Нацбанк замінить бавовну українським льоном при виготовленні банкнот гривні

Бердянськ 24
24.03.2016 · 11:02 · переглядів - 515

Фабрика банкнотного паперу у Малині Житомирської області виготовила першу партію паперу з частковим вмістом українського льону, яка буде використовуватися при виготовленні банкнот гривні

Нацбанк замінить бавовну українським льоном при виготовленні банкнот гривні

Про це повідомив заступник глави Нацбанку Яків Смолій, передає прес-служба НБУ.

«Українські фахівці вже давно стали замислюватися щодо доцільності використання у композиції папери, крім бавовни, а також інших натуральних рослинних волокон, наприклад, льону. За інших рівних умов вартість вітчизняного льняної сировини помітно нижче імпортованого бавовняного волокна, яке є дефіцитним товаром», — зазначив Смолій.

За його словами, використовуючи льон, держава зможе знизити витрати, пов'язані із забезпеченням економіки країни необхідною кількістю банкнот гривні, підтримати національного товаровиробника цієї сільськогосподарської культури та створити додаткові робочі місця.

За інформацією НБУ, рівень фізико-механічних показників нової папери відповідає всім новітнім вимогам регулятора, а завдяки своїм природним властивостям волокна льону значно перевищують за механічної міцності волокна бавовни, забезпечуючи кращу зносостійкість папери.

«Нові якості банкнотного паперу дозволять зміцнити і захистити нашу національну валюту, яка цього року відзначить своє 20-річчя, і стануть гідним і вагомим етапом до її історичного розвитку», — додав Смолій.

Він також зазначив, що волокна льону значно перевищують по механічної витривалості волокна бавовни, що забезпечить більшу зносостійкість паперу. Наприклад, відомий своєю зносостійкістю долар США виготовляється з паперу, який на 25% складається з льону та на 75% - з бавовни.

Також повідомляється, що на даний час Банкнотно-монетний двір НБУ проводить комплексні випробування паперу дослідної партії для оцінки відповідності нового паперу і банкнот всім необхідним вимогам.

Тэги: нбугривна


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок