В Нафтогазі назвали вартість ГТС України без транзиту російського газу

По матеріалам УНІАН
19.12.2019 · 08:59 · переглядів - 291

За словами голови компанії Андрія Коболєва, без транзитного контракту оціночна вартість газотранспортної системи України становить 34,5 млрд грн.


Оцінна вартість газотранспортної системи України становить близько 34,5 млрд грн за умови відсутності транзиту через територію України з 2020 року.

Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на конференції, присвяченій відокремленню ГТС.

 - Тут (на слайді - ред.) ми наводимо оцінну вартість держмайна (ГТС України - ред.), яке було оцінено незалежним, ліцензованим, професійним оцінювачем - міжнародною компанією з «великої четвірки». На превеликий подив, чомусь немає цифри в 300 млрд дол., навіть немає цифри в 30 млрд дол., а є цифра 34 млрд грн, - сказав Коболєв.

Він зазначив, що ця вартість була визначена доходним методом, тобто це оцінка того економічного ефекту, який може принести власнику ГТС, враховуючи базове припущення про функціонування ГТС у найближчому майбутньому.

 - Головним припущенням, яке зробило цю цифру настільки меншою від того, про що так люблять говорити деякі політики, - це відсутність транзитного контракту з «Газпромом», а також їх заяви і наміри не продовжувати транспортувати газ через Україну, - сказав голова «Нафтогазу».
- Це та цифра, яка більш-менш відображає реальну вартість ГТС, якщо її не використовуватимуть в транзитному режимі, але використовуватимуть у режимі транспортування газу споживачам, - додав він.

Раніше в 2016 році Кабінет міністрів ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України». У той же час менеджмент Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» створив у структурі діючої держкомпанії «Укртрансгаз» нову філію - «Оператор ГТС України».

З 1 січня 2020 року «Оператор ГТС України» буде відокремлений від групи НАК «Нафтогаз України» в рамках анбандлінга і переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МГУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок