Якщо не береш рашистський паспорт, чи можуть тебе вигнати з Бердянську?

По матеріалам Бердянськ Сьогодні
09.10.2023 · 10:52 · переглядів - 7204

Майже кожного дня у місцевих чатах проукраїнські налаштованим бердянцям погрожують депортацією. Рашисти, або боти рашистів, сміливо заявляють, що виженуть бердянців зі своїх домівок, якщо вони не стануть офіційними та ідейними громадянами рф. Що з цього правда?

Якщо не береш рашистський паспорт, чи можуть тебе вигнати з Бердянську?

Ще весною диктатор путін підписав указ, яким впорядкував порядок та строки проживання на тимчасово окупованих територіях громадян України. Люди, які прожили у Бердянську все своє життя, а деякі родини і декількома поколіннями, цим указом прирівнюються до іноземців.

За цим узурпаторським указом громадяни України до 1 липня 2024 року на своїй землі мають оформити собі візу або вид на проживання. Без одного з цих документів людина може буде насильно депортована з власного дому.

При цьому рашисти, не дивлячись на указ свого вождя, не поспішають приймати документи на ВНП у Бердянську.

Як, можливо, буде відбуватись депортація громадян України із захоплених територій?

На відміну від видворення для депортації не потрібне рішення суду. Спочатку щодо «іноземців» виноситься рішення про небажаність перебування на території росії, про що повідомляється в письмовій формі. Якщо людина не залишить країну, її піддадуть примусовій депортації. Спочатку помістять до спецприймача, потім посадять у транспорт і вивезуть із країни, — розповіло джерело з мвс росії. Підготовка до цього йде вже зараз.

Що робити мешканцям окупованих територій?

Єдиний варіант почуватись у безпеці - виїхати. Але не у кожного є можливість. Тому вже зараз багато бердянців отримали російські паспорти саме під примусом. Частину відверто змусили це зробити фізичними погрозами, частину змусили отримати паспорти роботодавці, частина людей це зробила, щоб не втратити майно або отримувати соціальні виплати. Відомі випадки, коли людей, які намагалися евакуюватися з ТОТ, розгортали на кордоні з рф та випускали лише після отримання російського паспорта.

Окупанти самі розуміють, що ідейних поціновувачів руського миру у місті небагато, але вони не можуть на це вплинути. Більшість нових «громадян рф» зробили це через безвихідь та зберегли українське громадянство. Якби при оформленні російського забирати український паспорт, то примусова паспортизація на ТОТ зовсім би провалилась.

 - Україна також це розуміє, тому автоматична відповідальність для наших громадян за примусове отримання чужого паспорта відсутня. Категорично важливо не проявляти активності, не співпрацювати з окупаційними адміністраціями, - вчергове зауважують в українському уряді.

Що не так з указом путіна?

Незаконна депортація порушує четверту Женевську конвенцію про поводження з мирним населенням під час війни, вона підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду як військовий злочин. Примусова депортація може бути кваліфікована як злочин проти людяності і навіть як геноцид за ознакою громадянства. Указ порушує права людини на свободу пересування та вибір місця проживання, права власників на користування їх нерухомістю та майном. Спроби депортувати людей і тим більше брати їх для цього під варту порушуватимуть їхні права на свободу та приватне життя.

Після Другої світової війни за депортацію мирних громадян судили нацистів. Саме за примусову депортацію дітей МУС видав ордер на арешт диктатора путіна. Для чиновників та військових рф виконання указу путіна також обернуться трибуналом. Для колаборантів - це у найліпшому випадку 12 років ув‘язнення.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 13 травень, понеділок 2024
11 травень, субота 2024
10 травень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок