Підсумки виборів: прагнучи змін, обираємо старих політиків

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
23.07.2019 · 12:22 · переглядів - 3237

На 12 годину 23-го липня ЦВК опрацювала понад 92% протоколів по 78-му виборчому округу. Безумовну перемогу серед політичних партій здобула президентська сила «Слуга народу», а по мажоритарці лідирує місцевий магнат Олександр Пономарьов.

Підсумки виборів: прагнучи змін, обираємо старих політиків

Л-логіка

Результати виборів Президента України, показник політичної партії «Слуга народу» на дочасних виборах до Верховної Ради по нашому виборчому округу засвідчують, що більшість мешканців Бердянська та прилеглих районів виступають за кардинальне перезавантаження влади, за нові обличчя і нові підходи… Але, поряд із цим, ставлячи галочку в одному бюлетені за «Слугу народу», в іншому віддають голос Олександру Пономарьову. На які зміни можна розраховувати, голосуючи за класичного представника тієї ненависної і остогидлої всім системи? Скільки ще державних тендерів зможуть «вибороти» фірми з орбіти місцевого магната? На скільки ще зростуть статки народного депутата? Більше того, такий результат здобувається на фоні ряду скандалів, де так чи інакше фігурує пан Пономарьов… Де логіка????

Результат 78-го округу – вирок мажоритарній системі України

Колосальна за своїми масштабами пропаганда на локальному рівні, «клони», аптечки з медичними препаратами, окуляри, солодка вата та батути для дітлахів свою справу зробили - скандальний політик перемагає на окрузі, де більшість людей підтримують партію і політику Президента.

Знову спрацювала апробована на місцевих виборах 2015-го року славнозвісна «сітка». Цього разу, без зайвого шуму під виглядом так званих «екзит-полів», явку виборців фіксували члени комісій, що наводить на думку про наявність перед початком виборів в штабі нардепа повного реєстру виборців з їх порядковими номерами.

Типові ознаки мажоритарної системи, про які на всю країну волали представники громадськості і ряд політиків, на 100% були реалізовані на виборчому окрузі 78. В деяких селах зафіксували і підвіз виборців, про що була направлена скарга до ОВК.

Обурює, чи не так? Керівник передвиборчого штабу партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив, що у 78-му окрузі в Запорізькій області було “зафіксовано багато випадків підкупу виборців, у результаті чого отримано 3000 недійсних бюлетенів”, тож результати виборів планується оскаржувати в суді. Чи матиме успіх судова тяганина – невідомо. Зрозуміло інше, примітивна кампанія з маніпулювання свідомістю громадян і їх підкуп аптечками та окулярами вийшла на державний рівень і наш округ з центром в Бердянську став яскравим прикладом, чому було скасовано мажоритарну систему.

Перспективи

Яким буде Олександр Пономарьов в якості народного депутата можемо спрогнозувати вже сьогодні – мовчазний, з відсутністю законодавчих ініціатив, прогульник… Принаймні таким був представник Бердянська у Верховній Раді VIII скликання. Про десятки мільйонів державних субвенцій «завдяки роботі ПАСа» можна забувати. Хочеться вірити, що схеми виділення бюджетних дотацій за «окремі заслуги» народного депутата перед керівництвом держави відійдуть у минуле. Враховуючи, що в критичний для міста момент, коли конче необхідно було продемонструвати свої навики «вибивання» бюджетних коштів, Олександр Пономарьов так і не домігся виділення 80-ти мільйонів гривень на ремонт колектору, виникають серйозні сумніви, що переобраний депутат без «схем» і «договорняків» з «відкатами» зможе ефективно залучати бюджетні кошти до округу.

Зменшиться і політична вага «нашого» народного депутата – правиця Олександр Сергійовича Сергій Валентиров програв вибори по 81-му виборчому округу, тому пан Пономарьов матиме лише один голос в Парламенті. З урахуванням того, що «Слуга народу» може самостійно сформувати більшість або ж утворити конституційну більшість в коаліції – вага одного голосу представника Опозиційної платформи нівелюється. А за відсутності покровительства з боку Адміністрації Президента, з урахуванням скандалів, в яких фігурував Пономарьов, виникає питання, чи зможе Олександр Сергійович відбути повну 5-ти річну каденцію в Парламенті IX скликання?

Відрив до 3000 голосів Олександра Пономарьова від свого головного опонента Віталія Боговіна навряд чи можна вважати суттєвим, як це намагаються представити так звані ЗМІ з оточення Пономарьова. Слова про всемогутність, непереможність і обожнюваність народом – саме таку картину малювало перед Олександром Сергійовичем його найближче оточення, виявились далекими від реальності. Протестні настрої в Бердянську набули серйозних масштабів і на порозі місцевих виборів абсолютна влада Пономарьова виглядає вже й не такою абсолютною.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок