всієї держави. Румунія та Польща непохитні — союзники України, що вони невпинно доводять своїми діями.

 

Українські біженці нікому не потрібні

Росіяни намагаються переконати, що Захід втомлюється від війни, підтримки України та самих українців. Поодинокі випадки антиукраїнських настроїв у Європі росіяни роздувають до масштабів цілих країн, аби нашкодити українській владі та переселенцям і дезінформувати європейську спільноту.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок