Попри обстріли Пристайко заявив про початок розведення сил в Золотому

По матеріалам Української правди
29.10.2019 · 12:35 · переглядів - 304

Попри відсутність тиші на фронті і постійні обстріли міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що процес розведення сил і засобів у Золотому стартував у вівторок, 29 жовтня.

Попри обстріли Пристайко заявив про початок розведення сил в Золотому

Про це міністр закордонних справ заявив в рамках інвестфоруму «RE: think. Invest in Ukraine», що проводиться сьогодні в Мариуполі.

 - До самої зустрічі в "нормандської форматі" буде розведення на тих ділянках, які ми погодили. У Золотому розведення відбувається прямо зараз. Ми стартуємо з сьогоднішнього дня... Це розведення військ, які безпосередньо залучені на лінії контакту, - заявив Пристайко.

За словами міністра, процес розведення буде підтверджено спостерігачами спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Пристайко додав, що після Золотого і дотримання необхідного режиму припинення вогню буде також розведення сил в Петровському.

Глава МЗС висловив упевненість, що Україна "дотисне" проведення нормандського саміту в листопаді "в тому форматі, як ми хочемо". Але якщо влада не досягне успіху по війні Росії проти України на мінській майданчику, потрібно буде повертатися до ідеї миротворчої місії ООН. Про це журналістам перед інвестфорумом в Маріуполі сказав міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

- Тобто, потрібна (буде) третя сила, яка зможе допомогти нам навести мир, - заявив Пристайко.

На питання, чи готовий президент Володимир Зеленський до зустрічі з лідером країни-окупанта Володимиром Путіним, глава МЗС сказав:

 - Я думаю, що так. Він говорив по телефону три рази. Я впевнений, що він чітко усвідомлює, чого і як можна досягти.

Водночас у Штабі Операції об'єднаних сил цю інформацію не підтвердили.

 - Ми не підтверджуємо інформацію міністра Пристайка, - відповів речник Штабу ООС на питання BBC News Україна про те, чи дійсно вже почалося розведення.

Кілька годин тому на Фейсбук-сторінці Штабу ООС також з'явилося повідомлення про те, що бойовики "5 разів здійснили обстріли з великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, АГС та стрілецької зброї в 5-ти кілометровій зоні біля ділянки розведення №2 (Золоте-4)".

Після розведення сил у Петрівському і Золотому розведення планують розпочати у районі Богданівки, далі – ще на чотирьох ділянках та вздовж усієї лінії зіткнення.

Загалом у ООС виділяють близько 30 населених пунктів, де мають провести розведення.

Сам процес відведення займатиме 30 діб і розпочнеться, коли впродовж 7 діб зберігатиметься режим тиші. На безпосереднє відведення сил і засобів дається три доби.

Процес відведення ЗСУ будуть контролювати представники СММ ОБСЄ, а контроль за дотриманням режиму припинення вогню здійснюватиме українська сторона СЦКК.

Хто здійснюватиме контроль за відведенням збройних формувань бойовиків, окрім СММ ОБСЄ, наразі ще невідомо.

Раніше ввечері 28 жовтня з'явилася інформація про обстріл позиції добровольців у Золотому зі стрілецької зброї.

Згідно з Мінськими домовленостями, розведення сил і засобів на лінії розмежування може бути здійснено лише після дотримання режиму припинення вогню протягом 7 діб.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок