Збиття ракетою: Версія причин катастрофи літака української компанії МАУ

По матеріалам Української правди
10.01.2020 · 09:04 · переглядів - 1534

Декілька країн заявили, що український літак збила ракета, ЗМІ оприлюднили відео влучання ракети у «Боїнг»


Вчора видання The New York Times та міжнародна команда розслідувачів Bellingcat опублікували відео, на якому, за їхніми твердженнями, видно момент збиття літака.

 - Відео, перевірене The New York Times, схоже, показує, що іранська ракета влучила в літак над Парандом, неподалік від аеропорту Тегерана, району, де український авіалайнер припинив передачу свого сигналу перед катастрофою.

За інформацією NYT, у нього є й інші відео. Аналіз всього відеоматеріалу показав наступне: коли ракета влучила в літак, стався невеликий вибух, проте все судно не вибухнуло, а продовжило політ протягом ще декількох хвилин. Потім палаючий авіалайнер повернув назад до аеропорту і вже на зворотному шляху вибухнув і впав.

Той факт, що на відео саме небо над районом Паранд, підтверджує команда розслідувачів Bellingcat. Вони ідентифікували будинки, які видно на записі, і з'ясували, що камера була направлена саме в те місце, де проходила траекторія польоту "Боїнга". Як пише Громадське, один з представників міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Крісто Грозєв заявив, що український літак могли збити ракетою із секретної іранської військової бази IRSG. Про це він написав у Twitter.

Розслідувач зазначив, що дослідив візуальну швидкість ракети та порівняв її із швидкістю ракети, випущеної із зенітно-ракетного комплексу «Тор» російського виробництва. За даними джерел Newsweek, саме з нього збили літак МАУ.

 - Я зміг обчислити кут відносно траєкторії. Ця відстань від місця запуску становила близько 6,5 км. Є єдиний варіант — це секретна база IRSG, — зазначив Грозєв.

Також вчора ввечері видання CNN з посиланням на офіційного представника США, близького до розвідки повідомило про те, що український літак Boeing 737 компанії МАУ, який зазнав катастрофи 8 січня, був збитий двома російськими ракетами класу "земля-повітря" (SA-15). За даними джерела, США бачили, як іранські радіолокаційні сигнали зафіксувалися на літаку, перш ніж його збили. Відзначається, що американські аналітики виявили дані вранці після інциденту, але для їх перевірки потрібен був ще один день.

Згодом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що за даними розвідки, український "Боїнг" збила іранська ракета. 

Президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

Глава агентства цивільної авіації Ірану Алі Абедзадех заявив, що ракетна атака на український літак була "науково неможливою, і подібні чутки не мають сенсу".



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок