До газової війни з Росією залишилося 20 днів. Кому дорожче обійдеться "нульовий транзит"?

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
11.12.2019 · 10:53 · переглядів - 615

Україна і Росія поки не домовилися про продовження транзиту газу в Європу. Чим це загрожує?

До газової війни з Росією залишилося 20 днів. Кому дорожче обійдеться "нульовий транзит"?
Зеленский - Путин (коллаж ЛІГА.net)

9 грудня президенти України і Росії Володимир Зеленський і Володимир Путін зустрілися тет-а-тет в Єлисейському палаці. Одна з тем переговорів - умови транзитного контракту на поставку російського газу в Європу, термін якого закінчується 31 грудня 2019 року.

Незважаючи близькість "часу Ч", до результату так і не прийшли.

 - Домовилися продовжувати домовлятися, - заявив виконавчий директор НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко.

Наступний раунд переговорів відбудеться в двосторонньому форматі, тобто без участі Єврокомісії, уточнив глава Газпрому Олексій Міллер.

 - Переговори продовжимо в найближчі дні, - наводить його слова російський ТАСС.

Які шанси, що Україна і Росія все ж домовляться і зможуть уникнути третьої газової війни?

Cкладні переговори

Минулій в Парижі двосторонній зустрічі передували чотири раунди тристоронніх переговорів за участю Євросоюзу, і як мінімум два - безпосередньо з Росією.

 - На двосторонньому форматі зустрічей неодноразово наполягав Газпром, - розповів LIGA.net високопоставлений співрозмовник в Кабміні. - Але і в Єврокомісії нам говорили: може пора перейти на двосторонній формат.

Єврокомісія запропонувала Україні обговорити з Росією "питання минулого і поточного Стокгольмського арбітражу", так як Газпром включає їх в "пакет" для переговорів по транзиту, уточнив Вітренко.

Серед вимог Росії - так званий "нульовий варіант", який передбачає обнулення всіх претензій в Стокгольмському арбітражі і скасування штрафу Газпрому з боку АМКУ на 172 млрд грн. Сумарно російська сторона вимагає відмовитися від претензій до них на $ 22 млрд, заявляв глава Нафтогазу Андрій Коболєв.

 - Неможливо домовитися щодо газу і в той же час сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші по всяких судових рішень (мова йде і рішення Стокгольмського арбітражу на $ 3 млрд на користь Нафтогазу і його претензії на $ 12 млрд - Ред.), - заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в одному з інтерв'ю. - Подобається цей вираз чи ні, але це повинно бути взаємовигідне рішення для обох сторін.

Натомість в Росії згодні обговорити варіанти довгострокового контракту на транзит. Ще один "бонус" - 25% знижка на газ, яку Росія пропонує "пакетом" з транзитним угодою. Ця умова прийнятно і для України, але за умови, що його вартість буде прив'язана до європейських індикаторів, говорив 2 грудня міністр енергетики Олексій Оржель.

У будь-якому випадку, Газпром стане знову монопольним постачальником газу в Україну. Його частка не повинна перевищити 30% в разі підписання звичайного контракту. Але може досягти 50%, якщо Газпром погодитися погасити газом "стокгольмський борг", уточнив Оржель.

Офіційно Україна наполягає на десятирічному контракті з можливістю прокачувати від 60 до 90 млрд кубометрів газу щорічно. Але можуть бути варіанти. За словами високопоставленого співрозмовника LIGA.net, українська сторона може погодитися на "десятирічний контракт з фіксованим обсягом транзиту лише на перші п'ять років".

 - Далі обсяги можуть падати, але тариф на транзит буде рости, - уточнює він.

На одній з недавніх зустрічей українська делегація представила Газпрому матрицю, де були запропоновані тарифи в залежності від термінів і обсягів нової угоди, розповів в інтерв'ю БізнесЦензору директор Оператора ГТС Сергій Макогон.

Запропонований варіант Росію не влаштував.

 - Умови, які нам пропонують можливі українські транзитери, вони економічно неприйнятні, - заявив Путін на одній з недавніх прес-конференцій.
 - Тарифна методика, яка впроваджена в Україні побудована таким чином, що тариф фактично є похідною від термінів і обсягів замовлення потужностей з транспортування газу, - зазначив Макогон. - Якщо Газпром вважає, що тариф дуже великий, то представник НКРЕКУ пояснив, що методика дозволяє зробити коригування тарифу, якщо він покаже вартість конкурентних маршрутів.

Але обсяги транзиту поки залишаються невідомими. За інформацією БізнесЦензора, на проведених 29 листопада двосторонніх переговорах сторони обговорювали п'ятирічний контракт на транзит 30 млрд кубів газу на рік.

Підготуватися до війни

Україна готова домовлятися з Росією про транзит навіть в умовах нової "газової війни", відзначив прем'єр-міністр Олексій Гончарук після переговорів президента Зеленського з Путіним.

 - Ми повністю готові до цього: наші сховища наповнені, нашу логіку підтримують ЄС і рішення Стокгольмського арбітражу, а Північний потік-2 не добудований, - написав він у Facebook.

Через можливі ризики Нафтогаз закачав в підземні сховища рекордні за десять років 21,6 млрд кубометрів газу, а українські ТЕС і ТЕЦ накопичили на складах майже 2,7 млн ​​тонн вугілля.

 - Це означає, що Україна цієї зими не замерзне. Навіть без транзиту ми забезпечимо енергією кожного українця, - запевняв у ефірі телеканалу ICTV Оржель.

Паралельно разом з Україною до нульового транзиту підготувалися і країни Євросоюзу. Згідно з даними компанії Gas Infrastructure Europe - оператора підземних газових сховищ ЄС, в європейських ПСГ накопичено більше 100 млрд кубів газу. Чимала частка від цих запасів належить, в тому числі і Газпрому, говорив в інтерв'ю LIGA.net глава Нафтогазу Андрій Коболєв.

У разі кризи цей газ виросте в ціні, на чому Газпром і інші російські компанії "зможуть пристойно заробити", пояснював глава НАКу.

Зворотній ефект

Щорічно від транзиту російського газу в Європу Україна отримує близько $ 3 млрд, втрата яких стане серйозним ударом по українській економіці. За прогнозами Нафтогазу, "нульовий транзит" обійдеться для України втратою відразу 4% ВВП, викликавши попутно кризу на внутрішньому ринку газу. Однак куди серйозніше "нульовий транзит" вдарить по російському Газпрому і європейським споживачам.

Згідно з дослідженням Кельнського університету, від припинення транзиту російський Газпром недорахується в першому кварталі 2020 го 3,4 млрд євро потенційної виручки. А європейці через скорочення поставок і підвищення цін заплатять на 1,5 млрд євро більше, ніж зазвичай. Втрати України від зупинки транзиту на три місяці там оцінили приблизно в 500 млн євро.

Часу для укладення довгострокового контракту зовсім мало: дедлайн - 13 грудня, говорив Вітренко в інтерв'ю агентству Bloomberg. А дата нових переговорів поки невідома.

 - Це вже виглядає як термінова процедура. Тому що за європейськими правилами, для того, щоб забронювати довгострокову потужність транзиту потрібно робити це заздалегідь, - повідомив Вітренко.
 - Договору поки що немає, але я впевнений, що у нас більше шансів його підписати, з кращими умовами, ніж до цього обговорювали наші представники, коли кілька складних зустрічей були принципово без відповіді, - говорив Зеленський після переговорів з Путіним.

У будь-якому випадку Росії доведеться шукати компроміси з Україною щодо газу, впевнений Коболєв.

 - Через якийсь час (в разі нульового транзиту - Ред.) стане ясно, що святе місце порожнім не буває, що частку Газпрому на європейському ринку займають інші, і йому доведеться повернутися до нового оператору ГТС і домовлятися про транзит. Цей сценарій, на нашу думку, найвірогідніший, - прогнозує він.


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок