У Нацбанку пояснили, чому падіння курсу валют не призводить до падіння цін

По матеріалам Громадського
02.10.2019 · 11:49 · переглядів - 496

Попри зміцнення курсу гривні, яке відбувається протягом останніх декількох місяців, рівень цін в Україні впав не настільки суттєво, а на деякі товари навіть зріс

У Нацбанку пояснили, чому падіння курсу валют не призводить до падіння цін

Про це у Нацбанку повідомили під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським та членами уряду, яка відбулася 1 жовтня, передає прес-служба НБУ.

 - Попри зміцнення курсу гривні, населення не відчуває зниження цін. Це має багато пояснень. Частково — інерційність у встановленні цін. Частково — низька конкуренція на окремих ринках, яка дозволяє бізнесу тримати ціни високими навіть в умовах зниження собівартості, — пояснили у Нацбанку.

Там зазначають, що на рівень цін в Україні впливають також інші, ситуативні фактори, які впливають на собівартість продукції. До них Нацбанк відніс зростання рівня зарплат.

Крім цього, через зростання платоспроможності українців попит на ринку збільшується, що призводить зо зростання цін.

Нагадаємо, що за даними Держстату, у серпні ціни в Україні впали на 0,3% проти попереднього місяця, але за рік вони зросли на 8,8%.

Раніше у Нацбанку повідомили, що продовжать дотримуватися режиму плаваючого курсу валют, тобто не будуть втручатися у його ринкову динаміку без нагальних потреб.

Напередодні у Рахунковій палаті підрахували, що через зміцнення курсу гривні бюджет недоотримав 9 мільярдів гривень. Водночас зміцнення гривні дозволило зекономити 11,5 мільярда гривень на обслуговування державного боргу.

Також повідомлялось, що гривня посіла друге місце серед валют світу за темпами зміцнення.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок