Безпритульними тварини стають з вини людей та через їх безвідповідальне ставлення

По матеріалам пресс-службы исполкома
09.07.2019 · 15:12 · переглядів - 731

Темі скорочення на вулицях міста безпритульних собак та котів, пошуку дієвих шляхів вирішення цієї проблеми було присвячене чергове засідання “круглого столу”, який відбувся 8 липня у виконкомі.

Безпритульними тварини стають з вини людей та через їх безвідповідальне ставлення

Проводив зібрання заступник міського голови Григорій Горячов. Він відзначив, що за останній рік міською владою спільно з громадськими організаціями була проведена значна робота зі зменшення кількості безпритульних собак на вулицях міста, але ще багато потрібно зробити із наведення порядку в цьому питанні.

Як доповів начальник управління житлово-комунального господарства Олександр Романюта на виконання вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» вже другий рік працює міська Програма регулювання чисельності безпритульних тварин на вулицях міста. Спільно з громадськими організаціями була розроблена та розміщена за кошти міського бюджету соціальна реклама проти жорстокого поводження з тваринами, виготовлений буклет для дітей. З 2013 року в місті діють Правила утримання домашніх тварин, які, на жаль, мешканцями міста не дотримуються — не контролюється питання розмноження домашніх тварин, спостерігаються постійні факти підкидання небажаного потомства просто на вулиці міста, правил вигулу тощо. І першочерговим кроком у поточному році в продовженні роботи зі зменшення кількості безпритульних тварин вважається проведення їх підрахунку та робота з населенням щодо дотримання правил утримання домашніх тварин. З цією метою почалась співпраця з проектом «AnimalID».

приют

Щодо фактів жорстокого поводження з тваринами та покарання винних в межах законодавства, то, за інформацією представника Бердянського міського відділу поліції ГУ Національної поліції України в Запорізькій області, було складено 26 адмінпротоколів на власників домашніх тварин за ст. 154 Адміністративного кодексу, та порушено 4 кримінальні справи. Голова ГО «Бердянська служба захисту тварин» Валентина Мамай відзначила, що періодично подає до поліції заяви щодо жорстокого поводження з тваринами і потрібно активізувати роботу щодо покарання винних. Також в межах міської Програми регулювання чисельності безпритульних тварин громадською організацією з 25 червня 2018 і до кінця року було відловлено 968 собак (601 доросла та 367 цуценят), всі собаки були провакциновані від сказу та інших хвороб. Простерилізовано було 513 дорослих тварин (362 суки та 151 кабель). Згідно умов договору всі тварини тримаються організацією в центрі захисту тварин 15 діб, а потім передаються під опіку в місця відлову, окрім агресивних собак - вони залишаються на території центру. В 2019 році вже було відловлено 850 собак, з яких 503 цуценяти, 237 дорослих було простерилізовано. Як відзначила Валентина Мамай, потрібно працювати з населенням щодо відповідального ставлення до розмноження домашніх тварин, небажане потомство яких систематично поповнює ряди безпритульних тварин міста. А харчування, лікування та утримання цуценят після відлову і первинної ванкцинації повністю в подальшому покладається на громадську організацію.

приют

Керівник Бердянського міського управління ГУ Держпроспоживслужби в Запорізькій області Дмитро Дойнов розповів щодо кількості вакцинованих від сказу домашніх тварин та кількості осіб, покусаних безпритульними та домашніми тваринами в 2018-2019 рр. Зокрема, у 2018 році було зафіксовано 270 випадків укусів людей тваринами, з них — 165 фактів укусів домашніми тваринами, та 105 — безпритульними. За перше півріччя 2019 року зафіксовано 199 фактів, з них 123 — домашніми, та 76 — безпритульними. В межах безкоштовної вакцинації від сказу було в 2018 році провакциновано 3090 домашніх собак та 1294 — котів, у 2019 році — 2800 собак та 1248 котів, робота ще триває. Оскільки немає реєстру домашніх тварин і не завжди власники надають доступ ветеринарних лікарів до свого подвір’я, тож важко точно назвати кількість домашніх улюбленців у місті. Проте озвучені данні можуть стати початком створення такої бази - зазначили під час обговорення учасники круглого столу.

круглый стол

Представники ГО «ЕКОЗАХИСТ АЗОВ» також наголошували, що потрібно працювати з причиною виникнення безпритульних тварин — безвідповідальним ставленням людей до розмноження домашніх тварин та їх утримання (озвучувались факти підкидання народжених кошенят та цуценят до зоозахисників, постійного самовигулу нестерелізованих домашніх тварин, залишення власниками СОТ тварин взимку без нагляду та харчування тощо).

Завершуючи обговорення заступник міського голови Григорій Горячов зачитав проект меморандуму про співпрацю щодо гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин та забезпечення контролю за належним санітарним станом у м. Бердянськ. Проект був переданий для ознайомлення службам та зоозахисникам. Григорій Горячов також закликав всіх до продовження діалогу з цієї проблеми.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок