ПТАШИНИЙ ГРИП - що робити, щоб його уникнути!

По матеріалам ДЕРДПРОДСПОЖИВСЛУЖБА
11.12.2020 · 10:10 · переглядів - 157

Епізоотична Ситуація по даному захворюванню в світі і Україні дуже напружена, захворювання зафіксовано більш ніж в 50 країнах, а також в Україні. Останній випадок зареєстровано у Миколаївській області.


Наша область є регіоном високого ризику по виникненню захворювання на грип птиці, тому що один з коридорів перельоту диких птахів проходить по території Бердянська району та м Бердянська, а також іншим районам нашої області.

Грип птиці або класична чума птиці викликається вірусами типу А, які також інфікують людей і тварин.

Підтипів вірусів грипу птиці багато і вони в дикій природі дуже поширені особливо в середовищі дикої птиці. Проте дикі птахи хворіють на грип безсимптомно, тобто є вірусоносіями.

В даний час ще відкрито полювання на пернату дичину, тому мисливцям, та й не тільки мисливцям необхідно дотримуватися таких правил:

  • уникати контакту з хворими, або з мертвими птахами;
  • відстрілювати виключно здорову птицю;
  • птицю перед ощіпуванням опускати на кілька хвилин в окріп, або обробляти відкритим полум'ям;
  • після обробки всі відходи необхідно поховати якомога глибше в землю;
  • мити руки з милом;
  • варити яйця не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 100 ° С;
  • не купувати продукти птахівництва на стихійних ринках;

Власники домашньої птиці, в період міграції (перельоту) диких птахів мають утримувати свою птицю в закритих вольєрах, ізольовано від домашніх тварин та суворо не допускати контакту домашньої птиці з дикою перелітним птахом.

Установи ветеринарної медицини навесні і восени проводять масові обробки домашньої птиці від псевдочуми (б. Ньюкасла) курей, індиків, гусей, цесарок і т.д. У птиці, прищепленої проти хвороби Ньюкасла виробляється імунітет, який підвищує її стійкість до інфікування збудником високопатогенного грипу птиці.

Вакцини для боротьби з грипом птиці е немає.

Щоб не допустити виникнення інфекційних захворювань людини і птиці, власники птиці зобов'язані дотримуватися таких правил:

  • працювати з птахами в гумових чоботях, в халаті;
  • по закінченню робіт мити руки з милом;
  • регулярно проводити дезінфекцію вигульних дворів, пташників і інвентарю.

Дотримуйтесь заходів безпеки!

Власники птиці, жителі м Бердянська, Нововасилівського та Азовського округів ради - з питань вакцинації Вашої птиці та у випадках раптової масової загибелі, звертайтеся в Бердянську міську державну лікарню ветеринарної медицини, (м. Бердянськ, вул.. Консульська (Комунарів) 1/5, тел: (06153)2-24-40, 4-26-08), або до найближчої установи ветеринарної медицини.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок