БМЦЗ - "Шукати роботу за допомогою кар’єрного радника. Що це і для чого?"

По матеріалам Бердянського міського центру зайнятості
11.07.2019 · 16:09 · переглядів - 395

Вже сьомий місяць поспіль в службі зайнятості реалізовується інститут кар’єрного радника

БМЦЗ - "Шукати роботу за допомогою кар’єрного радника. Що це і для чого?"

Впровадження нового проекту – єдиного куратора для безробітних, передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 792 «Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу», що вступила в дію з 1 січня 2019 року. Відповідно до Постанови, фахівець, який виконує функції радника, буде надавати допомогу клієнту впродовж усього процесу пошуку роботи.

Тепер одні фахівці служби зайнятості з працевлаштування виконують функції реєстраторів. Зараз у Бердянському міськрайонному центрі зайнятості працює 3 реєстратора. На початку звернення людини вони ознайомлюють її з послугами служби, вносять особисті дані в базу, проводять первинне профілювання, а саме: з’ясовують стаж, освіту, сімейний стан.

Далі з людиною працює кар’єрний радник. Нині у Бердянському міськрайонному центрі зайнятості працює 6 кар’єрних радників, які постійно залучаються до навчань та вдосконалюють свої вміння. Їх робота полягає в індивідуальному супроводі людини до її працевлаштування, тобто кар’єрні радники є особистими консультантами у пошуку роботи, плануванні кар’єри та підвищенні конкурентоспроможності на ринку праці. Вони працюють не лише із зареєстрованими безробітними, а й з усіма, хто бажає знайти чи змінити роботу.

Щоб працевлаштувати людину, кар’єрний радник застосовує безліч інструментів. Насамперед, проводить поглиблене профілювання, тобто визначає потреби людини, її професійний та освітній рівень, досвід роботи, ступінь трудової мотивації, активності та мобільності, обставини, які можуть бути перешкодою при працевлаштуванні.
Кар’єрний радник та громадяни, які шукають роботу, спільно розробляють індивідуальний план надання послуг, а безробітні - індивідуальний план працевлаштування. В ньому зазначаються спільні дії, які мають вжити кар’єрний радник та особа, яка шукає роботу, задля якнайшвидшого працевлаштування.

Цей фахівець досконало володіє інформацією про потребу роботодавців у працівниках. Кожна нова вакансія аналізується з позиції «хто з безробітних, які перебуваються під супроводом, може цим зацікавитися». Він інформує свого підопічного про актуальні вакансії, консультує, як уникнути чи усунути перешкоди при пошуку місця праці, домовляється з роботодавцем про зустріч з претендентом на вакансію. За потреби цей фахівець порадить та організує зустріч з фахівцями служби зайнятості інших напрямів, наприклад, щодо профнавчання, відкриття власної справи, участі у тренінгах чи семінарах, підготовки резюме, профорієнтації тощо.

Запроваджуючи нові послуги та сервіси, державна служба зайнятості прагне стати потужним гравцем на ринку праці і компетентним помічником для своїх клієнтів. Нагадаємо, звернутись до кар’єрного радника можуть не лише безробітні, а й ті, хто не планує ставати на облік до центру зайнятості, а потребує лише підтримки в управлінні своєю кар’єрою чи у професійному розвитку.

«Ми очікуємо, що завдяки впровадженню інституту кар’єрного радника, наша співпраця з роботодавцями буде більш ефективною, оскільки працівники, працевлаштовані за сприяння кар’єрних радників, відповідатимуть потребам та запитам конкретних роботодавців», – ділиться найближчими планами розвитку служби директорка Бердянського міськрайонного центру зайнятості Олена Романова.

Хоча інститут кар’єрного радника тільки впроваджується, вже є реальні результати, зокрема, з початку 2019 року працевлаштовані 715 осіб, які працювали з кар’єрними радниками.

Яскравим прикладом роботи інституту кар’єрного радника слугує проведена робота з безробітним з числа учасників АТО Олексієм В., який скористався послугами Бердянського міськрайонного центру зайнятості для вирішення питання свого працевлаштування.

Олексій В. звернувся до Бердянського міськрайонного центру зайнятості у березні 2019 року. До реєстрації в центрі зайнятості він проходив службу за контрактом у військовій частині, під час служби брав участь в антитерористичній операції та операції об'єднаних сил.

Під час індивідуальної роботи з реєстратором безробітний пройшов первинне профілювання, продемонстрував високу мотивацію та потенціал до праці, дізнався про послуги, які надає служба зайнятості, зацікавився перспективою відкриття власної справи шляхом отримання одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

У 2015 році Олексій В. закінчив Харківську гуманітарну педагогічну академію за спеціальністю «соціальна педагогіка», але працювати за фахом не мав бажання. Активний, цілеспрямований, дисциплінований, відповідальний, відвертий – так зарекомендував себе Олексій В. у період перебування на обліку в центрі зайнятості. Не відмовлявся від запропонованих послуг служби зайнятості, дотримувався всіх рекомендацій свого кар’єрного радника.

Під час роботи з кар’єрним радником безробітний отримав інформацію про профорієнаційні заходи, які проходять в центрі зайнятості, обрав семінар «Як розпочати свій бізнес?», адже з дитинства мав хобі – виготовлення виробів з деревини.

Після оформлення всіх необхідних паперових процедур та захисту бізнес-плану за темою «Виробництво меблів», зареєструвався як фізична особа-підприємець.
Розв’язання проблем зайнятості безробітних залежить не лише від активної політики держави та служби зайнятості, а й від самої людини: її мобільності, активності, прагнення до навчання, роботи та гідного життя. Фахівці служби зайнятості здійснюють комплексний та індивідуальний підхід в питанні надання безробітним якісних соціальних послуг, пов’язаних з працевлаштуванням.

Юлія Іванченко,
начальник відділу

Ольга Корнієнко,
провідний фахівець з профорієнтації




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок