Фахiвцi Бердянського мiського центру зайнятостi зустрiлися iз засудженими Бердянської виправної колонії № 77

Бердянськ 24
06.08.2012 · 17:57 · переглядів - 2253

Метою візиту було надання профінформаційних консультацій для засуджених громадян, які в недалекому майбітньому звільняться з місць позбавлення волі. 


06 серпня 2012 року по-літньому сяяло сонце, а небо було насичено-блакитним. Можливо, саме тому засуджені Бердянської виправної колонії № 77 з особливою чуйністю зустріли головного спеціаліста відділу активної підтримки безробітних Бердянського міського центру зайнятості Корнієнко Ольга Валеріївна, яка завітала до виправного закладу. Метою візиту було надання профінформаційних консультацій для засуджених громадян, які в недалекому майбітньому звільняться з місць позбавлення волі. Участь у заході взяли близько 45 осіб цієї категорії.

Вітаючи посадовця Державної служби зайнятості, заступник начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи капітан внутрішньої служби Чуваков С.В., зокрема, промовив: «Особи, які звільняються з місць виконання покарань, потребують особливої уваги з боку служби зайнятості, адже вони невдовзі можуть поповнити ряди безробітних».

Водночас Сергій Вікторович зазначив, що в умовах позбавлення волі у людини втрачаються зв’язки із соціальним оточенням, і після звільнення виникають численні проблеми, пов’язані з психологічною адаптацією осіб до життя поза межами колонії. Людина втрачає не тільки вміння, необхідні для пошуку роботи, а й деякі елементарні навички життя в суспільстві, наприклад, користуватися громадським транспортом, здійснювати покупки, платежі тощо.

Найважливішою умовою успішної соціальної реабілітації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, є їхнє працевлаштування та подальша трудова діяльність. Задля цього фахівці служби зайнятості надають весь спектр соціальних послуг при зверненні цієї категорії осіб до центру зайнятості, беруть активну участь у складі спостережної комісії при Бердянській міській раді, які опікуються питаннями реабілітації звільнених з місць позбавлення волі, і проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу у виправних колоніях.

Обравши курс на вступ до європейської цивілізованої спільноти країн, наша держава і чинне законодавство, з огляду на сучасні тенденції світової пенітенціарної доктрини, надають людям, які скоїли злочин, можливість адаптуватися в суспільстві в непростих умовах соціально-економічних перетворень і стати повноцінними членами суспільства.

в колонии

В умовах суспільної трансформації сучасної української держави, реформування органів Державної кримінально-виконавчої служби, наголос робиться на інтеграції виправної системи до міських територіальних громад. Водночас і самі громади вперше отримують унікальну можливість не лише контролювати, а й дієво впливати на процеси перевиховання тих, хто схибив у житті й опинився за гратами, у соціально-культурній площині.

Не хотілося, щоб у прискипливого читача склалася думка, що керівництво Бердянської колонії начебто переклало тягар ресоціалізації засуджених на державні й громадські інституції суспільства.

Багато зусиль треба прикласти, щоб адаптуватися в суспільстві особі після звільнення з місць позбавлення волі, стати повноправним та законослухняним громадянином своєї держави.

На цьому шляху допомагає створена в БВК-77 школа підготовки до звільнення та добре налагоджене співробітництво установи з посадовими особами органів державної влади й органів місцевого самоврядування міста Бердянська, громадськими організаціями територіальної громади, науковцями вищих навчальних закладів. Запорукою такої ефективної співпраці слугують рішення виконавчого комітету Бердянської міської ради від 19.07.2011 № 390 „Про затвердження Міської програми забезпечення законності, правопорядку та захисту прав людини в Бердянській виправній колонії № 77 на 2011–2015 роки”, рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради від 11.10.2011 № 478 „Про затвердження спільних заходів щодо взаємодії Бердянської виправної колонії № 77 управління ДПС України в Запорізькій області зі спостережною комісією при Бердянській міській раді, громадськими організаціями, вищими навчальними закладами та ЗМІ міста Бердянська на 2011-2012 роки”. Мета такої нормативно-правової бази, ініційованої, до речі, новим керівником БВК-77 майором внутрішньої служби Вороніним М.В., – ефективна та своєчасна реалізація проектів інформаційного, аналітично-дослідницького, соціально-виховного та культурного спрямування із засудженими Бердянської виправної колонії № 77.

Співпраця з Бердянським міським центром зайнятості є одним із таких приорітетних проектів служби соціально-виховної та психологічної роботи виправної колонії

в колонии

Ольга Валеріївна поінформувала присутніх, що всім особам, які звільнились після відбування покарання і звернулися до центру занятості, надаються якісні та адресні соціальні послуги, що допомагають здобути навики та вміння щодо пошуку роботи, здобути нову професію або взяти участь у громадських роботах. Для цих осіб проводяться семінари за участю соціальних служб, лікарів, надаються індивідуальні консультації задля адаптації у суспільстві.

Під час семінару особи, які підлягають звільненню з місць позбавлення волі, отримали інформацію про стан ринку праці, потребу в кадрах на підприємствах, установах, організаціях, вимоги роботодавця до претендентів на вільні робочі місця. Звісно, особам цієї категорії не легко знайти місце роботи. Тому під час зустрічі наголошувалось, що відповідно ст. 5 Закону України «Про зайнятість населення» держава надає додаткові гарантії для громадян, які потребують соціального захисту і не можуть на рівних конкурувати на ринку праці шляхом бронювання робочих місць в рахунок 5% квоти.

Начальник установи Воронін М.В. зауважив, що адміністрація виправної колонії залучає засуджених до участі в різноманітних програмах виховного впливу. Позитивний вплив на майбутню адаптацію в суспільстві засуджених відіграє професійно-технічне училище по підготовці кваліфікованих робітників при колонії, яке проводить підготовку за такими спеціальностями, як токар, електрозварник, оператор котельні, будівельними професіями.

На виробництві установи функціонують швейний та столярний цехи, пилорама, дільниця по випуску бетонних виробів. Основним завданням підприємства установи є залучення до суспільно-корисної праці засуджених. З цією метою дирекція виробництва колонії співпрацює з місцевими роботодавцями, направляючи до них на роботу за контрактом осіб, засуджених до покарань.

Учасники семінару цікавилися умовами реєстрації в службі зайнятості, спектром професій, які можна здобути за сприянням центру зайнятості, розмірами матеріальної допомоги на випадок безробіття. Всім присутнім запропоновано інформаційні буклети про умови реєстрації та послуги центру зайнятості.

Після обговорення питань семінару засуджені щиро дякували за корисну інформацію та поради, якими вони незабаром обов’язково скористаються. В свою чергу головний спеціаліст Корнієнко О.В., яка проводила семінар, висловила сподівання, що після звільнення у цих людей не виникатиме серйозних проблем з працевлаштуванням.

Автор: Шопова І.М., старший інспектор з питань підготовки до звільнення БВК-77




Останні новини Бердянська
сьогодні, 24 квітень, середа 2024
вчора, 23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок