Про конкурентів та склад комісій на вибори

Бердянськ 24
17.01.2013 · 17:37 · переглядів - 2156

До дня довиборів до облради залишилося кілька днів, вже можна зробити аналіз виборчого процесу.

Про конкурентів та склад комісій на вибори

выборыЦі довибори процес  дуже швидкоплинний, бо на висунення кандидатів,їх реєстрацію, подання на членів комісій та спостерігачів, агітацію відводиться менше місяця(22 грудня-20 січня). Але все ж таки є що сказати про сам виборчій процес.

По – перше. Не дивлячись на те, що колишній мер Бердянська Шаповалов Є.І. мав намір балотуватися до облради, Запорізька обласна виборча комісія його не зареєструвала. Офіційна причина відмови - якісь технічні неточності у оформленні необхідної документації. Про реальні причини ми може колись і дізнаємося, все таємне з часом стає відомим. Євген Іванович, звичайно,ще повернеться у бердянську політику, але точно не на даних виборах.

По – друге. За місце у облраді боротимуться п’ять кандидатів. Мало це чи багато - вирішувати кожному виборцю. Але представлено весь спектр політики. Окрім кандидата від ВО «Свобода»  від  наших колег по Комітету Опору Дуктатурі , від «Батьківщини», йде Надія Мордушкова.  

Від Республіканської християнської партії йде Шевченко, який взагалі не бердянець, постійно проживає у Запоріжжі. До речі, його брат, теж запорожець, висувається по Мелітополю. З якого дива ні сіло ні впало 19-річному хлопцю - запорожцю закортіло стати депутатом від Бердянська однозначно сказати важко. Сама назва його партії є неестетичною, адже прикладів християнського республіканства політології не відомо.

Від комуністів висувається якийсь Корнієнко. Не буду навіть вибачатися за слово «якийсь», бо чую це прізвище справді вперше. Голосуючи у Верховній Раді за призначення пенсіонерів Рибака та Азарова комуністи у такий спосіб почали «повертати країну народу». Висунення Корнієнка можна розцінювати як черговий акт цього повернення. 

Кандидатом від Партії регіонів є заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. Відносно Гончарука можна розповісти трохи більше, ніж про вищеназваних. Працював у виконкомі з 2000-го по 2009-ий рік,у тому числі і першим заступником мера. Займав вказану посаду при мері Баранові, при в. о. мера Степаненко,мері Шаповалові. До речі, під час дострокових виборів міського голови у 2008 році, будучи кандидатом на посаду міського голови, неодноразово казав, що якщо він не стане мером, то ПІДЕ ІЗ ВИКОНКОМУ. Мером не став, з виконкому не пішов. Така от принциповість. Тут навіть і не знаю, чи треба брати слово «принциповість» у лапки чи ні. Під час місцевих виборів 2010 року висувався на посаду міського голови та був кандидатом у депутати від ПНД(партії народної довіри). За порушення законодавства його знято з передвиборчих перегонів, така ж доля чекала і список ПНД до міськради. Минуло небагато часу і Гончарука призначають заступником голови облдержадміністрації,далі був вступ до Партії регіонів. Отакий тернистий шлях. Правда, злі язики кажуть, що саме порушення законодавства і було причиною його зняття для того, щоб не заважав кандидату від регіонів Бакаю стати мером. Хто знає, але ця точка зору теж має право на існування.

Не можна не оминути незлим тихим словом виборчі комісії та принципи їх формування. У міській виборчій комісії розклад сил майже не змінився з 2010 року. На персоналії переходити не буду, скажу лише, які партії представлені у цій комісії. Троє членів комісії від Партії регіонів( у тому числі і голова), троє від комуністів, троє від так званої Народної партії. Присутня людина від якоїсь партійки «ЕКО+25%»,по одному представнику від «Батьківщини» та «Фронту змін»,решта - від таких політичних ліліпутів, що не хочеться й витрачати час на їх рекламу. Виходить так, що «Свобода», хоч і парламентська сила, а не має представників у цій комісії, на відміну від різного політичного шлаку, який сумарно за популярністю не дотягує і до одного відсотка.

У 41 виборчому округу 24 виборчі дільниці. Принцип формування комісій такий-по одному представнику від одного кандидата,решта – по квоті міської комісії. Кандидатів п’ять,а  подали подання на членів комісії четверо. Ну тут все просто. А от на квоту міської комісії варто звернути увагу. Звідки взялися ці люди?Хто вони? Теоретично, будь - яка людина може прийти у міську комісію, написати заяву та її включать до дільничної комісії. На ділі все не так,від якої партії ті люди, які пройшли від міської комісії - здогадатися неважко. Але великою перевагою для нас є те, що у нас у комісіях будуть наші представники,адже на парламентських виборах такого не було, жеребкування було не на нашому боці. Нібито все , про подробиці дня голосування напишу не раніше понеділка.

Зореслав Кумпан, кандидат до обласної ради від запорізької обласної організації ВО «Свобода».




Останні новини Бердянська
вчора, 5 травень, неділя 2024
4 травень, субота 2024
3 травень, п'ятниця 2024
2 травень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок