Які податки в Україні повинні сплатити українські біженці, що знаходяться закордоном

По матеріалам PrimorkaCity
20.03.2023 · 11:29 · переглядів - 1555

Скільки податків мають платити українці, які перебувають за кордоном, як уникнути подвійного оподаткування та що буде, якщо не встигаєте задекларувати іноземні доходи до 1 травня - відповіді на запитання

Які податки в Україні повинні сплатити українські біженці, що знаходяться закордоном

З 1 січня в Україні триває кампанія декларування доходів фізичних осіб.

До 1 травня українці повинні задекларувати свої доходи. Це стосується зокрема вимушених переселенців, якщо вони отримували допомогу від міжнародних організацій та українців, які перебувають закордоном і отримають там дохід у вигляді соціальної допомоги чи заробітної плати.

Про те що українські біженці, які перебувають закордоном мають також подати декларацію про доходи за 2022 рік до 1 травня лише кілька днів тому повідомила ексголова податкового комітету ВР Ніна Южаніна.

Фото: Головне управління ДПС в Запорізькій області

Податки з допомоги від іноземних держав платити не потрібно

Громадянам України потрібно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, при цьому допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, а податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують.

В Декларації зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Тобто оподаткуванню вона не підлягає.

Це стосується не лише тих хто перебуває за кордоном. Багато громадян України, що постраждали від війни, мають статус ВПО, жили в зоні бойових дій чи на окупованій території та отримували допомогу від іноземних організацій.

Якщо біженці працюють за кордоном, потрібно декларувати доходи в Україні та сплачувати податок та військовий збір

Якщо українці працювали за кордоном або отримували інші доходи, крім вищезазначеної допомоги, такий дохід є іноземним, і українці зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи та військовий збір.

Що робити якщо біженець вже сплатив податки в країні перебування

Україна підписала двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування зі 73 країнами світу. У списку країн, з якими є такі двосторонні домовленості, є більшість держав де після повномасштабного вторгнення українці отримали статус тимчасового захисту.

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Як це підтвердити:

Фізична особа повинна надати довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок.
Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України.

Тобто в податковому органі країни перебування треба взяти документ де позначений дохід за звітній період, ставка податку та сума сплаченого податку. Далі її потрібно завірити в консульській установі.

Скільки податку треба сплатити з доходів, отриманих закордоном?

Базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті, є ці доходи, що перераховані у гривню за валютним курсом Національного банку України, який діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів. Сума податку обчислюються фізичною особою самостійно.

Податок на доходи фізичних осіб в Україні становить 18%. У разі застосування в країні де працював біженець ставки нижче ніж 18%, різницю потрібно доплатити.

Якщо в країні перебування було сплачено 18% або більше податку на доходи, до сплати залишається лише 1,5 % військового збору.

Я працюю за кордоном але не встигаю подати декларацію до 1 травня

Якщо через необхідність підтверження доходів та сплачених податків біженець податкову декларацію не встигає, можна відтермінувати подачу декларації до 31 грудня:

"У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним".

Як і куди подати декларацію про доходи

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

  • в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключЯкщо кабінету немає, його можна створити.

Якщо платник податків – внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та пред’явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і декларацію про майновий стан і доходи він подає до цього контролюючого органу.
Однак, якщо такі дії не здійснено і платник податків зареєстрований за своє, то Декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

За необхідністю консультації, мешканці Бердянська, Приморська та інших мешканців окупованої території Запорізької області можуть звертатися до Головного управління ДПС у Запорізькій області.

Месенджер Facebook:

https://www.facebook.com/tax.zaporizhzhya

0507541639
0617876743
(оподаткування фізичних осіб майнові податки для фізичних осіб місцеві податки і збори)

Корисні посилання та контакти

Контактні телефони всіх гарячих ліній для надання консультація платникам податків у територіальних органах ДПС

Також консулацію щодо декларування та інших питань можна отримати телефоном та через чат боти Контакт-центру Державної податкової служби України

Тут можна знайти приклади заповнення декларації про доходи

Реквізити для сплати податків та військового сбору та податку на доходи фізичних осіб

Які можуть виникнути складнощі при декларуванні

Ніна Южаніна, яка оприлюднила інформацію про необхідність декларувати іноземну допомогу, одночасно обурюється загальним станом інформування українців і, зокрема, біженців щодо кампанії декларування. На її думку, оприлюднені на сайті податкової служби матеріали розраховані, швидше, на фахівців з оподаткування, а не на простих людей.

За її словами, на сайті МЗС України "взагалі відсутня будь-яка інформація щодо сплати податків нашими співвітчизниками як у країні перебування, так і в Україні щодо іноземних доходів та благодійної іноземної допомоги".

З цим погоджуються і українці, які вимушено перебувають закордоном. Кампанія з декларування триває з січня, а практичних пояснень як та які доходи декларувати до середини березня ніхто не надавав.

До війни українці не отримували допомоги від іноземних держав у таких обсягах, і більшість з них дуже рідко стикалися із декларуванням.

Для працюючих за кордоном українців не аби якою проблемою стане і підтвердження отриманих доходів від та сплачених з них податків. Отримавши від податкового органу за місцем передування її потрібно завірити в консульстві. Консульські установи наразі перевантажені через велику кількість звернень. Не кажучи вже про необхідність сплатити збір за саму послугу та за проїзд до установи. Документ повинен бути перекладений на українську мову та завірений.

Для українців, які 2022 року працювали закордоном, але потім повернулися додому отримати підтвердження сплати податків буде дуже складно.

Саме складний механізм непокоїть багатьох українців закордоном, які б в разі його полегшення та надання спрощеної процедури могли б задекларувати доходи та сплатити військовий сбір.

Яка відповідальність про несвоєчасне подання декларації про доходи

Несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Але декларацію все ж таки необхідно буде подавати. Адже за повторне уникнення декларування також передбачена відповідальність.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 24 квітень, середа 2024
вчора, 23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок