"Наповнення бюджету як наслідок конструктивної співпраці з платниками"

Бердянськ 24
05.02.2013 · 12:40 · переглядів - 1248

Про підсумки роботи Бердянської об’єднаної державної податкової інспекції за 2012 рік.

"Наповнення бюджету як наслідок конструктивної співпраці з платниками"

Мобілізація коштів до бюджетів всіх рівнів.

За 2012 рік Бердянською ОДПІ забезпечено надходження до Державного бюджету 164,7 мільйонів гривень, що більше минулорічних надходжень на 25,4% або на 33,4 мільйонів гривень.

До місцевих бюджетів з початку року надійшло 206,7 мільйонів гривень, що більше минулорічних надходжень на 11,5% або на 30,0 мільйонів гривень.

Протягом 2012 року провідними галузями економіки Бердянської ОДПІ стали: транспортна галузь, якою забезпечено до Державного бюджету 34 695,3 тисяч гривень, від машинобудування надійшло 26 385,7 тисяч гривень, від торгових підприємств – 24 220,2 тисяч гривень. 

Збільшення бюджетних надходжень відбулося завдяки  як ефективній роботі із руйнування схем мінімізації та ухилення від сплати податків, також цей факт є результатом позитивної динаміки у добровільній сплаті податків сумлінними платниками регіону, який відбувається завдяки процесу перетворення податкової із фіскального інструменту на сервісно-орієнтовану службу.  

Одним з ярких прикладів створення сервісної складової  у роботі служби є створення Центрів обслуговування платників податків. Такий Центр в кінці червня було відкрито і в Бердянській ОДПІ. У сервісному центрі зосереджені усі необхідні послуги – реєстрація, надання адміністративних послуг, прийняття податкової звітності, інформаційні послуги та інше.

Алла Горбатюк - Начальник бердянской налоговой инспекции

Платники єдиного податку працювали за новими правилами.

Станом на 01 січня 2012 року в Бердянській ОДПІ знаходилось на обліку 3420 фізичних осіб – підприємців, які здійснювали господарську діяльність на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності. Протягом 2012 року до бюджету  надійшло 4109,5 тисяч гривень єдиного податку. 

Станом на 01 січня 2013 року кількість суб’єктів господарювання – фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування збільшилася до 3766 осіб. У 2012 році надійшло  10093,13 тисяч гривень єдиного податку, тобто більше минулорічних надходжень на 6 млн. грн.   

Кількість платників єдиного податку – юридичних осіб збільшилася майже вдвічі. В 2011 році 338 підприємств перебувало на спрощеній системі оподаткування, в 2012 році таких платників стало 610.  В 2011 році від платників єдиного податку надійшло 2161,3 тисяч гривень, в 2012 році ця сума збільшилася до 3691,98 тисяч гривень.

Нові правила спрощеної системи оподаткування, запроваджені Податковим Кодексом з 2012 року (розподіл за групами, збільшений граничного обсягу виручки, можливість реєстрації платником ПДВ тощо) надали багатьом підприємцям можливість швидко та просто перейти на сплату єдиного податку. 

Робота із детінізації доходів.

Протягом 2012 року проводилась робота на упередження виплати заробітної плати в «конвертах». Зокрема, здійснювалась рейдова робота по обстеженню господарських одиниць, які належать суб’єктам господарювання з метою виявлення неоформлених найманих працівників. При проведенні контрольно-перевірочної роботи проводилися опитування найманих працівників щодо фактичної оплати праці.

За результатами проведеної роботи щодо легалізації найманої праці та виявлення фактів виплати заробітної плати в «конвертах» виявлено 758 неоформлених найманих працівників. Сума виплаченого їм доходу без утримання та перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб  - 1032,3 тис. грн. Додатково сплачено до бюджету 193,6 тис. грн.

В результаті проведеної роботи  легалізовано працю 758 найманих працівників.

Також протягом 2012 року до державної реєстрації в якості фізичних осіб – підприємців залучено 612 осіб. Додатково до бюджету сплачено 57,8 тисяч гривень.

Курс на зменшення перевірок.

За 2012 рік кількість планових перевірок суб’єктів господарської діяльності зменшилася. Якщо в 2011 році було проведено 56 планових документальних перевірок юридичних осіб, то в 2012 році – 43 перевірки.

Також зменшена кількість перевірок фізичних осіб – підприємців. До плану-графіку перевірок на 2012 рік включено 24 підприємця, в той час коли в 2011 році – це було 40 підприємців. Отже кількість планових перевірок зменшено на 45%.

Тенденції на зменшення перевірок   - один з факторів  удосконалення процедури планування перевірок. Сьогодні концентрація податкової уваги зосереджується виключно на ризикових суб’єктах господарювання. 

Погашення податкового боргу.

Активна робота проводилась щодо погашення податкового боргу. З метою захисту інтересів держави та забезпечення надходжень до Зведеного бюджету проводиться робота з платниками податків з метою упередження виникнення або зростання податкового боргу, забезпечуються сприятливі умови для добровільного виконання платниками податків вимог податкового законодавства. 

Надходження коштів завдяки погашенню боргу до бюджету склали 10102,6 тис. грн. В порівнянні з 2011 роком темп росту надходжень у 2012 році склав 171 відсоток.. 

Бердянською ОДПІ протягом 2012 року проводилась робота з органами місцевого самоврядування по виділенню кошів місцевого бюджету на сплату податкового боргу комунальних підприємств. За рахунок проведеної роботи з  підприємствами державної та комунальної форми власності погашено податкового боргу на загальну суму 1381,8 тис. грн.

Також активізовано роботу по погашенню податкового боргу за рахунок реалізації заставного майна боржників. Протягом 2012 року двічі було проведено торги з реалізації заставного майна боржників, за результатами яких вартість реалізованого майна склала 18,7 тис. грн. 

Взагалі процес стягнення податкової заборгованості є доволі складним і трудомістким, потребує неабиякої уваги до платників. Податківці завжди готові до діалогу з кожним платником податків, який прагне вирватися з «боржників».

Декларування доходів громадян.

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи передбачено Конституцією України та Податковим кодексом. Кампанія декларування доходів громадян проходить щорічно в період з 01 січня по 01 травня. 

Протягом 2012 року прийнято 3217 податкових декларацій, в точу числі 1127 від державних службовців, 1835 від громадян, які зобов’язані подати декларації та 255 декларацій від громадян, які скористались правом на податкову знижку.

Загальна сума задекларованих доходів склала 69 182,5 тисяч гривень. Нараховано до сплати 2 668,9 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб, які надійшли до бюджету у повному обсязі.

Найбільша питома вага у структурі задекларованих громадянами доходів припадає на доходи, які були отримані  у вигляді  спадщини (подарунків), від продажу та оренди рухомого та нерухомого майна

По громадянам, які скористалися правом на податкову знижку нараховано до повернення податку на доходи у сумі 230,5 тисяч гривень, які повернуті громадянам в повному обсязі у встановлений законом термін.

Електронна звітність  - реалії сьогодення.

Державною податковою службою України торік було запроваджено безкоштовне надання ключів цифрового підпису платникам податків. Сектори реєстрації користувачів Управління центру сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДПС були відкриті в обласних центрах та місті Києві.

На початку 2013 року такий Пункт реєстрації користувачів було відкрито і у місті Бердянськ. Послуга електронного цифрового підпису надається безкоштовно як суб’єктам господарювання,  так і громадянам для подання річної декларації про доходи через Інтернет. Обслуговує цей Пункт не тільки платників Бердянська та Бердянського району, а й  інших найближчих населених пунктів.

Пріоритети на майбутнє.

Указом Президента України від №726/2012 від 24.12.2012 року створено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на нове Міністерство функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Із створенням Міністерства доходів і зборів України пріоритети нашої роботи лишаються незмінними: якісне обслуговування платників, спрощення документообігу, як наслідок - зменшення витрат часу представників бізнесу на спілкування з податківцями. Наша робота і надалі буде направлена на конструктивну співпрацю, корисну для держави та платників податків.  

Начальник Бердянської ОДПІ

Алла Горбатюк




Останні новини Бердянська
сьогодні, 18 квітень, четвер 2024
вчора, 17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок