Збитки Бердянського морського порту негативно впливають на показники місцевих бюджетів, - Григорій Самардак

По матеріалам ЗОР
21.12.2018 · 13:16 · переглядів - 1934

Депутати Запорізької обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів та Верховної ради України щодо ситуації, яка склалася на території області у зв’язку з напруженням у Азовському морі. Таке рішення депутати підтримали на 26-й сесії Запорізької обласної ради.

Збитки Бердянського морського порту негативно впливають на показники місцевих бюджетів, - Григорій Самардак

Григорій Самардак зазначив, що ситуація, яка склалася в Азовському морі та обмеження проходу для вантажних суден по проходу Керченського мосту, призвели до зниження прийому вантажів в Бердянському порту, як наслідок, негативно впливають на фінансові показники всієї області.

Нас непокоїть ситуація, яка склалася в Азовському морі й криза на ДП «Бердянський морський торговельний порт». Наші потужні підприємства, які мали логістику через Бердянський морський порт, були змушені переорієнтувати свої  вантажні перевезення, як наслідок – Бердянський порт виконує робіт вдвічі менше від запланованого обсягу. Під загрозою скорочення 250 працівників порту, зменшились надходження до бюджетів всіх рівнів.  Депутатський корпус  підтримав рішення направити звернення  про ситуацію, яка склалася в області у зв’язку з напруженням в Азовському морі й, надалі, будемо використовувати усі можливі важелі впливу, аби зарадити негативним наслідкам, - прокоментував Григорій Самардак.

У поясненні до проекту рішення зазначено, що фактичний обсяг перевалки по ДП «Бердянський морський торговельний порт» за 10 місяців 2018 року склав 782,1 тис. т вантажів, що становить 55,9 % плану 10 місяців 2018 року.  Державне підприємство опинилося на межі вимушеної повної зупинки. За 10 місяців 2018 року було фактично втрачено 617,9 тис. т вантажів, з них: металопродукції - 183,3 тис. т, глини - 219,5 тис. т, зернових вантажів - 68,3 тис. т, імпортних вантажів - 146,8 тис. т. Втрати доходів через недоотримання вантажів, що не надійшли до переробки через блокування проходження суден у Керченській протоці, склали 110 млн. грн. Прогнозується значне зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в тому числі до обласного бюджету.

Разом з цим, на сьогодні вже розраховано недостатні обсяги фінансування Запорізької області з державного бюджету в 2019 році. Зокрема, скорочено від попереднього плану фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, на реалізацію інфраструктурних проектів.

«Враховуючи вищевикладене, проектом рішення пропонується звернутись до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з проханням внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», передбачивши вищевказані кошти з державного бюджету у 2019 році, а також провести перемовини з офіційними інституціями та організаціями Європейського Союзу щодо надання фінансової допомоги територіям Запорізької області, що постраждали у зв’язку з напруженням у Азовському морі», - зазначено в тексті депутатського звернення.

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок