Застереження: і знову ботулізм!

По матеріалам Держпродспоживслужби
14.01.2020 · 11:08 · переглядів - 2969

У 2019 році було встановлено погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо ботулізму, спеціалісти Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів взяли участь у розслідуванні 102 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 112 осіб.

Застереження: і знову ботулізм!

За аналогічний період 2018 року було розслідувано 78 випадків, під час яких постраждало 89 осіб.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які були пов’язані із вживанням рибної продукції. Так, серед всіх випадків ботулізму, 64 (57%) випадки були пов’язані саме із рибною продукцією. 17 випадків, ймовірно, пов’язані із вживанням риби, придбаної у магазинах та на офіційних ринках, ще 1 випадок - із вживанням м’ясної продукції промислового виробництва (снеки "М’ясні палички Meat Sticks" та паштети в поліетиленовій упаковці).

Серед 112 осіб, які захворіли на ботулізм, п’ятеро померло (Запорізька, Чернігівська, Київська, Дніпропетровська області). Захворювання були пов’язані: із вживанням консервованих баклажанів невідомого походження - 1, в’яленою рибою власного виробництва - 3. У 1 випадку фактор не було встановлено.

У Запорізькій області  у 2019 році було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм (11 постраждалих, 2 померлих) проти 9 випадків у 2018 році. Випадки реєструвалися у Кам’янсько-Дніпровському , Мелітопольському, Василівському районах та у м. Запоріжжі.  Джерелом хвороби була риба домашнього приготування.

Враховуючи різке збільшення випадків захворювання на ботулізм, Бердянське міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області ще раз нагадує!

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після споживання зараженої їжі. Серед них: порушення близького зору, двоїння в очах, сильно виражена сухість у роті, важкість ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп) та ураження м’язів шиї і кінцівок.

У питанні профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом - тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу, перед засолом у домашніх умовах, необхідно звільнити від нутрощів та ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби необхідно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, не рекомендується консервувати їх у герметичних банках в домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію, після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від споживання вмісту даної банки!

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої/копченої/солоної риби, грибів й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою лікаря!

Провідний   спеціаліст відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Бердянського міського
управління Головного Управління
Держпродспоживслужби в
Запорізькій області

Лариса ГАШИЦЬКА




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок