Закон про колекторів набув чинності. Що зміниться в житті боржників

По матеріалам ЛІГА.Money
14.07.2021 · 12:25 · переглядів - 3558

В Україні буде створено реєстр колекторських компаній, його веденням займатиметься Національний банк

Закон про колекторів набув чинності. Що зміниться в житті боржників

З 14 липня в повному обсязі набув чинності закон про захист споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості, який регулюватиме діяльність колекторів. Про це йдеться у повідомленні Національного банку.

 - Вводиться в дію закон №1349-IX – ключовий документ, що врегульовує роботу колекторських компаній та встановлює вимоги до етичної поведінки під час стягнення боргів, – зазначають у Нацбанку.

Що зміниться для боржників

Як розповіли фахівці проекту USAID "Трансформація фінансового сектору", цей закон забороняє колекторам:

  • зустрічатись, дзвонити або будь-яким іншим чином взаємодіяти з боржниками у вихідні, святкові, неробочі дні та з 20-00 до 09-00 в будь-які інші дні;
  • взаємодіяти з боржником з власної ініціативи більше ніж 2 рази на добу;
  • використовувати автододзвін понад 30 хвилин на добу;
  • приховувати номер телефону чи адресу, з якого чи якої телефонують або пишуть;
  • використовувати на конвертах (у повідомленнях) зображення, що сприймаються як погрози, написи "повідомлення про виселення" тощо;
  • шкодити особистій (діловій) репутації особи (наприклад, розповсюджувати фотографії позичальника на сайтах порнографічного характеру).

Закон захищає від колекторів не лише самого позичальника, а також:

  • його близьких осіб (членів родини);
  • представників (адвокатів);
  • спадкоємців;
  • поручителів;
  • будь-яких інших осіб.

Фахівці проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" підготували брошуру "Турбують колектори? Ваші права" про те, які ще права надає новий закон споживачам.

Що ще важливо

У Національному банку заявили, що регулятор готовий до повного введення цього закону у дію і вже узгодив власну відповідну нормативно-правову базу.

Зокрема, НБУ затвердив порядок реєстрації колекторських компаній у спеціальному реєстрі.

З 14 липня розпочинається термін, відведений компаніям для подання документів з метою реєстрації (це один місяць, до 13 серпня).

Порядок реєстрації колекторських компаній містить детальний опис, які документи необхідно подати, які вимоги до керівників та власників істотної участі, порядок виключення з реєстру тощо.

Які переваги дає створення реєстру колекторів

Реєстр виконуватиме роль фільтра, завдяки якому буде сформований чіткий та прозорий перелік компаній, які мають право на колекторську діяльність.

 - На жаль, донедавна майже будь-хто міг займатися стягненням боргів. Навіть звичайні юридичні особи без ліцензій на надання фінансових послуг. І до таких компаній не було жодних вимог та жодної перевірки з боку держорганів, – зазначають у Нацбанку.

Потрапити до реєстру зможуть лише ті компанії, які не порушують законодавство про захист прав споживачів, мають бездоганну ділову репутацію, прозору структуру власності, а керівники таких компаній відповідають кваліфікаційним вимогам.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про захист споживачів фінпослуг при врегулюванні простроченої заборгованості 19 березня, а 12 квітня президент Володимир Зеленський підписав цей документ.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок