В Бердянську відбулись перші два воркшопи-інтенсиви для бізнесу та громадськості від проєкту “UcanUkraine”

По матеріалам Дзига Запоріжжя
26.08.2020 · 10:15 · переглядів - 760

В Бердянську, 22 серпня, відбулися перші два воркшопи-інтенсиви в рамках проєкту “UcanUkraine”. На захід завітали різні громадські організації, малий бізнес, освітній сектор та навіть представниця комунального підприємства.

В Бердянську відбулись перші два воркшопи-інтенсиви для бізнесу та громадськості від проєкту “UcanUkraine”

Під час воркшопу виступили спікери, які на власних прикладах показали, що адвокаційні кампанії можуть мати успіх, а співпраця бізнесу і громадськості - це не міф. 

Ірина Черниш, голова ГО “SaveDnipro” (м. Дніпро) та член громадської ради при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, розповіла про свої успішні адвокаційні кампанії, які мали суттєвий результат. 

Перший приклад - встановлення нового електрофільтра на ДТЕК Придніпровську ТЕС. Вперше в історії України фільтр був встановлений за кошт забруднювача. Це відбулося завдяки наполегливим діям та вірно побудованій адвокаційній кампанії команди ГО “SaveDnipro”.

Другий, не менш яскравий та надихаючий, приклад - боротьба з видаленням дерев. Ця кампанія закінчилась дієвим результатом, а саме розробкою та впровадженням нормативно-правового акту з видалення зелених насаджень у Дніпрі. 

У Бердянську Ірина поділилася лайфхаками ведення адвокаційної кампанії та порадила дуже корисний посібник - “Громадська участь - підготовка аналітики, адвокація та втілення змін”.

Перша частина воркшопу включала також і виявлення екологічних проблем Бердянська, яких неочікувано було дуже багато, та опрацювання плану вирішення двох найбільш болючіших. 

В Бердянську вдалося виявити такі екопроблеми: 

  • Обрізання дерев;
  • Червець (шкідник);
  • Викиди асфальтного заводу;
  • Коллектор;
  • Якість питної води;
  • Браконьерство;
  • Спалення сміття на приватних подвір'ях;
  • Сміття у рекреаційних зонах.

Найбільшими проблемами на думку учасників виявились - обрізання дерев та якість питної води. Поділившись на дві команди активісти почали розробляти свої перші адвокаційні кампанії поетапно, як розповіла Ірина Черниш. 

Друга частина воркшопу-інтенсиву, яка була присвячена саме співпраці громадськості та бізнесу, розпочалась з презентації координатори проекту Наталі Селюкової про успішні локальні українські та зарубіжні кейси ініціатив в бізнесі.

Другим спікером заходу стала Світлана Розсохач, кураторка проєкту “Colorbins” та вчителька однієї із запорізьких шкіл, де самостійно впроваджувала ініціативу по роздільному збору сміття за допомогою “кольорових відер”.

Вона розповіла про впровадження проєкту “Кольорові відра” (Colorbins), про його команду, про успіх та невдачі, про співробітництво громадської ініціативи з бізнесом, а також навчила основним правилам сортування учасників воркшопу. 

Окрім того, Світлана розповіла і про свого учня, який розробив дві цікаві настільні гри. Перша гра вчить дітей сортуванню та переробці, а друга, схожа на “Монополію” - як врятувати світовий океан.  

Завершення такого плідного дня стала практична робота з учасниками. Представники бізнесу та громадські активісти обмінялись думками та цікавими ідеями. 

В кінці воркшопу учасники отримали бланки заявок на конкурс мікро-грантів для втілення екоідей у колаборації “бізнес-громадськість”. Серед всіх заявок у підсумку буде відібрано п’ять найкращих для втілення за фінансової підтримки проєкту “UcanUkraine”.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок