7 жовтня набрав чинності Закон України "Про адміністративні послуги"

Бердянськ 24
23.10.2012 · 16:23 · переглядів - 3308

Про це 23 жовтня на апаратній нараді при міському голові розповіла помічник міського голови, уповноважений у справах системи управління якістю Олександра Романовська.

7 жовтня набрав чинності Закон України "Про адміністративні послуги"

Закон УкраиныВона окреслила основні аспекти цього закону: чітке визначення терміну „адміністративна послуга”; встановлення виключно законами переліку адміністративних послуг, вимог до їх надання; переліку та вимог до документів, необхідних для отримання адміністративної послуги; платності або безоплатності; граничного строку надання адміністративної послуги; переліку підстав для відмови у наданні адміністративної

послуги; введення поняття „адміністративний збір” як єдиної плати за адміністративну послугу; заборона надання інших платних послуг органами  влади (ксерокопіювання, консультування тощо), крім адміністративних; заборона делегувати суб’єктам господарювання повноважень із надання адміністративних послуг; законодавча заборона вимагати документи та інформацію, якою вже володіють суб’єкти надання адміністративних послуг, або яку вони можуть отримати самостійно.

Адміністративні послуги будуть надаватися суб’єктами надання адміністративних послуг безпосередньо, через центри надання адміністративних послуг та/або через Єдиний державний портал адміністративних послуг.

Згідно із Законом до 01 січня 2014 року по всій країні, в тому числі і в нашому місті, мають бути утворені центри надання адміністративних послуг. Щодо Єдиного державного порталу — його сайт знаходиться на стадії розробки.

Адміністративна послуга – результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків такої особи відповідно до закону.

Суб’єкт надання адміністративної послуги – орган виконавчої влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону надавати адміністративні послуги.

Вимоги цього Закону поширюються на надання суб’єктом надання адміністративних послуг витягів та виписок з реєстрів, свідоцтв, довідок, копій, дублікатів документів та інші передбачені законом дії, у результаті яких суб’єкту звернення, а також об’єкту, що перебуває в його власності, володінні чи користуванні, надається або підтверджується певний юридичний статус та/або факт.

Дозвільні центри, які на сьогодні існують, будуть складовою частиною центрів надання послуг. Тобто центр надання послуг включатиме в себе і послуги дозвільного характеру, і всі інші види послуг, які надаються мешканцям громади. Прийом будь-яких документів та їх видача мають здійснюватись тільки адміністратором центру послуг.

Прогресивною є норма щодо того, що суб’єкт надання адміністративної послуги не може вимагати від суб’єкта звернення документи або інформацію, що перебувають у володінні суб’єкта надання адміністративних послуг або у володінні державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ або організацій, що належать до сфери їх управління. Таким чином, ми повинні вживати заходи для розбудови системи міжвідомчої електронної взаємодії, забезпечення безоплатного та відкритого доступу до своїх інформаційних систем.

Також актуальною є норма щодо графіку роботи центрів, який є однаковим для всіх центрів, що будуть утворені. Час прийому суб’єктів звернень у центрі надання адміністративних послуг становить не менше шести днів на тиждень та семи годин на день і є загальним (єдиним) для всіх адміністративних послуг, які надаються через центр надання адміністративних послуг. Прийом суб’єктів звернень здійснюється без перерви на обід. Центр надання адміністративних послуг не менше двох днів на тиждень здійснює прийом суб’єктів звернень до двадцятої години.

Щодо документального забезпечення. Закон не передбачає розроблення стандартів адміністративних послуг, як це було в проекті закону. Встановлюється необхідність наявності інформаційної та технологічної картки послуги – ст.8 Закону. Тобто, це ті документи, які вже функціонують у виконкомі Бердянської міської ради.

Зазначений Закон для своєї повноцінної реалізації вимагає великої кількості інших нормативних актів, тому його положеннями передбачено, що урядом мають бути затверджені примірні положення про центр та його регламент, а також внесені до парламенту проекти законів про перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання, про внесення змін до кодексу про адміністративні правопорушення у зв’язку з прийняттям закону про адмінпослуги.

Тому до прийняття вказаних нормативних актів необхідно підготувати ту базу, яка дозволить вчасно організувати роботу центру надання послуг.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок