Впевненість у власній безкарності? В Бердянську спочатку виконуються роботи, а потім «визначається» підрядник

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
20.12.2017 · 14:36 · переглядів - 3172

Навряд чи для когось стане відкриттям, що більшість підрядних робіт з ремонту доріг, тротуарів, постачання техніки виграють фірми з близького оточення народних депутатів О. Пономарьова та С. Валентирова. Однак, якщо раніше все робилось за процедурою, то тепер, схоже, на такі дрібниці вже не звертають увагу

Впевненість у власній безкарності? В Бердянську спочатку виконуються роботи, а потім «визначається» підрядник

Якщо з міського бюджету виділяються сотні тисяч або мільйони гривень на ремонт доріг — зрозуміло, що освоюватиме їх фірма «Бердянськбудтрест». Згідно чинного законодавства визначення організації, яка проводитиме ті чи інші роботи за бюджетний кошт, відбувається за результатами відкритого конкурсу. Після визначення підрядника — розпочинаються роботи, профільне управління приймає їх, підписує акти виконаних робіт і далі перераховуються кошти. В 2017 році бердянські можновладці вирішили вибудувати нову схему: спочатку проводяться роботи, а потім «визначається» підрядна організація.

«Бердянськбудтрест» спочатку відремонтував внутрішньодомові території, а через п'ять місяців виграв «конкурс» на ці роботи

В кінці червня — на початку липня по вул. Софіївській в районі будинку №34 та на ділянці Східного проспекту в районі будинку №94 проводились ремонтні роботи внутрішньодворових територій. Про ці роботи вірнопіддано відрапортували на провладному сайті Про.Бердянськ.Біз.

Згідно відповіді на наш інформаційний запит в мерію, нам підтвердили, що роботи внутрішньодворових територій на цих об'єктах виконувались фірмою «Бердянськбудтрест».

Сам же конкурс по визначенню підрядної організації, яка виконуватиме ці роботи відбувся аж 30-го листопада (!). Це підтверджують чиновники в тій же відповіді.

Загальна вартість робіт на цих двох об'єктах 426 тисяч гривень. Крім того, на придомовій території між будинками №91-93 по вулиці Довганюка, за нашими даними ремонт також проводився до проведення конкурсу. Вартість робіт — 270 тисяч гривень.

Цікаво проходив і сам конкурс

Для проведення робіт на вказаних об'єктах подали документи дві фірми - «Бердяськбудтрест» та «Шляхово-будівельне управління №22». Варто відзначити, що при оголошенні конкурсу, розпорядник бюджетних коштів виставляє загальну суму бюджетних асигнувань на проведення робіт. Учасники конкурсу визначають свій кошторис і надають пропозиції на розгляд комісії. Відкриття конвертів з пропозиціями учасників відбувається на колегіальному засіданні конкурсної комісії. Заслуговує на увагу той факт, що цінові пропозицію обох «конкурентів» по двом з трьох позицій співпали до гривні. Неймовірний збіг?

В підсумку пропозицію «Шляхово-будівельного управління №22» відхилили. Офіційний привід — лист розпорядника бюджетних коштів, в якому зазначено, що фірма не надала довідку про наявність обладнання та матеріально-технічної бази з переліком основних засобів, у томи числі власних виробничих потужностей та центрів обслуговування на території України.

Згідно даних, які розміщені на сайті публічних закупівель «Prozorro», «Шляхово-будівельне управління №22» вигравало тендери на проведення поточного ремонту провулку від вул. Виноградна до вул. Зарічна в с.Азовське Бердянського району (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-12-12-000565-a); займалась поточним ремонтом дороги по вул. Затишна в с. Осипенко Бердянського району (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-12-01-001306-a) та ін. Тобто, досвід в наданні тендерної документації у фірми є. Як трапилось, що для конкурсу в Бердянську не було надано повного пакету документів та чому цінові пропозиції співпали у двох «конкурентів» можна лише здогадуватись.

На цьому «зрада» не завершується. 6-го грудня відбувся ще один конкурс з визначення підрядної організації для капітального ремонту внутрішньодворових територій та вимощення житлових будинків у м. Бердянськ: пр. Східний між ж/б №90 вздовж ж/б №96, до ПНВК «Капітошка» по вул. Волонтерів, 162 на загальну суму 180 тис. гривень. За нашими даними ремонт на цьому об'єкті також було завершено до проведення конкурсу (роботи було розпочато в серпні, а завершено ще у жовтні).

Знову ж таки, на підставі листа Управління ЖКГ переможцем було визначено «Бердянськбудтрест».

Таким чином, «Бердянськбудтрест» виконало робіт майже на мільйон гривень (пр. Східний між ж/б №94, №100 — до ж/б №90 — 234 тис.; ж/б №34 по вул. Софіївській — 281 тис.; вул. Довганюка між ж/б №91 та №93 — 270 тис.; пр. Східний між ж/б №90 вздовж ж/б №96, до ПНВК «Капітошка» по вул. Волонтерів, 162 — 180 тис.) задовго до офіційної перемоги в конкурсі.

Примітно, що в мерії є фахівець по боротьбі з корупцією. Цікаво, чи мають вищенаведені факти ознаки корупції? Схоже, що ефективність цього чиновника і самої посади, близька до нулю. Наведені відомості мали б зацікавити також і прокуратуру.

Рано чи пізно реалізація таких схем закінчиться тим, що люди в масках з автоматами заблокують всі входи і виходи з виконкому, вилучатимуть документи, а чиновники середньої ланки, які ставили підписи під документами про перерахування коштів, акти прийому робіт та іншої документацією тремтячою рукою підписуватимуть свої покази. За нинішніх умов, навряд чи, відповідатимуть кінцеві отримувачі мільйонних прибутків. Очевидно, що впроваджуючи такі схеми нинішня влада повністю втратила зв'язок з реальністю і повірила у власну безкарність і всемогутність місцевого олігарха. В умовах, коли вся владна вертикаль на локальному рівні підконтрольна одній людині, а свідомість населення намагаються викривити через провладні газети, радіо і телебачення, пригадується вислів британського історика: «Власть развращает. Абсолютная власть развращает абсолютно».




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок