Кулеба вимагає звільнити затриманих в Білорусі громадян України

По матеріалам НВ Україна
13.08.2020 · 11:28 · переглядів - 253

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вимагає відпустити затриманих у Мінську українських громадян

Кулеба вимагає звільнити затриманих в Білорусі громадян України
Фото: REUTERS / Vasily Fedosenko

В ході брифінгу він сказав, що місцезнаходження українських громадян невідомо.

Український консул уже відвідав два центри тимчасового утримання, але ніякої інформації про затриманих отримати не вдалося. Він продовжує об'їжджати місця, де вони можуть перебувати.

Посольство України в Білорусі надіслало в білоруський МЗС дві ноти з приводу затриманих і вимагає зустрічі з ними.

Кулеба повідомив, що зараз відомо про трьох затриманих українців в Білорусі - волонтерах Костянтиня Рєуцького і Євгена Васильєва, а також Оксані Альошину.

 - Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими особами, а якщо буде інформація про інших — то з ними теж. Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення цих осіб з метою повернення в Україну, — заявив глава МЗС.

Також міністр зазначив, що у посла України була розмова з міністром закордонних справ Білорусі з цього питання.

Він підкреслив, що Україна «буде дуже жорстко захищати права і інтереси українських громадян в Білорусі».Волонтерів Восток SOS затримали в Мінську 12 серпня. Вони знімали затримання чоловіка, який просто переходив дорогу.

Щодо них порушено справу за статтею про «масові заворушення», яка передбачає від 3 до 8 років ув’язнення.

У Білорусі четвертий день протестують, вимагаючи чесних виборів без участі чинного президента Олександра Лукашенка і звільнення політв'язнів.

Учасників протестів жорстко розганяють, б’ючи і застосовуючи світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і водомети. Силовики нападають не тільки на учасників протесту, але і на випадкових людей, затримують журналістів, забирають відзнятий матеріал. Лукашенко називає протестувальників «людьми з кримінальним минулим» і «безробітними».

У ніч на 11 серпня під час протестів у Мінську загинув один протестувальник. Також з’явилася інформація про другого загиблого в Гомелі. За даними МВС Білорусі, за три дні протестів були затримані понад 6 тисяч осіб.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок