Добровольці АТО отримали статус учасників бойових дій

По матеріалам ЛІГА.net
04.12.2019 · 11:52 · переглядів - 227

Мета законодавчої ініціативи - врегулювати статус, дати гарантії всім учасникам добробатів за принципом соціальної та історичної справедливості

Добровольці АТО отримали статус учасників бойових дій
Доброволець батальйону Айдар в 2014 році (фото - ЕРА)

Добровольці-учасники антитерористичної операції на Донбасі отримали соцгарантії і права учасників бойових дій. За відповідний законопроект №2045-1 сьогодні, 4 грудня, проголосували 329 народних депутатів.

Йдеться про бійців, які до вступу в силу закону про реінтеграцію Донбасу добровільно захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання АТО в районах її проведення не менше 30 календарних днів (незалежно від перерв) у взаємодії з ЗСУ, МВС , НГУ, НПУ, СБУ та іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Закон не поширяться на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також на осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО - в тому числі здійснювали волонтерську діяльність.

Рішення про надання статусу УБД добровольцям буде приймати спеціальна міжвідомча комісія при Мінсоцполітики. Закон буде введений в дію з 1 січня 2020 року.

За різними експертними оцінками, станом на кінець 2019 року в Україні - близько 3000 добровольців без будь-якого офіційного статусу і прав, які соціально не захищені і позбавлені державних гарантій і пільг.

Станом на 14 травня 2019 року статус учасника бойових дій надано 421 067 особам, ще 119 557 осіб є особами з інвалідністю внаслідок війни. В середньому на одного ветерана в рік виділяється 3783,4 грн.

Під час обговорення законопроекту народні депутати ледь не дали лазівку бойовикам для отримання статусу УБД

На етапі внесення поправок в законопроект про механізм надання статусу учасника бойових дій добровольцям АТО виникла ситуація, коли цей документ міг би дати відповідні гарантії і пільги держави бойовикам, які воювали проти України. Про це під час обговорення перед голосуванням застерегла нардеп від Євросолідарності Ірина Геращенко.

 - Тільки що 215 "слуг народу" підтримали поправку, якою дали лазівку отримання статусу УБД бойовиками, сепаратистами і іншими, - сказала вона, нарікаючи, що в Раді голосують, "не вникаючи" в документи.

Пройшли консультації. Було прийнято рішення внести уточнення до законопроекту: право на УБД отримають тільки учасники українських добровольчих військових формувань, які діяли / діють у взаємодії з Генштабом ВСУ.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок