Закон про українську мову опублікований в «Голосі України»

По матеріалам НВ Україна
16.05.2019 · 08:59 · переглядів - 951

Офіційне видання Верховної Ради «Голос України» опублікувало закон «Про функціонування української мови як державної»

Закон про українську мову опублікований в «Голосі України»

За публічну образу української мови вводиться кримінальна відповідальність - позбавлення волі до трьох років, як за публічну наругу над прапором, гербом або гімном України.

Закон також передбачає, що серед чиновників українською вільно повинні говорити президент, голова парламенту і його заступники, прем'єр-міністр і віце-прем'єри, голови міністерств і всіх державних установ, депутати, держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади, судді та адвокати, викладачі і медпрацівники.

Вони повинні говорити українською в публічному просторі, державному та комунальних секторах, в сфері обслуговування, використовувати її в підписах і маркуванні товарів і послуг.

Чиновників, депутатів, інших посадових осіб, що не говорять на роботі державною мовою, пропонують штрафувати.

Медична допомога, обслуговування на транспорті і в громадських закладах повинні бути українською. Комп'ютерні програми повинні будуть мати інтерфейс державною мовою і/або англійською мовою або мовами Євросоюзу. На телебаченні, в інтернеті і друкованих ЗМІ, в театральних виставах і при дубляжі кінофільмів також будуть використовувати українську.

Передбачається, що в Україні створять Нацкомісію зі стандартів української мови. Також повинна з'явитися посада уповноваженого із захисту української мови.

Тэги: рада


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок