Убытки от берегоукрепления в 2008 году составили 3 млн 356 тисяч гривень

Бердянськ 24
16.02.2012 · 12:44 · переглядів - 1401

Збитки, нанесені державі зловживаннями при берегоукріпленні Бердянської коси в 2008 році, оцінюються в 3 млн 356 тисяч гривень

Убытки от берегоукрепления в 2008 году составили 3 млн 356 тисяч гривень

З самого початку першого етапу будівництва берегозахісних споруд на Бердянській косі, в районі великої стоянки, одне за одним почали спалахувати корупційні скандали. Про зловживання в Бердянську заявляли і екс-губернатор Запорізької області Борис Петров, і представники вищих рангів лінії МВС України. Суми, які не пішли на цільове використання з 10 млн «державних» грошей, називалися різні. 

берегоукрепление

За одними джерелами зникло 2 млн грн, а за іншими – всі 9 млн. Проте довгий час ці припущення не отримували правової оцінки. І ось лише в січні 2012 року з’явилася інформація, що за фактом зловживань на косі все ж таки заведена карна справа. За коментарями редакція звернулася до Анжели Михайлової, Бердянського природоохоронного міжрайонного прокурора. Одночасно ми поцікавилися і результатами роботи підпорядкованої їй структури у 2011 році.

– Анжела Анатолівна, нещодавно електронні та друковані ЗМІ поширили інформацію про те, що Бердянська природоохоронна прокуратура Запорізької області завела карну справу за фактом зловживань при берегоукріпленні на Бердянській косі. В який період часу були допущені ці зловживання? Ким саме? І якої шкоди в результаті цих дії заподіяно державі?

– Бердянською природоохоронною міжрайонною прокуратурою в січні 2012 року порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем і службового підроблення посадових осіб Управління капітального будівництва реконструкції та технічного нагляду виконавчого комітету бердянської міської Ради. Так встановлено, що посадові особи вказаного управління в грудні 2008 року підписали акти виконаних підрядних робіт по укріпленню Бердянської коси, які фактично були виконані лише частково. Збитки по справі встановлені в розмірі 3 млн 356 тис. грн. Станом на теперішній час досудове слідство по справі триває.

– Чи проводила очолювана Вами структура перевірки наступних етапів берегоукріплення на Бердянській косі?

– Цей процес зараз як раз триває. Отож результати перевірки правильності використання бюджетних коштів, витрачених на берегоукріплення Бердянської коси протягом 2011 року, стануть відомі дещо пізніше.

– Рік тому Ви зазначали, що основним напрямом роботи Природоохоронної прокуратури в 2011 році стане наведення ладу в сфері земельних відносин. Які результати проведених заходів?

– За результатами роботи прокуратури протягом 2011 року у сфері земельних відносин порушено 3 кримінальні справи відносно колишніх посадових осіб Держкомзему у м. Бердянську за фактом зловживання службовим становищем при погодженні проектів відведення у власність земельних ділянок за рахунок земель державної та комунальної власності. За результатами досудового слідства кримінальні справи було скеровано до суду. В подальшому Бердянським міськрайонним судом означенних осіб визнано винними. Станом на теперішній час прокуратурою триває позовна робота щодо скасування рішень бердянської міської Ради про надання у власність громадянам земельних ділянок та повернення земель до власності держави та територіальної громади м. Бердянська. За документами прокурорського реагування загалом попереджено незаконне надання 32 га земель рекреаційного призначення.

– Яка наразі ситуація навколо скандально відомого виділення бердянською Радою рекреаційних земельних ділянок на косі, Курорті та територій в мікрорайоні Колонія. Чи розглядалися ці справи в українських судах? І якщо так, то які вони мали результати? 

– Стосовно реагування прокуратурою щодо надання земельних ділянок на території мікрорайону Колонія в 2011 році було оскаржене до суду рішення міської Ради про надання дозволу громадянам на розробку землевпорядної документації. Станом на теперішній час остаточного рішення по справі судом не прийнято, справа перебуває в Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді. Відносно надання земельних ділянок на території Бердянської коси та Курорту на сьогодні триває позовна робота щодо повернення земель до власності держави та територіальної громади м. Бердянська.

– Розкажіть коротко про головні результати роботи Природоохоронної прокуратури в 2011 році?

– Протягом 2011 року Бердянською природоохоронною прокуратурою порушувались кримінальні справи у сфері охорони та використання водних живих ресурсів, у сфері поводження з відходами, охорони атмосферного повітря, природно-заповідного фонду та земельних ресурсів. За результатами правозахисної діяльності порушено та проведено досудове слідство по 13 кримінальним справам, опротестовано майже 70 незаконних рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також органів державного контролю, до відповідальності притягнуто біля 50 посадових осіб вказаних органів, пред’явлено 140 позовів на суму майже 11 млн грн, повернуто до бюджету понад 600 тис. грн.

– Назвіть, будь ласка, напрями роботи, на які робитиметься наголос в 2012 році?

– Пріоритетними напрямками діяльності природоохоронної прокуратури в 2012 році визнано правозахисну діяльність у сфері земельних відносин, охорони природно-заповідного фонду та додержання законодавства у сфері поводження з відходами.

Бердянський природоохоронний міжрайонний прокурор, радник юстиції Анжела Михайлова.

автор: Виктор КОВАЛЕНКО




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок