Міністр соцполітики назвала реальний прожитковий мінімум

По матеріалам ЛІГА.Фінанси
15.06.2020 · 12:08 · переглядів - 1077

У Мінсоцполітики вважають, що для розрахунку прожиткового мінімуму потрібно брати цифри МОЗ по необхідним для людини продуктам


Реальна вартість прожиткового мінімуму в Україні на сьогоднішній день складає 4200-4300 грн. Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Вона зазначила, що прожитковий мінімум сьогодні - це "фактично рівень виживання, а не проживання" і що "іноді диву даєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив'язати до вимірювання гідного життя людини".

Зараз дуже багато виплат, штрафів і надбавок прив'язано до прожиткового мінімуму, уточнює Лазебна, через що створюється патова ситуація, оскільки "через штучно створений низький прожитковий мінімум влада не може керувати соціальними стандартами".

У Мінсоцполітики зараз працюють над зміною методології, як буде визначатися прожитковий мінімум - чи буде він складати 40% від середньої заробітної плати по країні або для його розрахунку буде застосовуватися нормативно-структурний метод. Лазебна стверджує, що у відомстві поки що більше схиляються до другого варіанту, коли для розрахунку прожиткового мінімуму беруться показники Міністерства охорони здоров'я про те, скільки і яких продуктів потрібно людині.

Разом з тим, на питання чи буде зафіксований прожитковий мінімум на рівні вище 4000 грн в бюджеті, міністр соцполітики відповіла, що так повинно бути, але потрібно визначитися, "як ми будемо досягати цього стандарту". Лазебна зазначила, що головне "чесно показати реальний прожитковий і не вводити в оману людей".



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок