«Скоро можна буде йти в охоронці АТБ». Як курс долара вплинув на життя в IТ

По матеріалам ЛІГА.Tech
12.12.2019 · 10:13 · переглядів - 2172

На що нині скаржаться IТшнікі? Як вплинула на співробітників аутсорсингових і не тільки компаній, які отримують доходи у валюті, ревальвація гривні?

«Скоро можна буде йти в охоронці АТБ». Як курс долара вплинув на життя в IТ

Зміцнення гривні радує багатьох українців. Хоч ціни на імпортні товари поки і не пішли вниз, зате новий курс нацвалюти по відношенню до долара вселяє впевненість. Заощадження не знецінюються, все менше потрібні бігти в обмінник відразу після зарплати, щоб закупитися "зеленню" про всяк випадок.

Хоча так думають далеко не всі. Є досить велика категорія громадян, для яких зміцнення гривні, а тим більше таке стрімке, - ніби серпом по відомому місцю.

Одержувачів зарплати в доларах потроху починає «бомбити». На популярному сайті для ITшніков DOU.ua в розділі Форум тема про курс долара (Коли подорожчає долар? Сил вже немає) набрала за пару місяців більше 1000 коментарів.

Ось один зі шматочків цього обговорення:

Редакція Liga.Tech вирішила розпитати у IT-спеців - псує їм зростаюча гривня настрій і плани. Або...

Анонім з EPAM:

 - Як всюди, є той, хто задоволений, той, хто не задоволений і ті, кому пофіг. Але ніхто особливо не скаржиться. Зарплату продовжують видавати в гривневому еквіваленті обумовленої суми в доларах, як і завжди. Звичайно, при зарплаті в $ 2500, близько 10 000 грн кожен втратив.

Юрко Банзай, веб-розробник:

 - Ця вся історія з доларом сама по собі дивна. Звісно, це зле, що впали зарплати. Відчутно. Але гірше - те, що це падіння відбувається незрозуміло чому. А в економіці аномалії - фігова штука. Вони ні до чого доброго не ведуть. Іншими словами - я не проти того, щоби гривня укріплювалася. Якщо це відбувається через зростання економіки. Але мене лякають процеси, котрі відбувається всупереч логіки. Для мене вони означають ручне регулювання, яке ні до чого доброго не приводить.

Ще один співробітник EPAM:

 - Продовжують платити за поточним курсом. Співробітники бухтять, що курс щомісяця падає під видачу зарплати. В цілому всім все одно. Тому що курс видачі завжди на рівні ринкового. Нічого не змінилося.

Співробітник Luxoft:

 - (Зарплати) не піднімають. Тому що сума обумовлена ​​в доларах. Звичайно, народ не щасливий від цього факту. Мені, здається не так вже й постраждали нещасні айтішники.

Співробітник Ciklum:

 - Не бачу прямого впливу. Люди не раді, звичайно. Особливо колега, який зараз хоче купити квартиру і йому доводиться здавати долари. На компанію ніхто взагалі не скаржиться. У компанії нічого не змінилося взагалі і, швидше за все, не буде змінюватися. Бухтять тільки на економіку - жодного коментаря про договір. У нас є чатик - внутрішній обмін валют - там стало менше продажів.

Співробітник невеликий IT-компанії з головним офісом за кордоном:

 - Настрій і у мене, і в компанії з цього приводу, звичайно, не дуже. Тому що ціни-то все одно не змінюються, а заробляти фактично починаємо менше. Керівництво поки ніяк не реагує. Наш керівник живе за кордоном, і йому наш курс ніякої ролі не грає. Ми теж з ним цю тему не піднімали, тому що начебто є прогнози, що ближче до нового року або після курс може знову піднятися. А можливо і ні. Загалом якесь підвішений стан і незрозуміло, що робити і як цю тему взагалі з начальником обговорювати.

Представник однієї з українських продуктових компаній:

 - Жартуємо, що скоро можна буде йти охоронцями в АТБ. В іншому ніяк не вплинуло. Втрата не така критична насправді. Тим більше, техніка і авіаквитки, наприклад, теж дешевшають. Коли рік тому ввели військовий стан і долар підскочив до 29, хотілося давати по морді деяким колегам-жартівникам. Мовляв, непогано б зараз ще якусь заварушку начебто третього Майдану - щоб курс ще більше підскочив. Так що зараз у мене навіть деяке похмуре задоволення з приводу цих жартівників.

А ТЕПЕР ОФІЦІЙНО

Офіційні особи в великих IT-компаніях дають далеко не найдраматичніші коментарі, хоча вплив курсових коливань визнають. Ось кілька прикладів.

Віталій Кармазінскій, керуючий директор Luxoft Ukraine:

 - Оскільки Luxoft є міжнародною компанією, бюджети на різні категорії витрат в різних країнах формуються в одній валюті. Через зміцнення курсу гривні витрати на утримання офісів і пов'язані послуги в Україні з початку року дещо зросли. Але на внутрішні процеси в компанії ці коливання не вплинули. Що стосується наших фахівців, в цілому, вони з розумінням ставляться до ситуації з курсом національної валюти, який значно змінювався за останні роки.

У EPAM коротко зазначили, що змін в зв'язку з коливаннями курсу долара немає, робота компанії йде в звичному режимі.

Віталій Седлер, СЕО та співзасновнік Intellias:

 - Зміцнення гривні на діяльність IT-компаній суттєвого впливу не має. Наші доходи номіновані в валюті, більшість видатків теж - такі як виплати спеціалістам чи оренда приміщень. Частка затрат в гривнях є невеликою, тому принципових змін у фінансових показниках компанії немає. Разом з тим для IT спеціалістів зміцнення національної валюти є більш відчутним, в тому числі і для мене особисто. Адже ми всі маємо велику частину витрат в гривнях. Відповідно така зміна курсу знижує купівельну спроможність кожного працівника.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок