Мораторій на Коломойського, або Чому Україна і МВФ не змогли домовитися

По матеріалам ЛІГА.Фінанси
27.09.2019 · 11:51 · переглядів - 658

Місія Фонду покинула Україну. Конкретики немає: переговори продовжують, центральне питання - Ігор Коломойський і його претензії на ПриватБанк

Мораторій на Коломойського, або Чому Україна і МВФ не змогли домовитися

Україна не змогла домовитися з МВФ: місія Фонду вже покинула Київ, нову програму фінансування уряд Олексія Гончарука так і не отримав. Хоча до початку роботи Місії, співрозмовники LIGA.net в уряді було впевнені в позитивному завершенні переговоров.

Офіційні коментатори з обох сторін не розкривають причин фактичного провалу переговорів. За інформацією високопоставлених співрозмовників LIGA.net, підписання нової програми зірвалося через жорстку позицію МВФ з двох питань: Україна повинна гарантувати, що ПриватБанк не стануть повертати колишнім власникам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, а незалежність НБУ не буде порушена.

У підсумку, результатом двотижневої роботи місії Фонду в Україні стала лише "чорнова" версія меморандуму про співпрацю. Що в неї входить і що буде далі?

Чого хотів Гончарук і з чим поїхав МВФ?

Місія МВФ приїхала в Україну 11 вересня. За попереднім планом експерти Фонду збиралися пробути у Києві до 24 числа, але в останній момент їх робота була продовжена ще на два дні.

Офіційний реліз за підсумками візиту був опублікований в п'ятницю, 27 вересня. МВФ залишив незвично довге повідомлення, в якому докладно вказав, що Україна змогла побороти наслідки кризи 2014-2015 років, але при цьому як і раніше сильно відстає від країн сусідів насамперед через слабку реформу в судовій гілці влади, корупцію і великий вплив олігархів на грошові потоки, пов'язані з державою.

 - У нової влади України є гарна можливість провести відсутні реформи, вони поставили собі за амбітну мету щодо прискорення економічного зростання - відзначають у Фонді з посиланням на главу місії Рона ван Родена. - Зараз МВФ обговорює з Україною програму трирічного фінансування, дискусії продовжаться в найближчі тижні.

Вдень 26 вересня представники МВФ все ще проводили зустрічі з українською владою "на різних рівнях", розповів LIGA.net офіційний представник МВФ в Україні Ігор Шпак. Але на той час підсумок місії вже був відомий: Україна поки не вдалося домовитися про нову програму. Єдиний істотний підсумок роботи місії МВФ в Києві - "драфт" (чорнова версія, - ред.) оновленого меморандуму, повідомив LIGA.net один з високопоставлених представників української сторони.

Побічно безрезультативність переговорів підтвердили і в уряді: в офіційній заяві Кабмін насамперед нагадав, що Україна все ще може розраховувати на 14-місячну програму stand-by на $ 3,9 млрд, що стартувала в грудні 2018 го.

 - Переговори [за новою програмою] знаходяться в активній фазі. За час роботи в Києві місія вивчила стан справ в Україні, найближчі плани уряду і його побажання щодо подальшої співпраці з Фондом, - говориться в релізі Кабміну. - Далі на порядку денному МФВ - програма дій уряду, яка буде опублікована 29 вересня.

Такий підсумок двотижневих дискусій з Фондом навряд чи влаштовує уряд Гончарука. У перший день роботи місії прем'єр відзначав, що Україна буде претендувати на програму дій на 3-4 роки і обсягом в $5-6 млрд.

В рамках програми stand-by Україна отримала лише один з трьох траншей на $ 1,9 млрд. На отримання наступного уряд має час до січня 2020 року. Українська сторона не виключає, що місія Фонду ще раз відвідає Київ до кінця 2019 го, зазначив співрозмовник LIGA.net в керівництві одного з держструктур, задіяних в процесі.

Новий меморандум: Коломойський, ПриватБанк, НБУ

Представники України на переговорах не приховують розчарування.

 - Могло бути набагато краще, - нарікає співрозмовник LIGA.net в НБУ.

Саме Нацбанк став однією з ключових причин того, що переговори затяглися. Але більш важливо, що МВФ так і не отримали достатніх спростувань впливу на новий український уряд скандального олігарха Ігоря Коломойського.

Саме з його фігурою пов'язані два нестандартних пункти, які, згідно з позицією МВФ, повинні увійти в меморандум нової програми:

  • Український уряд має гарантувати, що ПриватБанк ні в якому форматі не буде повернений / компенсований колишнім власникам - Коломойському і Боголюбову.
  • Незалежність НБУ буде збережена, керівництво регулятора примусово змінювати не будуть.

 - У ході дискусій був зроблений акцент на важливості незалежності НБУ та захисті фінансової стабільності, - йдеться в заяві Фонду. - Також уряду важливо докласти максимум зусиль для мінімізації фіскальних витрат, пов'язаних з реорганізацією або ліквідацією банків.

Останній пункт - пряме відсилання до ситуації з Приватом, суперечка навколо якого активізувалася після зміни влади в країні і повернення в Україну Ігоря Коломойського. Олігарх неодноразово заявляв, що розглядає різні варіанти "сатисфакції" за націоналізацію банку, яку він вважає несправедливою: від повернення частини акцій до компенсації $2 млрд, при тому, що держава вже витратила на порятунок Привату понад 150 млрд грн.

У середині вересня в кулуарах форуму YES 2019 (тоді місія МВФ вже працювала в Україні) Коломойський заявив, що бачить "вікно можливостей" для мирової угоди з новим українським урядом. Пізніше видання Financial Times повідомило, що Кабмін Олексія Гончарука та Офіс президента Володимира Зеленського (екс-адвокат і радник Коломойського, а зараз - голова Офісу Андрій Богдан і особисто Зеленський), вже обговорюють з Коломойським можливий "компроміс". Правда, Гончарук виступив зі спростуванням.

 - Кабмін ні з ким не веде переговорів про ПриватБанку, - заявив він.

Якщо конкретизувати заяву Фонду, то Україна не повинна повертати банк або компенсувати екс-акціонерам будь-які "втрати", відзначає співрозмовник LIGA.net знайомий з позицією МВФ. Цей пункт повинен бути закріплений в новому меморандумі, додає джерело.

 - Ми поки працюємо над цим, в чорновій версії цього немає, - говорить він.

Вже 1 жовтня Коломойський може отримати серйозне юридичне підґрунтя для компенсації: Госпсуд Києва наблизився до фінальної стадії розгляду справи про скасування переходу Привату в держвласність (формально в грудні 2016 року Мінфін викупив 100% акцій банку у Фонду гарантування вкладів) і повернення акцій колишнім власникам - самому Коломойському і компанії Triantal Investments, яку він контролює спільно з партнером Геннадієм Боголюбовим. У квітні олігархи отримали ще одне важливе рішення першої інстанції: Окружний адмінсуд Києва визнав саму націоналізацію незаконною.

В українському законодавстві немає механізму повернення націоналізованого банку колишнім власникам або виплати їм компенсації. Більш того, шоста частина статті 41 закону "Про систему гарантування вкладів" прямо забороняє це навіть за умови судових рішень на користь екс-акціонерів. В ході обговорення нової програми МВФ, серед іншого йшлося про те, що український парламент або уряд не повинні ініціювати зміни в цей закон, вказують джерела LIGA.net.

Другий спірний момент також пов'язаний з активністю Верховної Ради останніх тижнів. Регламентний комітет схвалив ідею депутата Олександра Дубинського зі створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування діяльності керівництва НБУ та Фонду гарантування вкладів в 2014-2019 роках. ТСК планує очолити сам Дубинський, його заступником може стати депутат Тарас Батенко (обидва в минулому працювали на Коломойського: Дубинський - на каналі «1+1», Батенко - в газотранспортних структурах, підконтрольних олігарху).

У МВФ розцінюють це як тиск на НБУ і спробу змінити його керівництво. Ще один привід - відразу три провадження НАБУ відкрило у справі недостовірних даних в декларації глави Нацбанку Якова Смолія. Незалежність НБУ також повинна бути відображена в новому меморандумі, стверджують співрозмовники LIGA.net.

 - Про що буде боліти голова у команди МВФ у Вашингтоні? Як мінімум, про припинення тиску на реформаторів і збереженні фінстабільності, яка залежить від ряду судових процесів в Україні і не тільки, - написав у Twitter Смолій за підсумками фінальної зустрічі з представниками місії Фонду.

Що ще має увійти в меморандум

ПриватБанк і НБУ стали головними відмінними рисами нинішніх переговорів України з Фондом. В іншому сторони обговорювали реформи, описані в попередніх меморандумах, але так і не виконані попередніми урядами. Серед них:

  • Бюджет-2020. У підсумковому релізі МВФ підкреслює, що бюджетний дефіцит повинен зберегтися на рівні близько 2% ВВП (перша версія бюджету-2020 подана в Раду з дефіцитом 2,09%, в 2019-му було 2,28%).
  • Ринок землі. Запуск намічений на жовтень 2020 року, деталі поки обговорюються.
  • Повністю ринкові ціни на газ. Крайній термін - 1 травня 2020 року.
  • Більш широкі повноваження НАБУ і його аудит.
  • Розширення повноважень НКЦПФР. Відповідний закон потрібно прийняти до кінця 2019 року.
  • Відмова від податку на виведений капітал (ПнВК) і другого рівня пенсійної реформи на найближчі роки. За інформацією співрозмовника LIGA.net в одній з держструктур, пенсреформу планується завершити не раніше 2023 року.
  • Закон про концесії - прийнятий в першому читанні.
  • Приватизація (перш за все - продаж Центренерго, підприємства Індар і Президент Готель).

Україна отримає від МВФ принципову згоду за новою програмою (staff agreement) тільки після того, як буде узгоджена остаточна редакція нового меморандуму, відзначають співрозмовники LIGA.net. Прем'єр Олексій Гончарук заявив, що Україна все ще сподівається отримати програму в найближчі кілька тижнів.

 - Забезпечення фінансової стабільності та незалежності НБУ - пріоритети для нашого уряду і важливі маркери для міжнародних партнерів, - зазначив він.

Як терміново нам потрібен транш МВФ?

Наскільки фінансування МВФ зараз важливо для України? Час є: завдяки активним вкладенням нерезидентів в гривневі облігації держпозики, які випускає Кабмін, питання зовнішнього фінансування поки некритичне.

Ситуація загостриться в наступному році - навесні Україні доведеться виходити на зовнішні ринки капіталу з розміщенням єврооблігацій, каже фінаналітик ICU Михайло Демків. Без програми МВФ зробити це буде складніше.

 - Зазвичай перший транш дають під обіцянку країни провести певні реформи, наступні виділяються вже в залежності від того, як країна виконує умови меморандуму, - зазначає він. - Тому зараз головне питання - чи готовий українській уряд взяти на себе забов’язання щодо незалежності НБУ і ПриватБанку, на яких наполягає МВФ. Час у обох сторін є: в України, щоб поторгуватися, у Фонду - щоб краще вивчити поведінку нашої нової влади.

 

Автор - Сергій Шевчук



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок