Представники МОЗ провели в Бердянську інформаційну зустріч щодо профілактики туберкульозу серед дітей

По матеріалам пресс-службы исполкома
04.10.2018 · 13:20 · переглядів - 481

У середу, 3 жовтня, головний фахівець з профілактики та нагляду за туберкульозом Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Юрій Варченко та голова Громадської організації «Інфекційний контроль України» Андрій Александрін провели інформаційну зустріч з громадськістю, керівниками медичних та освітніх закладів та установ Бердянська

Представники МОЗ провели в Бердянську інформаційну зустріч щодо профілактики туберкульозу серед дітей

Зустріч була обумовлена необхідністю роз’яснення для батьків контактних дітей дитячого садку міста, в якому стався факт захворювання працівника на туберкульоз, про сучасні підходи щодо профілактики передачі туберкульозної інфекції та епідеміології туберкульозу. Провела нараду заступник міського голови Юлія Дойнова.

Ще раз детально про санітарно-протиепідемічні заходи щодо профілактики туберкульозу у дітей для присутніх доповіла завідувач відокремленого підрозділу «Бердянський міськрайонний відділ державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександра Кікарош.

У свою чергу головний лікар Комунальної установи «Бердянський протитуберкульозний диспансер» ЗОР Зоя Хуторянська наголосила, що ніякого приховування чи закриття інформації від батьків не було. Вона розповіла про перебіг заходів профілактики туберкульозу. Всі вони ведуться в часових межах з моменту підтвердження факту захворювання на туберкульоз людини, а саме з 6 вересня. З кожною дитиною та її батьками проводиться індивідуальна робота лікаря-фтізіатра на базі дитячого садку і всі подальші шляхи щодо проведення профілактичного лікування дитини будуть тільки на основі огляду, результатів проби манту, рентгенографічного дослідження і загального стану здоров’я дитини. Вже оглянуто 116 дітей, загалом кількість контактних дітей складає 181 дитину та 92, які покинули садок (пішли до школи, тощо). “Мі відкриті та готові відповісти на будь-яке питання батьків, звертайтеся безпосередньо до лікарів, які компетентно розкажуть про хід огляду та необхідність можливого профілактичного лікування дитини”, - наголосила Зоя Яківна.

Про сучасні підходи щодо профілактики передачі туберкульозної інфекції та епідеміологію туберкульозу доступно та детально розповів голова Громадської організації «Інфекційний контроль України» Андрій Александрін. На питання присутніх щодо необхідності інформування населення відповів головний фахівець з профілактики та нагляду за туберкульозом Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Юрій Варченко. Він зазначив, що ніхто не повинен інформувати про підозри про можливе захворювання людини (це стосовно того факту, що 20 серпня співробітник пішов на лікарняний і всі нібито знали та приховували факт хвороби), тільки після офіційного лабораторного підтвердження факту. І, оскільки процедура інформування нерегламентована, лікарі працюють згідно затверджених порядків. Але наразі триває на державному рівні процес розробки національного плану з реагування в ситуаціях різного рівня безпеки, проте це не виключає розробки локального алгоритму дій на місцевому рівні щодо інформування.

Ключові відповіді на питання в ході обговорення теми зустрічі.

1. Який вид проведення рентгенографії безпечніший для дитини – цифровий чи плівковий?

Обидва види безпечні, різниця тільки в зберіганні результатів процедури, в одному випадку — це цифровий запис, в іншому - на плівці.

2. Чи є побічні дії при проведенні хіміопрофілактичного лікування дитини?

Як і будь-які ліки препарати профілактичного лікування проти туберкульозу мають побічні дії, але практика застосування показує практично відсутність таких дій серед дітей. Крім того, препарати приймаються з групою вітамінів В, дозування препарату призначається відповідно до маси тіла дитини і тільки на основі результатів загального огляду, стану здоров’я й індивідуально для кожного маленького пацієнта.

3. Скільки разів буде проходити огляд дитини?

Окрім першого огляду, який наразі триває, ще два рази кожні півроку буде проводитись повторний огляд, після цього дитину буде знято з обліку.

4. Які дії для профілактики передачі туберкульозної інфекції в приміщенні?

У приміщенні достатньо відкрити всі вікна та провести провітрювання (щоб біологічно забруднене повітря приміщення було заміщене біологічно чистим повітрям з вулиці) або включити кварцеву/ультрафіолетову лампу, проведення вологого прибирання. Немає ніякої епідеміологічної небезпеки, якщо мікобактерія туберкульозу осяде на стіл або іншу поверхню. Небезпечним є тільки інфекційний аерозоль (коли мікобактерія прикріплюється до краплі рідини або пилу) розміром до 5 мікрометра.

Зустріч тривала понад дві години. Підбиваючи підсумки фахівці з Києва запропонували свою консультативну допомогу в розробці алгоритму дій на місцевому рівні щодо інформування населення в ситуаціях щодо захворювання різними інфекційними захворюваннями, надіслати наочну поліграфічну продукцію для медичних закладів міста. Якщо залишись якісь незрозумілі питання щодо ситуації запропонувалось батькам самоорганізуватись та визначити зручний для них час на який лікарі прийдуть та особисто ще раз поінформують про процес профілактичної роботи щодо туберкульозу.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 24 квітень, середа 2024
вчора, 23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок