Профілактика отруєння бджіл

По матеріалам Держпродспоживслужби
29.04.2020 · 09:41 · переглядів - 606

З початком періоду інтенсивних робіт із захисту рослин та широким використанням пестицидів у сільському господарстві актуальним є питання охорони і захисту бджіл від отруєнь.

Профілактика отруєння бджіл

Бердянське міське управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Запорізькій  області нагадує, що для уникнення можливого впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище товаровиробники повинні суворо дотримуватись заходів безпеки при роботі з ними. Асортимент пестицидів, застосування , норми, кратність обробок повинні чітко відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні» і доповненням до «Переліку» та інструкціям з безпечного застосування пестицидів. Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки сільськогосподарських культур, згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво» , зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки , назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл , слід проводити у вечірні та ранкові години . Беручи до уваги токсичність всіх пестицидів для бджіл обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити до цвітіння або після цвітіння .

Бджолярам з метою охорони медоносних бджіл від хімічного токсикозу необхідно виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва, у встановленому порядку зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах; розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування;  при зміні назви чи адреси пасіки проінформувати про це  міське (районне) управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів; при розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезенні (кочівлі) пасік за згодою інших власників або користувачів, поставити пасіку на облік у сільській раді, на територію якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку; при отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території громади,  де розміщена пасіка або в суміжних господарствах ,  ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін,  передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів; у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3-5 км від місць проведення наземного обприскування.

Дотримання Закону України «Про бджільництво», Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», Державних санітарних правил «Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», інструкції щодо попередження і ліквідації хвороб і отруєння бджіл»,  зустрічі, діалог, співпраця, партнерське взаєморозуміння між товаровиробниками та бджолярами дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин. Виробництво меду, гарні врожаї, їх реалізація, буде на користь кожній із сторін та є запорукою робочих місць для наших громадян, зміцнення економіки держави, рівноправне бізнес-партнерство.

Провідний спеціаліст відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Бердянського
міського управління Головного
управління Держпродспоживслужби в
Запорізькій області

Лариса ГАШИЦЬКА




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок