Рятувальники закликають: бережіть екосистеми від пожеж

По матеріалам ГУДСНС
18.05.2020 · 12:23 · переглядів - 142

У 2019 році на території області виникло 3332 пожежі у природних екосистемах, вогнем знищено близько 1197 га природного середовища. З початку поточного року, у зв'язку із теплою зимою перші загоряння на відкритих територіях почали виникати вже у січні. Станом на 18 травня рятувальники ліквідували 1017 таких пожеж на загальній площі 260 га.

Рятувальники закликають: бережіть екосистеми від пожеж

Тож, щоб не допустити виникнення масштабних загорянь на відкритих територіях, треба неухильно дотримуватись правил пожежної безпеки.

Пам’ятайте, користуватись вогнем для знищення сухої трави та сміття категорично заборонено. Адже ці необдумані дії можуть призвести до розповсюдження вогню на житлові, господарські споруди, спричинити значні матеріальні збитки, нанести непоправної шкоди довкіллю, здоров'ю та життю людей.

Ліквідація лісових пожеж та загорянь на відкритій території пов’язана з подоланням великих труднощів, витратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Від своєчасного виявлення загорання і гасіння на початковій стадії залежить подальший успіх ліквідації пожежі та розміри збитків. На жаль, непоодинокими є випадки, коли полум’я з невеличкого загоряння перекидалося на дерева та господарчі будівлі. Вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я сягати 2-х метрів. Найбільш загрозливою є пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку і швидкості. Як правило, площа таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Під час відвідування лісів, берегів річки Дніпро та Національного заповідника о. Хортиця, необхідно бути вкрай обережним, адже незагашений недопалок або незалите вогнище можуть стати причиною виникнення масштабної пожежі. Представники лісництва розповідають, що для того, щоб повністю відновити пошкоджені дерева необхідно в середньому 40-50 років, чагарники та кущі відновлюються за 5 років. Якщо пожежа знищила червонокнижний вид рослинності – то це завдає неоціненних збитків. Окрім флори, жертвами пожеж стає фауна. Світлини, на яких зображені безневинні тварини, що стали заручниками вогню, красномовно свідчать про ту шкоду, яку несуть пожежі в екосистемах. 

 

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення:  "Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян." (ст. 77-1 КУпАП).

 

При виборі місця для пікніку враховуйте наявність охоронної зони ліній електромереж. Вона становить для ЛЕМ напругою 6-10кВ – 10 метрів з кожного боку лінії, для ЛЕМ напругою 35кВ – 15 метрів, для ЛЕМ, напругою 110кВ – 20 метрів, для ЛЕМ наругою 150кВ і більше – 25 метрів. Розпалення багать в охоронній зоні – загрожує не лише знеструмленням лінії, а й несе безпосередню загрозу для вашого здоров’я і, навіть, життя. Категорично забороняється також розкладати багаття, спалювати стерню, залишати легкозаймисті матеріали та складати сміття поблизу ліній електропередач та трансформаторних підстанцій.

Як безпечно розпалити багаття

  • Місце для багаття обирайте на відкритому, але захищеному від вітру місці
  • Не можна розводити багаття ближче, ніж у 4–6 метрах від дерев, смолистих пнів або коренів
  • Не розводьте багаття на ділянках із сухим очеретом, мохом або травою
  • Не розводьте велике багаття. По можливості використовуйте вже існуючі місця для розведення вогнища
  • Ніколи не залишайте вогнище без нагляду. Навіть невеликий вітерець здатний викликати швидке поширення вогню.
  • Залишаючи місце відпочинку, загасіть вогнище, заливши його водою. Переконайтесь, що у вогнищі не залишилось жодної жарини.

Що робити в разі виникнення пожежі в екосистемах

  • не панікуйте та не приймайте поспішних необдуманих рішень;
  • не тікайте від полум`я у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом
  • з небезпечної зони, до якої наближається полум`я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню;
  • якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або прикрийте ніс та рот мокрим одягом;
  • будьте обережні в місцях загоряння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;
  • особливо будьте обережні у місцях торф`яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;



Останні новини Бердянська
вчора, 18 березень, понеділок 2024
17 березень, неділя 2024
16 березень, субота 2024
15 березень, п'ятниця 2024
14 березень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок