Від санаторію до Верхової — в Бердянську представили проект берегоукріплюючих споруд

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
11.05.2018 · 15:21 · переглядів - 1994

На громадських слуханнях з оцінки впливу на довкілля будівництва берегоукріплюючих споруд фахівці "Запоріжгідропроекту"” представили проект смуги комплексного захисту пляжної території від Червоного лиману до бази відпочинку "Лазурна-2".

Від санаторію до Верхової — в Бердянську представили проект берегоукріплюючих споруд

Фахівці "Запорігідропроекту" представили аналіз природно-кліматичних умов, які впливають на розмивання пляжної території. Так, основними факторами зменшення берегової лінії є зростання рівня світового океану, збільшення середньорічного показнику східних вітрів, забудова Коси та ін. антропогенні фактори. За даними фахівців, в останні 10 років, ширина пляжів на вказаному відрізку зменшилась з 35-ти — 5-ти метрів.

Спеціалісти науково-виробничого центру проаналізували декілька варіантів будівництва берегозахисних споруд. Насипні буни, на думку фахівців, не доцільно використовувати. Більш ефективним та екологічним варіантом будівництва берегозахисної полоси є бухтові хвилеломи з геотуб. Спеціально виготовлена конструкція довжиною від 12 — до 100 метрів заповнюватиметься піском, кріпитиметься до дна та покриватиметься спеціальним захисним шаром. Термін придатності таких конструкцій — до 50 років.

Експерти наголошують, що через декілька років пляжна територія самостійно відновлюватиметься, за умови штучного намиву — пляжі повернуть свої колишні розміри. Встановити берегозахисні споруд планують на відстані 100 метрів від берегу.

Будівництво буде проходити в три етапи:

  • 1) Червоний лиман, в районі тубдиспансеру протяжністю 1450 м (строк будівництва 14 місяців);
  • 2) вул. Маяковського — б/в «Лазурна-2» - 1000 м, (10 місяців);
  • 3) в районі сан. «Бердянськ» – 2750 м (28 місяців)

За інформацією профільного заступника міського голови Оксани Деєвої загальна вартість робіт становитиме 80-100 мільйонів гривень. В цьому році розпочнуться роботи з будівництва захисних споруд в районі Червоного лиману.  На ці потреби з бюджету області виділено 20 мільйонів гривень. Саме ця ділянка є найбільш вразливою — під час штормів 10-метрова смуга, яка відділяє лиман від моря повністю перемивається. В результаті вимиваються унікальні цілющі грязі, якими славить курортний Бердянськ.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 16 квітень, вівторок 2024
вчора, 15 квітень, понеділок 2024
13 квітень, субота 2024
12 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок