Аналітика ДТП та рекомендації щодо підвищення безпеки на дорогах Бердянська

По матеріалам Спільно HUB
30.11.2020 · 14:55 · переглядів - 1313

30 листопада на базі Центральної бібліотеки ЦБС м. Бердянськ громадська організація «Спільно HUB» провела пресконференцію “Аналітика ДТП та рекомендації щодо підвищення безпеки на дорогах Бердянська”. 

Аналітика ДТП та рекомендації щодо підвищення безпеки на дорогах Бердянська

Щороку в Україні в дорожньо-транспортних пригодах гинуть понад 3 тисячі осіб і понад 30 тисяч отримують травми. За минулий рік за офіційною статистикою кількість ДТП і постраждалих в них збільшилася майже на 20%. 

В рамках проєкту «ВелоМіста 2.0»  громадська організація «Спільно HUB» провела дослідження , метою якого є оцінка рівня безпеки велосипедистів у місті Бердянськ, виявлення факторів впливу на їх безпеку.

Згідно статистичних даних, представлених на порталі Патрульної поліції за 2019 рік в Україні сталось 1526 ДТП - наїзд на велосипедиста. Міністерство інфраструктури України під час цьогорічного заходу “Безпека має значення” представило інфографіку, де частка ДТП за видами пригод (вид - наїзд на велосипедиста) за 2019 рік по Україні склала 1,28%.

Для дослідження за основу була взята інформація щодо ДТП у місті Бердянськ, надана Головним управлінням Національної поліції України у Запорізькій області за період 2019 року та січня-серпня 2020 року.

Дослідження готувала Яна Брик, залучена аналітикиня. Вона ж на початку пресконференції розповіла про підходи, які використовувались для аналізу отриманих даних.

Таблица ДТП в Бердянске

За щільністю тяжких ДТП можна виділити наступні небезпечні зони:

  • Мелітопольське шосе (особливо від вул. Ялтинської до вул. Вроцлавської та перехрестя з вул. Ярослава Мудрого)
  • пр. Східний (особливо перехрестя з вул. Свободи).

Плотность тяжких ДТП в Бердянске

Щільність тяжких ДТП у Бердянську.
Червоним на карті позначена висока концентрація місць ДТП. Зеленим - їх менша кількість.

Одним із фактів, які були виявлені під час аналізу місць ДТП є їх концентрація: на примиканнях до інших вулиць (Т-перехрестя) та на перехрестях, на що потрібно звернути особливу увагу під час подальших реконструкцій/капітальних вулиць у Бердянську.

У місті Бердянську протягом 2019 та січня-серпня 2020 років сталось 3 ДТП за участі велосипедистів, що призвели до тяжких наслідків. Як зазначалось вже вище, аналіз ДТП та, відповідно, запровадження завчасних контрзаходів міг би попередити збільшення кількості ДТП у майбутньому.

«Я вважаю, що дані заходи повинні проходити постійно тому, що одна з головних направленостей роботи поліції – це зниження аварійності. Велосипедне питання на даний час у нас стоїть гостро. Тому що в Бердянську багато велосипедистів, їх стає більше, як і транспортних засобів. Якщо у нас буде гарна інфраструктура для велосипедистів, для пішоходів, якщо у нас будуть велосипедні доріжки та будуть гарні дорожні умови, то у нас буде зниження аварійності. Зменшення кількості постраждалих стане заслугою як поліції, так і міської влади», - упевнений у спільних цілях, капітан Бердянського відділення Національної поліції у Запорізькій області, Олександр Фурса.

Александр Стус

Олександр ФУРСА

Павло Люцканов, представник Управління ЖКГ виконавчого комітету Бердянської міської ради, впевнений, що не тільки розвиток велосипедної інфраструктури допоможе знизити кількість ДТП із велосипедистами:

«Насамперед, треба починати з себе. Тому треба проводити заходи із популяризації, консультації та навчання поводження з транспортом. Треба дітям пояснювати як себе поводити на дорозі. Велосипедисти повинні розуміти як себе позначати на дорозі та як себе вести». 

 

Інна Власова, Ганна Дворна, Павло Люцканов та Олександр Фурса

Членкиня Бердянського велоклубу, Інна Власова, вважає, що до проблеми потрібен комплексний підхід. Потрібно розвивати інфраструктуру та паралельно з цим проводити навчання для велосипедистів:

«На мою думку, перш за все в Бердянську потрібно зробити розвинуту вело інфраструктуру для того, щоб мови пересування і велосипедистів, і автомобілістів, і пішоходів були комфортними і безпечними. Прийнята Концепція розвитку велоінфраструктури Бердянську повинна впроваджуватись у місті. Потрібно також додати зусиль для проведення інформаційної кампанії для навчання безпечному руху для початківців».

В рамках дослідження були підготовлені рекомендації, за допомогою яких можна буде уникнути ДТП, особливо за участю велосипедистів.

Таблица

Аналітика ДТП у Бердянську створена для того, щоб використовувати її в подальшому для подолання проблем. Про це говорить Ганна Дворна, виконавча директорка ГО «Спільно HUB»:

«Даною аналітикою ми не лише звертаємо увагу на факт наявності небезпеки на дорогах міста для велосипедистів як нашої цільової аудиторії, а й надаємо пропозиції щодо унеможливлення та мінімізації подальшого настання ДТП. Проте лише шляхом сумісної співпраці – громадськості, влади та поліції, ми зможемо вирішити проблему».

Задля зменшення кількості ДТП й підвищення безпеки дорожнього руху, місто має переймати найкращий міжнародний досвід, який полягає у:

  • розділенні різних груп учасників дорожнього руху;
  • якісному проектуванні;
  • зниженні дозволеної швидкості руху;
  • проведенні інформаційних кампаній (в тому числі).

«Бердянськ має надзвичайний потенціал для розвитку велосипедного руху. Врахування рекомендацій, запропонованих у аналітиці, сприятиме не лише підвищенню безпеки дорожнього руху, а й подальшій імплементації Велоконцепції Бердянська», - коментує потенціал Бердянська Яна Брик, залучена аналітикиня за проектом.

Пресконференція “Аналітика ДТП та рекомендації щодо підвищення безпеки на дорогах Бердянська” організована у співпраці з ініціативною групою “Бердянський велоклуб” в рамках проєкту «ВелоМіста 2.0», який реалізовується Громадською організацією “Спільно HUB” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок