Вітренко: Новий контракт з Газпромом зірвав впливовим людям бізнес з Росією

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
19.05.2020 · 16:30 · переглядів - 446

Виконавчий директор Нафтогазу розповів, як раніше Газпром і його посередники заробляли на поставках в Україну

Вітренко: Новий контракт з Газпромом зірвав впливовим людям бізнес з Росією

Принцип "качай або плати" в новому транзитному контракті з Газпромом зірвав бізнес для ряду впливових людей в Україні. Про це повідомив в інтерв’ю LIGA.net виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

За його словами, без принципу "качай або плати", новий транзитний договір з Газпромом "не вартував і паперу, на якому він надрукований". Новий контракт, уточнив Вітренко, не дозволяє заробити на різниці в ціні між вартістю газу на східному та західному кордонах України.

 - Через це багато впливових людей не змогли заробити на прямих поставках з Росії, грубо кажучи, за $32 за тисячу кубометрів газу, - уточнив Вітренко.

Він зазначив, що конкретних імен він не знає, але "в цьому відношенні є звичайні підозрювані - [Віктор] Медведчук, [Юрій] Бойко, [Дмитро] Фірташ, але як правило в такого роду питаннях є і люди з влади".

 - Я чув чутки, які ведуть безпосередньо до керівників теперішньої влади ... Я не можу це ні підтвердити, ні спростувати, - заявив Вітренко, уточнивши, що мова про голову Офісу президента Андрія Єрмака.

Топ-менеджер Нафтогазу припустив, що раніше посередникам, які домовлялися з Газпромом пропонували занижену ціну на газ, щоб ті потім продавали цей газ в Україні з націнкою, але дешевше, ніж в Європі. Отриману маржу нібито ділили.

 - Але, коли працює "качай або плати" Газпром повинен платити за ті обсяги, які навіть не качає. Так у людей і зник бізнес, на який вони розраховували, - зазначив Вітренко.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок