Спростування, прес-конференція і... новий казус. Влада бурхливо відреагувала на матеріал «Бердянськ 24»

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
07.08.2018 · 18:49 · переглядів - 4618

Не аби який резонанс у владних кабінетах викликав наш матеріал «Закриття інформації, 14 «зниклих» мільйонів - Інтегрований центр підтримки: що залишилось поза увагою громадськості?». За тиждень влада зробила декілька гучних заяв. Детальніше проаналізуємо хід подій.

Спростування, прес-конференція і... новий казус. Влада бурхливо відреагувала на матеріал «Бердянськ 24»

За декілька днів після виходу нашого матеріалу міська влада, за підписом в.о. міського голови Олексія Холода, підготувала спростування. Опублікуємо його в тому вигляді, в якому документ надійшов на нашу поштову адресу, а далі проаналізуємо зміст.

Опровержение от исполкома

Стилістика цього ж спростування на сайті мерії дещо відрізняється від офіційного листа з мерії.

Публікуючи матеріали про діяльність бердянських чиновників нам вже доводилось реагувати на так звані спростування міської влади. Для прикладу один з недавніх, цьогорічних.

Нинішня ситуація має спільні риси. По-перше, в так званому спростуванні від мерії жодним чином не описано і не спростовано факти закриття інформації про обсяги співфінансування, які виділялись з міського бюджету. Тобто, з цього приводу чиновникам не має чого сказати? Засекретити інформацію без вагомих підстав дуже демократично...

Далі розсуди на вільну тему, "якщо автор мав на увазі..." - припущення в офіційному документі? Подібні формулювання виглядають щонайменше непрофесійно, а в спростуванні - взагалі недопустимі.

Так чи інакше, виконком підготував документ, який вважав за потрібне оприлюднити і вимагати від нашої редакції його публікації. "Бердянськ 24" виконує прагнення нинішніх можновладців, хоча і не зобов'язаний цього роботи. Надрукувати документ ми вирішили аби продемонструвати нашим читачам, яку інформацію оприлюднили чиновники в прагненні довести "некоректність" нашого матеріалу. Так, згідно тексту мерії, на реалізацію реконструкції другого об'єкту не вистачає ще понад 900 тисяч євро! При тому, що сума гранту складала 1,3 мільйони євро разом зі співфінансуванням з бюджету Бердянська.

Після публікації цього тексту на офіційному сайті міста, та реакції на оприлюднену інформацію на інших міських інформаційних інтернет-порталах, мерія вирішила скликати прес-конференцію. Як виявилось, для повного завершення робіт по вулиці Європейській не вистачає близько 12 мільйонів гривень. Ця сума ще не остаточна, оскільки кошторис проходить експертизу. Принциповий момент, на якому наголошував фінансовий менеджер проекту Андрій Андрієнко — це кошти, які необхідно знайти, окрім гранту та співфінансування. За його ж словами перший варіант реконструкції будівлі перевищував пів мільйона євро, а з урахуванням робіт, які не увійшли до гранту, інфляційних ризиків, відряджень, ПДВ та меблів ця сума складала понад 43 мільйони гривень.

За нашими даними грантодавці рекомендували ряд робіт виключити з переліку і в результаті сума зменшилась до пів мільйона євро. За інформацією, яку озвучили в мерії — чиновники самі мінімізували видатки, щоб не втрати весь грант. В даному контексті показово інше, чому мерія жодного разу не зробила офіційної заяви, з приводу соціально значущого об'єкта, на відкриття якого чекають сотні дітей? Нестача в 12 мільйонів, якщо вірити заявам чиновників, досить велика сума і громада мала б знати, які підводні течії супроводжують реалізацію проекту. Розповісти про це в мерії вирішили лише після критичних публікацій в ЗМІ...

Профільний заступник міського голови Юлія Дойнова заявила, що незважаючи на нестачу коштів, об'єкт буде повністю зданий в експлуатацію до 1-го грудня поточного року. Саме ця дата є завершальною для освоєння грантових коштів і до цього ж часу, чиновники розраховують додатково залучити і освоїти ще 12 мільйонів гривень. За словами Юлії Вікторівни планується отримати фінансування з обласного бюджету чи інших джерел.

Питання походження додаткових 12 мільйонів має принциповий характер, адже, якщо цю суму будуть компенсовувати за рахунок міського бюджету, то постане логічне запитання про доцільність реалізації додаткового переліку робіт, не передбачених грантом. Наразі виконано 85-90% оздоблювальних робіт на корпусах центру. До речі, підрядною організацією, яка виконує роботи є "Бердянськбудтрест", який входить до сфери бізнес-інтересів місцевого мастильного магната Олександра Пономарьова. Чи не з цим пов'язана необхідність додаткового залучення ще 12 мільйонів гривень?

Готуючи матеріал до публікації ми виявили ще декілька достатньо суттєвих моментів

На сайті Бердянської міської ради, в розділі закупівлі міжнародних донорів, відсутні відомості про тендер на проведення реконструкції будівлі по вул. Європейській. Немає звіту і на сайті Прозорро. Єдина публікація, яка підтверджує, що на даному об'єкті виконує роботи “Бердянськбудтрест” є новина на сайті мерії.

Стосовно тендеру на проведення робіт про вул. Європейській є лише оголошення. Тут є один момент, на якому акцентуємо увагу нашого читача. Кінцевий термін виконання робіт визначається 01.12.2017, а не 01.12.2018, як нас запевняли чиновники в мерії на прес-конференції. Навіть якщо партнери з ЄС дали свою згоду на подовження терміну виконання робіт на один рік, чи не є це суттєвою зміною умов тендеру, та чи не повинні були чиновники провести заново конкурсну процедуру?

Після виявлення нових обставин ми запропонували фахівцям виконкому прокоментувати, чому відсутній звіт про тендер та відтермінування завершення реконструкції. Після тривалих консультацій нам порекомендували оформити свої запитання в письмовій формі і направити у вигляді інформаційного запиту. Ця рекомендація виглядає особливо яскраво в світлі заяв, які робили чиновники на прес-конференції про готовність дати відповідь та роз'яснення з приводу будь-якого питання. На практиці слова розійшлись з ділом. В черговий раз.

рекомендация от исполкома

З нашого боку були зроблені всі кроки, щоб представники влади надали своє роз'яснення. Чекати ще 5, а далі, можливо, ще 20 днів, щоб в результаті на електронну пошту отримати “ламаний” документ, з якого неможливо дістати інформацію, редакція не збирається. Оприлюднені в цьому матеріалі дані, на нашу думку, мають достатньо підстав для проведення розслідування, але вже не журналістського, а компетентними органами.

І ще декілька слів про вартість проекту

В минулому році в Запоріжжі, за кошти німецької організації GIZ було відреконструйовано два дитячих садочки, один з яких не експлуатувався близько 20 років. Проведено ремонтні роботи, закуплено обладнання, меблі та ін.. Загальна вартість реконструкції склала 18 мільйонів гривень (15 млн. — грант, 3 млн. - співфінансування). Є намір у запоріжців збудувати на о. Хортиця реабілітаційний комплекс з басейном для інвалідів. Будівництво “з нуля” оцінюють в 70 мільйонів гривень. Озвучена бердянськими чиновниками цифра в 43 мільйони виглядає просто космічною, при тому, що споруда раніше використовувалась...

В будь-якому випадку питання з грантом та додатковим фінансуванням ще не вичерпане, тож стежитимемо за подальшим розвитком ситуації та залученням коштів на завершення робіт. Від міської влади очікуємо обіцяної прозорості та публічності — без закриття інформації та спробами приховати її за політикою конфіденційності.

Завершити матеріал дозволимо собі рекомендацією секретарю міської ради Олексію Холоду, за підписом якого надійшло так зване спростування. Перед підписанням офіційного документу, його краще перечитати, можливо декілька разів, щоб стилістика, яку дозволили собі автори тексту та оприлюднені нові дані, не наклали тінь на виконком та чиновника, який підписує цей документ.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок