Нацбанк знизив облікову ставку до 10%

По матеріалам НВ.Бізнес
12.03.2020 · 16:16 · переглядів - 84

Нацбанк прогнозує зниження облікової ставки до 7% до закінчення 2020 року


Правління Національного банку України з 13 березня знижує облікову ставку з 11% до 10%, говориться в повідомленні центробанку.

 - Правління Нацбанку прийняло рішення про облікову ставку в умовах, коли інфляційний тиск слабшає швидше, ніж очікувалося, а економіка вимагає подальшої підтримки, - йдеться в повідомленні НБУ.

Як і раніше, Нацбанк прогнозує зниження облікової ставки до 7% до закінчення 2020 року. Ключовим припущенням, яке бере до уваги правління НБУ залишається продовження співпраці України з МВФ.

 - Висновок нової програми з МВФ зменшить уразливість економіки України в період турбулентності на світових ринках за часів пікових виплат за державним боргом. Також на сприйняття України інвесторами будуть впливати рішення українських судів про відповідальність і зобов'язань екс-власників неплатоспроможних банків перед державою, - підкреслили в Нацбанку.

До ризиків, які можуть змінити прогноз щодо зниження облікової ставки, в Нацбанку зарахували спалах коронавірусу. У НБУ вважають, що спалах захворювання потенційно може привести до рецесії світової економіки і значного скорочення економічної активності в Україні.

Серед інших актуальних ризиків в НБУ також назвали ескалацію військового конфлікту на сході і нові торгові обмеження з боку РФ, скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур через несприятливі погодні умови, збільшення волатильності світових цін на продукти харчування через глобальні зміни клімату.

Нагадаємо, що в січні поточного року НБУ знизив облікову ставку до c 13,5% до 11%.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок