Бердянск получил рекомендации Украинского института национальной памяти по реализации закона о декоммунизации

Бердянськ 24
24.01.2016 · 13:41 · переглядів - 1690

Более месяца в Бердянске работает специальная рабочая группа по реализации Закона «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Бердянск получил рекомендации Украинского института национальной памяти по реализации закона о декоммунизации

На основе полученных предложений от общественности, учитывая исторические особенности развития города и края специалисты рабочей группы разработали концепцию переименования топонимов г. Бердянска.

Концепция переименования топонимов г. Бердянска была разработана членами рабочей группы, докторами исторических наук, профессорами БГПУ Игорем Лыманом и Викторией Константиновой. Документ учитывает передовой опыт, который уже апробирован во многих городах Украины, реализовавших Закон о декоммунизации, основывается на региональной специфике Бердянска, в концепции актуализированы предложения бердянцев по переименованию улиц города.

Анотація концепції перейменування топонімів міста Бердянська

  • Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в України та заборону пропаганди їхньої символіки» передбачає необхідність перейменування щонайменше 67 топонімів Бердянська і не залишає можливостей для збереження їхніх старих назв.
  • Досвід перейменувань топонімів України відстежується нами з моменту прийняття Закону і систематизований на сайті Науково-дослідного інституту історичної урбаністики в рубриці «Міський простір України. Хроніки перейменувань в контексті декомунізації». Як співробітники інституту історичної урбаністики ми брали участь в обговореннях перейменувань в інших містах України.
  • Перейменування топонімів міста має бути концептуальним, а не хаотичним.
  • Концепція перейменування базується на усвідомленні, що топоніми міста мають відображати всі основні етапи в історії нашого краю, починаючи з найдавнішого населення, писемні згадки про які збереглися у Гомера та Геродота, і до сьогодення. Донині доімперська історія нашого краю в топоніміці Бердянська не була відображена. Що складало хибне враження, нібито до 1827 р. край взагалі не мав історії.
  • Перейменування має сприяти створенню привабливого іміджу Бердянська, відбивати місцевий колорит, інформувати про його минуле і сучасність. Прогулюючись містом, його гості та самі бердянці мають отримати можливість нібито подорожувати у часі, бачачи у назвах вулиць маркери епох.
  • При перейменуванні не припустимо обмежуватись виключно безликими назвами, сподіваючись, що це є запорукою уникнення їхніх перейменувань у майбутньому. Історичний досвід, у тому числі – і самого Бердянська, показує, що такі вулиці перейменовувались не рідше, ніж інші. Топоніми виконують інформативну, маркерну та ідеологічну функції. Радянські топоніми цю функцію виконали і, що показово, на жаль, продовжують виконувати. Не бажання їх перейменовувати через майже чверть століття після отримання Україною незалежності – зайве тому підтвердження.
  • При перейменуванні враховується весь список топонімів Бердянська, який налічує близько 400 позицій.
  • При складанні переліку назв за основу взятий список пропозицій, запропонованих на розгляд робочої групи 24 грудня 2015 р. Разом із тим, врахувати кожну пропозицію не можливо зважаючи, зокрема, на те, що багато однакових назв пропонувались для різних вулиць, а, скажімо, пропоновані для низки вулиць і провулків назви Райдужна, Весела, Квіткова, Сонячна, Світла, Зоряний, Літній, Миру, Спортивний, Морська, Бердянська, Українська, Козацька, Грушевий, Соснова, Кленова, Абрикосова, Горіхова, Виноградна, Вишнева, Фруктова, Миколаївський, Хавкіна, Байди, Хмельницького, Зиньківського, Кунгурцева, Орлика, Грушевського тощо в Бердянську нині вже існують.
  • Слід продовжити заходи з дерадянізації міста.

Учитывая важность и общественную значимость реализации Закона о декоммунизации, разработанную концепцию ученые отправили на экспертизу в Украинский институт национальной памяти. Напомним, именно УИНП консультирует представителей государственной власти по переименованию населенных пунктов и прочим особенностям реализации Закон Украины  «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Стоит отметить, что Бердянск, получив экспертный вывод УИНП, может стать примером для всего государства в реализации закона о декоммунизации.

ПИСЬМО ИЗ УИНП

Письмо

На очередном заседании рабочей группы большую часть времени присутствующие посвятили обсуждению перспективы переименования улицы 50 лет СССР – актив комитета микрорайона Нагорная часть совместно с общественной организацией союза чернобыльцев выступают за переименование этой улицы в «Героев Чернобыля», ведь именно здесь расположен памятный знак ликвидаторам на ЧАЭС. С другой стороны некоторые жильцы этой улицы не поддерживают такую инициативу и предлагают переименовать в «Европейскую». На следующем заседании, по спорным моментам члены рабочей группы путем голосования определят проект, который будет вынесен на рассмотрение депутатского корпуса.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 24 квітень, середа 2024
вчора, 23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок