Найнижчий рівень в історії України. НБУ знизив облікову ставку з 8% до 6%

По матеріалам НБУ
11.06.2020 · 14:09 · переглядів - 463

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня 2020 року. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України


З високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося. Такий розвиток подій вимагає подальшого пом'якшення монетарної політики для підтримання економіки на етапі поступового згортання карантину.

Інфляція в квітні-травні коливалася навколо позначки 2% і була меншою, ніж очікувалося, та нижчою за цільовий діапазон 5% ± 1 в.п.

Інфляційний тиск залишався слабким насамперед через відчутне падіння споживчого попиту на продукти харчування і товари не першої необхідності. Крім цього, інфляцію стримувало здешевлення енергоносіїв, збільшення пропозиції овочів та “замороження” цін на значну кількість послуг під час карантину. Ці чинники нівелювали ефекти березневого послаблення гривні та все ще підвищеного попиту на окремі товари в першій половині квітня, які на сьогодні повністю вичерпані.  

Надалі інфляція зростатиме помірними темпами, але ймовірно повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося.

По-перше, споживчий та інвестиційний попит залишається досить пригніченим, хоча ділова активність починає поступово пожвавлюватися разом із послабленням карантинних заходів. Вже проведені заходи фіскальної та монетарної політики, спрямовані на підтримання бізнесу та населення, лише частково компенсують падіння споживчого попиту. Його відновлення буде поступовим навіть після завершення карантину.

По-друге, ситуація на валютному ринку, від якої суттєво залежить вартість споживчого кошику, є сприятливою для низької інфляції. З початку квітня пропозиція валюти на міжбанківському ринку переважає попит. Обсяги імпорту майже за усіма категоріями товарів залишаються меншими за докризовий рівень, водночас експорт скорочується менш суттєво. Внаслідок цього гривня зміцнилася, а Національний банк, користуючись сприятливою ситуацією, з початку квітня викупив у міжнародні резерви близько 1,8 млрд дол. США. Таким чином, Національний банк вже вийшов на чисту купівлю валюти з початку року, компенсувавши витрати валюти з міжнародних резервів, зроблені під час підвищеного попиту на валюту в березні.

По-третє, поліпшуються інфляційні очікування населення та фінансових аналітиків. Зараз, за даними НБУ, інфляція, яку вони очікують через 12 місяців, зрівнялася із середньостроковою ціллю Національного банку.

Водночас реалізувалося наше ключове припущення – продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

9 червня Рада директорів МВФ ухвалила нову програму співпраці з Україною – Stand-By Arrangement – на суму близько 5 млрд дол. США тривалістю 18 місяців. Сьогодні надійде перший транш на 2,1 млрд дол. США. Це відкрило доступ до фінансування Світового банку, а також Євросоюзу, перші 500 млн євро від якого вже надійшли на рахунок уряду. Очікується, що загальний обсяг офіційного фінансування в цьому році становитиме понад 5 млрд дол. США, більше половини якого – від МВФ.

Ці кошти дадуть змогу в повному обсязі профінансувати бюджетні видатки на подолання негативних наслідків пандемії коронавірусу та карантинних заходів. Крім того, вони забезпечать нарощення міжнародних резервів упродовж цього року, попри здійснення значних платежів за зовнішнім державним боргом. Наявність програми з МВФ також спростить доступ України до міжнародних ринків капіталу.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається триваліший термін пандемії коронавірусу та карантинних заходів, необхідних для її подолання як в Україні, так і в світі.

Крім цього, критично важливим є подальше проведення структурних реформ і збереження зваженої макроекономічної політики.

З огляду на очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час,  Правління  Національного банку знизило облікову ставку на 2 п.п. до 6%. Таким чином, загалом із початку року облікова ставка зменшилася на 7,5 п.п. і досягла найнижчого рівня за історію незалежної України. 

Пом’якшення монетарної політики та інші антикризові заходи Національного банку, запроваджені упродовж останніх місяців, підтримають ділову активність в країні. За нашими оцінками, падіння української економіки у 2 кварталі буде більшим, ніж очікувалося, хоча пік кризи вже пройдено. Тому для найскорішого повернення економіки до зростання необхідні достатньо рішучі кроки.

Національний банк ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з “облікова ставка +/- 2 в.п.” до “облікова ставка +/- 1 в.п.”.

Це означає, що за нової облікової ставки кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт розміщуватся під 5%.

Зміна ширини коридору дасть змогу досягати операційної цілі монетарної політики, яка полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні близькому до ключової ставки в межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу.

Зниження ключової ставки до рівня нижче нейтрального свідчить про завершення циклу швидкого пом’якшення монетарної політики.

В умовах високого рівня невизначеності подальша монетарна політика Національного банку залежатиме насамперед від:

  • глибини падіння споживчого попиту, яке послаблює інфляційний тиск,
  • а з іншого боку – від швидкості відновлення ділової активності на тлі пом’якшення карантину, яке прискорить зростання цін.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням Національного банку цього рішення, буде оприлюднено 22 червня 2020 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 23 липня 2020 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок