Маяк на Бердянской косе уже почти 200 лет указывает путь кораблям

Бердянськ 24
02.03.2013 · 14:28 · переглядів - 2402

Ночью свет от маяка виден за 15 километров. В море он указывает путь кораблям.

Маяк на Бердянской косе уже почти 200 лет указывает путь кораблям

МаякНе збитися з шляху ось майже 200 років допомагає унікальний маяк, що стоїть на Бердянській косі. Він пережив дві світові війни, а все ще справно вказує дорогу кораблям в Азовському морі.

Останні півстоліття його беззмінний доглядач - Яків Федірко. Чоловік, закоханий у море і кораблі, пишається своєю рідкісною професією. Адже, вмикаючи світло, він не раз рятував життя морякам. Про святиню морів та її охонця репортаж наших кореспондентів.

- Каждый почти день протирали ее. Поднимались. Два раза в день поднимались на башню эту.

Тримаючи це фото вісімдесятих років, Яків Федірко згадує, як ретельно доглядав за кришталевими лінзами старого світильника і щодня вмикав його, згідно з розкладом. Нині новітні технології полегшили роботу. На верхівку маяка чоловік піднімається тільки, щоб протерти вікна там або прибрати. 

Яків Федірко, наглядач Нижньобердянського маяка:

- Он включается автоматически. Солнце заходит - он включается. Солнце восходит - выключается.

Цей маяк збудували ще у 1838 році, одразу після того, як граф Воронцов заклав порт на Азовському узбережжі. Спочатку шлях до корабельної пристані вказувала гасова лампа. А через три десятки років - маяк перевели на електричне живлення. Відтоді споруда майже не змінилась і є місцевою пам'яткою - кажуть історики. 

Євген Денисов, завідувач музею історії Бердянського морського порту:

- Ценность здания не в том, что даже, что скажем пережило столько бурь, которые прошли над нашей страной, над Бердянском, над Бердянской косой. А в том значимость, что это жизненно необходимое сооружение.

Вночі світло від маяка видно за 15 кілометрів. У морі він вказує дорогу кораблям, які прямують до трьох портів і працює надійніше за супутникову навігацію - каже Яків Федірко. Були випадки, коли рибалки блукали в морі через збій у роботі GPS. І лише завдяки маяку знаходили шлях. 

Яків Федірко, наглядач Нижньобердянського маяка:

- Вот у нас 4 секунды свет, 3,5 секунды - темнота. И корабль, если открыл маяк наш, он может по секундомеру, характеристике, вот он уже определится, что это Нижнебердянский маяк.

За маяком Яків Федірко наглядає вже півстоліття. Колись перейняв цю справу від батька та старшого брата. А ось кому тепер її передати - ще не знає. Каже, серед сучасної молоді охочих майже немає. Каже, поступиться своїм місцем лише відповідальному і дисциплінованому.

Сергій Бордюжа, Ігор Воробій, Новини, Телеканал "Інтер", Запорізька область




Останні новини Бердянська
вчора, 29 квітень, понеділок 2024
27 квітень, субота 2024
26 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок