Закриття інформації, 14 «зниклих» мільйонів - Інтегрований центр підтримки: що залишилось поза увагою громадськості?

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
28.07.2018 · 21:21 · переглядів - 3123

Відкриття в Бердянську Інтегрованого центру підтримки вимушених переселенців та соціально незахищених громадян міста за кошти ЄС – велика перемога представників минулої та нині діючої влади. Однак, цілком позитивна ініціатива, на етапі реалізації супроводжувалась вельми дивними діями влади та вкрай нелогічними заявами чиновників. Про це в матеріалі.

Закриття інформації, 14 «зниклих» мільйонів - Інтегрований центр підтримки: що залишилось поза увагою громадськості?

Обсяг співфінансування – як державна таємниця

На реалізацію проекту «Створення комплексної системи надання допомоги вимушеним переселенцям із зони АТО та громаді міста Бердянськ» в рамках грантової програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» було необхідно 1 337 535 євро, з яких ЄС профінансував 89,70% (1 199 740 євро), а виконавчий комітет Бердянської міської ради — 10,3%. Кошти з міського бюджету виділялись двічі. Вдруге дане рішення було ухвалено депутатами на сесії 24-го травня. Однак, інформацію про суму, яку виділяли з бюджету, чомусь засекретили з посиланням на умови угоди.

ответ 1

В мерію ми направили інформаційний запит, в якому запросили статтю угоди, на яку посилались бердянські чиновники. Однак виявилось, що там лише визначено поняття конфіденційності, але не вказано, яку саме інформацію, в рамках даної угоди, віднесено до конфіденційної.

ответ

Щоб остаточно переконатись в тому, що обсяг співфінансування віднесли до конфіденційної інформації безпідставно ми запитали статтю 16 угоди. Однак і в наступній відповіді ми не побачили підтвердження підстав для закриття інформації. Таким чином, в матеріалах до сесії, на засіданні планово-бюджетної комісії, на депутатському дні та самому сесійному засіданні конкретна сума так і не пролунала.

Безумовно для нинішньої влади закривати інформацію перетворюється на буденну справу, а на конкретну ситуацію можна було б навіть не звертати уваги, адже вирахувати суму співфінансування, знаючи відсоток і розмір гранту, не важко. Вести переписку з виконкомом майже місяць нас мотивувала вкрай неординарна заява Юлії Дойнової про нестачу 14 мільйонів гривень на завершення будівництва другого об’єкту, передбаченого угодою.

Міфічна інфляція, яка поглинула 14 мільйонів гривень

Під час наради з представниками батьківських комітетів дитячих садочків, мотивуючи недоцільність підняття обсягів фінансування на харчування дітей, Юлія Дойнова заявила, що на завершення будівництва нового дитячого садочку по вул. Європейській – другий об’єкт в рамках угоди з ЄС, не вистачає 14 мільйонів гривень. Їх, начебто, поглинула інфляція.

Підготовкою документації для даної угоди свого часу займалась Наталя Криворучко. Тож ми попросили її прокоментувати заяву про нестачу в 14 мільйонів гривень для завершення будівництва дитячого садочку.

Согласно контракту между Европейским Союзом и исполнительным комитетом Бердянского городского совета, общая сумма финансирования проекта составляет 1337535 евро, из них  - 1190144 евро средства ЕС, а 137391 евро - софинансирование из местного бюджета. Общий бюджет проекта включал в себя мероприятия по ремонту здания на улице Европейской 68А и по улице Земской. Размер финансирования данных мероприятий оценивался исходя из ПКД, которая была изготовлена УКС города Бердянска и был заложен в 100% объеме в бюджет проекта. Софинансирование из местного бюджета может быть увеличено, но в данном случае важно понимать - с чем связано такое значительное увеличение? Также следует помнить, что бюджет проекта рассчитан в евро, так что его гривневый эквивалент соответствует актуальному курсу, а не курсу евро на момент подписания контракта, то есть в 2015 году, - прокоментувала Наталя Криворчуко.

Тобто весь перелік робіт підкріплювався фінансуванням в євро, а значить, що на 2018 рік, через різницю в курсі, сума в гривнях мала б не зменшитись на 14 мільйонів, а навпаки зрости.

В мерії офіційно підтвердили, що сума співфінансування з міського бюджету не збільшилась і відповідає раніше визначеному рівню.

ответ

Тобто, озвучена заява носила виключно маніпулятивний характер. Маніпуляції, піар та перекладення відповідальності – основні визначальні фактори нинішньої міської влади.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок